Fotograf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Studiofotograf fra 1850

Fotograf er en betegnelse for en person som arbeider med å framstille fotografier ved hjelp av lys. En fotograf må beherske fargelære, behandle lys og skygge, kunne planlegge bildets budskap og uttrykk. I fotografiens tidlige historie var det ingen utdanning for å bli fotograf. I Norge og en rekke andre land finnes det fagskoler som utdanner fotografer, men noen norske videregående skoler og andre utdanningsinstitusjoner – fra universiteter og høyskoler til folkehøyskoler – tilbyr også utdanning i foto.[1] Utdanningen ved fagskoler, der man kan ta fagbrev, svennebrev og til sist mesterbrev, er i Norge omfattet av lærlingeloven.

Fotografen Kåre Kivijärvi var den første som ble antatt på Høstutstillingen, det skjedde i 1971. Han banet dermed vei for at fotografer kunne bli akseptert som kunstnere, og foto bli akseptert som kunstart.

Tittelen «fotograf» er ikke beskyttet, så hvem som helst kan kalle seg det.

«Fotografmester» er imidlertid en beskyttet tittel forbeholdt de som har mesterbrev innenfor fotofaget.[2]

I moderne tid[rediger | rediger kilde]

I takt med den moderne teknologiutviklingen har faget fotografi således også utviklet seg. Fotografer blir tildels kategorisert som kunstfotograf, pressefotograf[3], bryllupsfotograf, portrettfotograf, naturfotograf, reklamefotograf, eiendomsfotograf, og lignende. Dagens fotografer spesialiserer seg for å møte konkurransen fra smarttelefoner og teknologiske nyvinninger. Ved spesielle anledninger som konfirmasjoner og bryllup engasjeres ofte yrkesfotografer som har spesialisert seg på slike begivenheter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fotograf». Utdanning.no (norsk). Besøkt 26. mai 2022. 
  2. ^ «Estetiske fag | Mesterutdanning». www.mesterbrev.no. Mesterbrevnemnda. Besøkt 26. mai 2022. 
  3. ^ «VG-fotograf kåret til verdens nest beste pressefotograf». Besøkt 21. mai 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.