E-sport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

E-sport er videospill i en formalisert form for konkurranse eller prestasjonsutøvelse. All sportslig aktivitet som benytter datamaskiner og ofte datanettverk, som direkte regelgivende forutsetning for spillet som utøves gjelder som e-sport. Elektronisk sport involverer alltid mennesker, men kan også bestå av kun datamaskiner som direkte deltakere i spillet.

Tradisjonelt har elektronisk sport vært mest utbredt i organisert form i Asia. Siden tusenårsskiftet har populariteten for e-sport økt USA, Europa og Norge, og de norske spillmiljøer, med flere store konkurranser. Det arrangeres ofte turneringer og konkurranser over Internett eller i andre mindre datanettverk, på LAN-parties.

I 2017 kommer publikum av esports til å nå totalt rundt 385 millioner mennesker globalt.[1]

Norske turneringer[rediger | rediger kilde]

Til tross for at svært mange nordmenn holder på med e-sport i organisert eller uorganisert form, har det ikke vært utbredt stor interesse av dekningen av den her til lands før 2012.

Den største kontinuerlige begivenheten for e-sport i Norge i dag er Gamer.no sin e-sport-liga, som involverer over 1590 spillere[2] i de fem spillene Counter-Strike: Global Offensive, League Of Legends, StarCraft II, Dota 2, Hearthstone: Heroes of Warcraft og Fortnite . Første sesong startet våren 2014 og i mars 2015 skiftet ligaen navn til Telenorligaen, og økte samtidig premiepotten for de to kommende sesongene til 290 000 kroner, fordelt på pengepremier og sponsorater.[3] Sendingene går på Gamer.no hver lørdag og søndag.

I mars 2015 startet også TV 2 sin egen konkurrerende liga kalt Altibox-ligaen,[4] som blir sendt på betalkanalen TV 2 Sumo hver lørdag. Konkurransen foregår i de samme spillene som Telenorligaen, med unntak av Hearthstone, men det blir kun invitert utvalgte lag. Totalt involverer ligaen 110 spillere,[5] som kjemper om en samlet premiepott på 180 000 kroner i de tre spillene.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Toptal - Esports: En guide til konkurransedyktig videospill
  2. ^ «Gamer.no turneringsoversikt». Besøkt 1. april 2015. 
  3. ^ «Telenor.no». Besøkt 1. april 2015. 
  4. ^ Sumoredaksjonen (5. mars 2015). «TV2». Besøkt 1. april 2015. 
  5. ^ «TV2 Altibox-ligaen». Besøkt 1. april 2015. 
  6. ^ «Lørdag starter TV 2s satsing på norsk e-sport». Besøkt 1. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]