Hokksund bru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hokksund Bru
Typeveibru, platebru
StrekningRiksvei 350
Lengde187,7 m[1]
Største spenn52,26 meter
KrysserDrammenselva
Materialestål

Hokksund bru
59°46′25″N 9°54′37″Ø


Hokksund bru er en 187 meter lang veibru over Drammenselva, fra 1958. Brua ligger i Hokksund sentrum, og er en del av riksvei 35.[2] Brua er en platebærerbru i stål, og det største spennet er 52 meter langt.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Gamle Hokksund trebru som brant (Ringerike er feil)

Før det kom bru over Drammenselva ved Hokksund ble sundstedet litt lenger opp for brua benyttet. Her måtte man bli satt over elva i båt, eller så måtte man til Drammen for å krysse elva. Mange stedsnavn har fremdeles navn etter sundet, Sundbakken, Sundgata og Hokksund (som opprinnelig het Haugsund).

I 1853 var den første brua ferdig. Dette var en trebru. Den østre delen av brua brant i 1915.[3] Den delen av trebrua som brant ble erstattet av en stålkonstruksjon. Denne var like smal som resten av den gamle brua og var opprinnelig tenkt som et provisorisk bru, men ble stående i mer enn 40 år.[3] Det ble i mange år diskutert å få en ny bru, men planene ble stoppet av krigen. Slik ble den provisoriske brua med en halvdel av tre og den andre halvdelen av stål stående til den ble erstattet av dagens bru, som bedre kunne klare den økte trafikkmengden.

Referanser[rediger | rediger kilde]