Skotselv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skotselv
LandNorges flagg Norge
FylkeViken
KommuneØvre Eiker: 728
Modum: 1
Postnummer3330 Skotselv
Areal0,81 km²
Befolkning729[a] (2022)
Bef.tetthet900 innb./km²
Kart
Skotselv
59°50′41″N 9°53′05″Ø

Skotselv er et tettsted i Øvre Eiker kommune i Viken. Tettstedet hadde 729 innbyggere per 1. januar 2022[1], og ligger på vestsiden av Drammenselva, mellom Hokksund og Åmot. Tettstedet ligger der Bingselva renner ut i Drammenselva og her krysser også fylkesvei 2736 Drammenselva, Skotselv Bru.

Tidligere var det cellulosefabrikk her (Union) og Hassel fengsel lå også her.

Skotselv har en nedlagt jernbanestasjonRandsfjordbanen. Stedet ligger sentralt til med kort avstand både til Drammen, Kongsberg og Hønefoss og bare en knapp times kjøretur fra Oslo. Her er det gode muligheter for naturopplevelser både på elvene og i de nærliggende åsene.

Düvelgården har en utstillingen som omfatter et tverrsnitt av Hassel Jernverks produksjon og jernverkshistorie.

Det er ingen kirke i Skotselv men Bakke kirke ligger 1 km lenger syd. Andre kirkebygg i nærheten er Bingen kapell og Nykirke.

Norsk Motorhistorisk Senter ligger ved Burud ikke så langt fra Skotselv.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet Skotselv kommer av gårdsnavnet Skott som betyr «gård som ligger ved en fremspringende høyde». Vannsaga ble tatt i bruk på Ulleland gård i Skotselv ca. år 1528, og sagbruksvirksomhet ble en viktig næringsvei.

Den første store industribedriften på Eiker var Hassel Jernværk i Skotselv. Jernverket ble etablert i 1649 og var basert på jernmalm fra en nærliggende gruve, Hassel gruve. Hassel jernverk var den gang et av de største jernverk i Norge. I 1757 ble Skotselv skole opprettet som bruksskole under Hassel Jernverk. Det mest kjente produktet fra verket et «Hasselovnene». Produksjonen ved verket ble ned lagt i 1854 etter mange år med underskudd.

Skotselv Cellulosefabrikk ble startet i 1888, og var i mange år en av de største arbeidsplassene på Eiker.

De siste årene har Skotselv vært inne i en stedsutviklingsprosess, og sentrum er i ferd med å rustes opp.

Kjente skotselvinger[rediger | rediger kilde]

Stortingspresident Masud Gharahkhani (1982-) har vokst opp i Skotselv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]