Hopp til innhold

Cheerleading

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cheerleadere

Cheerleading er en opprinnelig amerikansk betegnelse på den koreograferte aktiviteten som utøves av en gruppe mennesker for å heie på idrettslag på kamper og/eller som en konkurranseaktivitet. En person som utøver cheerleading kalles en «cheerleader».

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cheerleading stammer fra USA, hvor den oppsto på slutten av 1800-tallet. Cheerleading består av mange elementer, deriblant stunts, pyramider, kast, turn, dans, hopp og rop. Alle disse elementene brukes ikke i alle show, men er obligatoriske i cheerkonkurranser. Stunt er bygg som består av to til 5 personer, hvor det er en på toppen (en flyer) og en til fire baser som løfter flyeren. Den som står bakerst og passer på heter back. Den som står foran heter front og den tar i mot flyeren hvis hun/han faller fremover. Stunts kommer i mange variasjoner, hvor flyeren står på enten et eller to ben, står på henda, ligger eller sitter på basene. Menneskelige pyramider er stunts som står ved siden av hverandre og er i kontakt med hverandre og/eller at det står mennesker i flere lag oppå hverandre. Det brukes mye turn i cheerleading, både som flyerelementer i kast, og vanlige turnserier på bakken. Dans brukes også, og det finnes en egen cheerdance kategori, hvor man lager en hel rutine med forskjellige dansestiler (freestyle, hip hop, jazz) uten stunt og turn, men i cheerkategorien brukes også korte dansesekvenser. Rop brukes selvfølgelig til å få med publikum. I USA er ikke cheerleading på videregående skole og universitetsnivå lovmessig regnet som idrett, selv om cheerleading står for mer enn det dobbelte av skadene enn de andre idrettene i amerikansk skoleidrett tilsammen.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Cheerleading som konkurranseaktivitet består i at lagene konkurrerer mot hverandre med koreograferte show. Lagene lager show (rutiner) som best mulig skal fremheve det lagene er gode for. Rutinene inneholder blant annet pyramider, kast, cheer/chant (som er rop), hopp, turn og stunts. Cheerleading er en lagaktivitet der alles innsats vektes like høyt og synkrone bevegelser og timing er viktig. Hvordan elementene utføres er vesentlig. En cheerleader skal alltid smile, vise pågangsmot, styrke og energi som skal smitte over på publikum.

En konkurranserutine må inneholde visse elementer, som stunt, turn, pyramide, hopp, kast og helst dans. En konkurranserutine skal være på to og et halvt minutt til en musikk-mashup (en remix av forskjellige sanger.)

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge har cheerleading vært en av de raskest voksende idrettene de seneste 10 årene, og i dag finnes det rundt 5000 aktive utøvere i Norge, både gutter og jenter. Norsk cheerleading var tidligere organisert Norwegian Cheerleading & Cheerdance Committee (NCDC), men er nå en av 4 idretter i Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF) og Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF).

Klubber i Norge[rediger | rediger kilde]

Det er ifølge Norges Amerikanske Idretters Forbund 54 klubber i Norge.[1][2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kategori:Cheerleadingklubber i Norge

Norske mesterskap[rediger | rediger kilde]

NAIF (og tidligere NCDC) har arrangert NM siden 2001. NM 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 og 2014 har vært arrangert sammen med cheerklubber som har hatt hovedansvaret for arrangementet. Siden 2015 har NAIF overtatt arrangementet. I 2017 var der hele 2500 deltagere i NM.

I NM konkurreres det i flere kategorier:

For både juniorer og seniorer:

  • Level 3 for junior og level 3 og 5 for senior : Cheer all female og coed (Gutter og jenter på samme lag)
  • Performance cheer

Kun for seniorer:

  • Cheer all female og coed premiere (level 6)

I 2006 arrangerte NCDC (som het NCC på den tid) også EM i cheerleading, hvor de to beste lagene i hver kategori fra flere land i Europa konkurrerer om tittelen Europamester. EM arrangeres hvert år, og de forskjellige landene bytter på å avholde arrangementet.

Individuelt er en gren i cheerleading som hittil ikke har åpnet i Norge.

Internasjonale mesterskap[rediger | rediger kilde]

Tidligere var det norske forbundet medlem av International Federation of Cheerleading (IFC), som arrangerer IFC VM i Cheerleading. VM er kun en konkurranse for seniorutøvere, dvs 16 år eller eldre, og arrangementet ble holdt annethvert år. Norge har stilt i VM fem ganger, i 2001, 2003, 2005, 2007 og 2009. I 2005 fikk danselaget bronsemedalje og i 2007 fikk både cheer all-kvinnelaget og danselaget bronse. I 2009 ble det gull i dance og group stunt all female, og sølv i cheer all female.

Fra 2009 er forbundet medlemmer i ICU, International Cheer Union, et verdensomspennende forbund for idretten cheerleading, med 96 medlemsnasjoner som til sammen har 3,5 millioner aktive utøvere. ICU arrangerer cheerleading-VM hvert år i april. Norge deltok for første gang i 2010 med 2 dancelag. I VM 2011, også det i Orlando, Florida, stilte Norge med tre landslag i cheerleading og ett landslag i cheerdance. I tillegg stilte klubblaget Viqueens i VM for klubblag som går samtidig. Norge plasserte seg på det internasjonale kartet i cheerleading i dette VM, med 3 sølv, en 4.- og en 8.-plass.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]