Trollbrua (Eikeren)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart

Trollbrua ved Eikeren er ei naturskapt bru over Tryterudelva på grensen mellom Øvre Eiker kommune og Holmestrand kommune. Den er skapt ved at vann og is har sprengt seg gjennom fjellet og skapt en høy portal, som gjør det mulig å krysse elva tørrskodd. Navnet «Steinbru» brukes også.

Alt i 1895 beskrev Johan Vibe dette stedet som et mål for turister i bokverket «Norges land og folk topografisk-statistisk beskrevet»: Tryterudbækken løber i sit nederste parti gjennem en trang kløft mellem høie og bratte lier. Nede i bunden af denne kløft gaar der en naturlig klippebro over elven. Broen, der bestaar af fast fjeld, hvorunder elven har gravet sit løb, er 3 à 4 meter bred og 5 à 6 meter lang. Hvælvingen under broen er 7 à 8 meter høi. Fra nordsiden kan man uden vanskelighed klatre ned igjennem Lien og spadsere ud paa broen, paa hvis overflade der vokser krat og busker. Fra sydsiden derimod er den utilgjængelig, da den her ender i de steile fjeldsider, der begrænser kløften mod syd.[1]

Tryterudelva på østsiden av Eikeren har gravd ut ei relativt dyp elvekløft, og nede i bunnen har elva skapt et naturfenomen vi ikke finner så mange steder i landet vårt. Her ligger Trollbrua, ei naturlig steinbru som står i en vakker bue over elveløpet. Den er 7-8 m høy og 3-4 m bred. Brua danner en kort tunnel for elva, og er ganske renskåret i den rødlige berggrunnen. Den består av alkalifeltspatgranitt, eller ekeritt, som er en grovkornet og stedvis porfyrisk bergart i dette området.

Formasjonen er skapt av naturlige erosjonsprosesser, antakelig ved at elvevann har presset seg inn i svakhetssoner i fjellet. Frostsprenging har så løsnet deler av fjellet over tid, og skapt Trollbrua slik den fremstår i dag.

Det går skogsbilveier på begge sider av elva, slik at Trollbrua er lett tilgjengelig, selv om det er nokså bratte skråninger fra veiene og ned til elva.

Dette er den største steinbrua i Norge, men langs kysten og i enkelte fjellområder finnes naturlige steinspenn i flere varianter. Eksempler er Kirkeporten ved Nordkapp, og KongeportenSenja.[2]

Adkomst

Ved fylkesgrensa mellom Buskerud og Vestfold på østsiden av Eikeren er det to alternative skogsbil veier opp:

  1. Parker ved informasjonsskiltet på Vestfold-siden og følg skogsbilveien på motsatt side forbi bommen og oppover til det blir litt slakkere. Stien fra skogsbilveien og ned til Trollbrua er merket med fargede bånd.
  2. Parker på liten parkeringsplass rett på Buskerud-siden og følg skogsbilveien forbi bommen og oppover. Stien fra skogsbilveien og ned til Trollbrua er merket med en varde.

Det er en relativ enkel fottur, litt bratt ned fra skogsbilveiene, på ca. 7 km (tur/retur) som tar ca. 2 timer. [3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Trollbrua ved Eikeren – lokalhistoriewiki.no». lokalhistoriewiki.no. Besøkt 23. desember 2020. 
  2. ^ «Trollbrua ved Eikeren». Fritt Fall Foto og Design. Besøkt 23. desember 2020. 
  3. ^ «Trollbrua». www.ut.no. Besøkt 23. desember 2020. 
Autoritetsdata