Hurum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°36′50″N 10°27′28″Ø

Hurum

Våpen

Kart over Hurum

Land Norge Norge
Fylke Buskerud
Status Kommune
Adm. senter Sætre
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

3&502&163.26&163,26 km²
3&502&156.38&156,38 km²
3&500&6.88&6,88 km²
Befolkning 3&503&9 413&9 413[a]
Kommunenr. 0628
Målform Bokmål
Internettside www.hurum.kommune.no
Politikk
Ordfører Monica Vee Bratlie (H) (2011)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Hurum

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2016)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 
Hurum rådhus på Sætre

Hurum er en kommune i Buskerud fylke. Den grenser i nord til Røyken kommune, og ligger ellers mot Oslofjorden, Breiangen og Drammensfjorden. Over Drammensfjorden i vest er Svelvik kommune. Høyeste punkt er Stikkvannskollen (361 moh.). Administrasjonssenter er Sætre. Det var Klokkarstua fram til 2012.

Areal og befolkning[rediger | rediger kilde]

Holmsbu havn.
Kyststien går langs hele Hurumkysten.
Tofteholmen

De fleste innbyggerne bor i Sætre, Tofte, Holmsbu, Klokkarstua, Filtvet eller Verket. Mindre tettsteder er Storsand, Kana og Rødtangen.

Viktige feriesteder er Holmsbu, Rødtangen, Knatvold og Ersvika.

Samfunnsliv[rediger | rediger kilde]

Næringslivet i Hurum domineres sterkt av industrien i Tofte, samt av landbruk og en del turisme langs kysten rundt Holmsbu. Den største bedriftene var Södra Cell Tofte frem til 2013 (lagt ned), Daimyo Hurum Fabrikker, Chemring Nobel, Orica, Rottefella, Hurum Plastindustri, Quality SPA og resort m.f.

Det er kirker i Sætre, Holmsbu, Klokkarstua og Filtvet, men ikke i tettstedet Tofte. I Tofte ligger derimot Hurums kirkekontor og menighetsråd.

Det er et lokalhistorisk museum på Tronstad Gård 3 km vest for Tofte, drevet av Hurum historielag. Museet har åpent noen helger i sommersesongen, og ellers etter avtale.

Natur[rediger | rediger kilde]

Naturen i Hurum er svært variert, og inneholder varmekjære arter, ikke minst den svært sjeldne misteltein. Kyststien i Hurum er en blå-merket led langs kysten fra Slemmestad til Holmsbu, som gir flotte naturopplevelser av plante- og fugleliv.

Det er mange områder med mye fossiler i øst og nordøst, og i sør langs Breiangen er det områder med kalksteinsfjell hvor plantelivet er svært variert. Tofteholmen og Ranvikholmen i sørøst er blant de varmeste og botanisk mest varierte områdene i hele Norge. Øya Mølen helt i sør er også naturvernområde, og svært variert botanisk.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Hurum har kystbarskog, og innimellom åker- og kulturlandskap i indre strøk er det blandingsskog med løvtrær og mye gran. Av sjeldnere arter kan nevnes misteltein (i sør) og vårmarihånd.

Faunaen domineres av den sørøstnorske lauvskogens habitater, med rådyr, noe elg, hare, grevling og ulike gnagere. Fuglelivet har tatt seg opp. Det hekker blant annet hegre, knoppsvane, ærfugl, strandsnipe og gråspett i Hurum. Det er også noe ål, knurr samt sjøørret i havet langs kysten.

Verneområder[rediger | rediger kilde]

Verneområder i Hurum kommune (alfabetisk):

Kjente huringer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]