Hjuldamper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Skibladner»
Sidehjuldamperen «Maid of the Loch» på Loch Lomond i Skottland.

Hjuldamper er et skip med dampmaskin som driver skovlhjul som sørger for fremdriften. Hjulbåten representerte første fase i overgangen fra seilbåter til båter med motor. De første propeller (skruer) for drift av skip (skruedamper) ble først utviklet i 1836.

Skovlhjulene er fortrinnvis plassert ett på hver side da dette gir best manøvreringsegenskaper. Ulempen er at brygger og gangveier må tilpasses spesielt. Alternativt ble skovlhjulet plassert akterut. Dette var vanlig blant annet på elvebåter (floddampere). Hjuldampere var spesielt vanlige å bruke på Mississippi eller Missouri i USA ettersom disse elvene var for grunne til at man kunne seile med vanlige båter.

I 1819 var DS «Savannah», det første dampskipet som krysset Atlanterhavet, i Arendal. «Savannah» var en hjuldamper med skovler på sidene og seilføring.[1] Norges første dampskip DS «Constitutionen» og DS «Prinds Carl» var hjulbåter. De ble satt i trafikk i 1827. Norske DS «Skibladner» er verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk.[2] Skibladner ble bygget i 1856 og går fortsatt i sommertrafikk på Mjøsa.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Robinson Library: SS Savannah Arkivert 9. november 2018 hos Wayback Machine. Besøkt 9. november 2018
  2. ^ Norsk Kulturarv: DS Skibladner Besøkt 9. november 2018
Ferry symbol.svgDenne skiprelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.