Håndball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra en håndballkamp
Håndballbanen

Håndball er en lagidrett. Håndball blir spilt på en bane med på størrelsen 40 X 20 meter. Man får poeng ved at ballen havner i motstanderens mål. Den som har flest mål etter to omganger vinner, hvert årstall/kull har forskjellig tid, noen har 10 minutter mens andre har 45 minutter. Foran målet er det et felt formet som en halvsirkel med en radius på seks meter. Dette kalles målfeltet. Det er også en stiplet halvsirkel ni meter fra målet. Bare den forsvarende målvakta har lov til å være inne i målfeltet, selv om en hvilken som helst spiller kan prøve å ta ballen i lufta innenfor målfeltet. Skulle en forsvarende spiller prøve å stoppe en angriper ved å være innafor målfeltet, kan det bli 7m-kast (straffekast) til det angripende laget. Man får ikke lov til å sparke ballen eller røre den med foten, man kan kun bruke hendene.

Spilleren som har ballen, - kan gå tre skritt før vedkommende må kaste den fra seg, - eller stusse den (sende ballen ned i gulvet, - hvoretter den kommer opp igjen, - og spilleren griper/fanger den igjen).[1]

Disse tre skrittene gjelder også for målvakta hvis han er utenfor mål feltet, innenfor målfeltet kan målvaktene ta så mange skritt de vil.[2]

Hvert lag har inntil 14 spillere, men kun syv spillere, seks utespillere og en målvakt, kan være samtidig på banen.For unge spiller man 5 på banen og en målvakt.[3]

Ball[rediger | rediger kilde]

Ballen er mindre enn en fotball, slik at det skal være mulig å holde den med ei hånd (selv om det er lovlig å holde den med to hender). Det er ulik størrelse på ballene som blir brukt på forskjellige alderstrinn.[4] Den minste ballstørrelsen (Str. 0) blir brukt av Jenter 7-11(J7-11)/Gutter 7-11(G7-11)/Blandet 7-11(B7-11). Str. 1 blir brukt av Jenter 12-15 år og Gutter 11-13 Str. 2 brukes av jenter over 16 og gutter over 14. Str.3 brukes av menn og gutter over 16. Det er tillatt å forbedre ballgrepet ved å benytte klister i håndflatene. Det har nå kommet nye regler som betyr at man ikke får bruke klister før man spiller på et 16-årslag. Sporten stiller store krav til utøverne taktisk og teknisk, og en håndballspiller må være sterk, hurtig og utholdende.

Opprinnelse og Utvikling[rediger | rediger kilde]

Det er funnet bevis på at gamle romerske kvinner spilte en versjon av håndball kalt expulsim ludere. Det finnes også nedtegnelser om håndball-lignende spill i middelalderens Frankrike, og blant Inuit på Grønland, i middelalderen. Rundt det 19. århundre, eksisterte det liknende spill kalt Håndbold i Danmark, házená i den tsjekkiske republikk, handbol i Ukraina, og torball i Tyskland. [5]

Håndballkampen slik vi kjenner den i dag ble kodifisert på slutten av 19-hundretallet i Nord-Europa, hovedsakelig i Danmark, Tyskland, Norge og Sverige. Det første skriftlige sett med håndball regler ble publisert i 1906 av den danske gymlæreren, løytnant og den olympiske mester Holger Nielsen fra Ordrup Grammar School, nord for København. Den moderne sett med regler ble publisert på 29 oktober 1917 av Max heiser, Karl Schelenz, og Erich Konigh fra Tyskland. Etter 1919 ble disse reglene forbedret av Karl Schelenz. De første internasjonale lekene ble spilt under disse reglene, mellom Tyskland og Belgia av menn i 1925 og mellom Tyskland og Østerrike av kvinner i 1930.

I 1926 nominerte Kongressen til det internasjonale Amateur Athletics Federation en komité for å utarbeide internasjonale regler for felt håndball. Den internasjonale amatør Håndballforbund ble dannet i 1928 og senere den internasjonale Håndballforbund ble dannet i 1946.

Håndball for Herre ble spilt under Sommer-OL 1936 i Berlin. I løpet av de neste ti årene blomstret innendørs håndball og utviklet seg i de skandinaviske landene. Sporten dukket opp på verdensscenen som lag håndball for 1972 Sommer-OL i München. Women ' s team håndball ble lagt til under Sommer-OL 1976 i Montreal. På grunn av sin popularitet i regionen, de østeuropeiske landene som raffinert hendelsen ble den dominerende kraft i sporten da den ble inn igjen.

Det internasjonale Håndballforbundet organiserte mennenes verdensmesterskap i 1938 og hver fjerde (noen ganger tre) år fra andre verdenskrig til 1995. Siden verdensmesterskapet i 1995 på Island har konkurransen blitt avholdt hvert andre år. Kvinnenes VM har vært arrangert siden 1957. IHF organiserer også kvinner og menns juniorverdensmesterskap. Innen juli 2009, IHF oppført 166 medlem forbund-ca 795 000 lag og 19 000 000 spillere.

Ballstørrelser i Skandinavia[rediger | rediger kilde]

Aldersklasser NORGE SVERIGE DANMARK
Senior-18-20 K 2 K 2 K 2 K
Jenter 16 2 K 1 K 2 K
Jenter 15 2 K 1 K K
Jenter 14 1 0 1,5 K
Jenter 13 1 0
Jenter 12 0 0 0
Jenter 11- 0
Senior-18-20 M 3 K 3 K 3 K
Gutter 16 2 K 2 K 3 K
Gutter 15 2 K 2 K K
Gutter 14 1 1 2 K
Gutter 13 1 1
Gutter 12 0 0 1
Gutter 11- 0


 • K = Klister

Regler[rediger | rediger kilde]

Det er lov å gå tre skritt med ballen uten å stusse (sprette) den i gulvet. På det tredje skrittet må ballen enten sentres til en medspiller, eller skytes mot mål. Banen er avgrenset med streker som angir ni-meter (frikast), seks-meter (målvaktsområdet) foruten spilleområdet. Samtlige spillere på laget kan delta i både forsvar og angrep, men på toppnivå har det blitt stadig vanligere å bytte enkelte spillere for hver fase.

Noen regelbrudd

 • Skritt - Når en spiller tar mer enn tre skritt med ballen.
 • Tramp - Når en angripende spiller tråkker innenfor målvaktsområdet stoppes angrepet, og ballen gis til forsvarende lag. Om forsvarende lag benytter straffefeltet gis angripende lag straffekast.
 • Frikast - ved mindre brudd på reglene gis det frikast.
 • Advarsel (gult kort) - Gis for regelbrudd som ikke kvalifiserer til to minutters utvisning. Kan gis sammen med både fri- og straffekast.
 • Fot - Når ballen treffer en spillers fot.
 • Dobbel Stuss - Når du stusser ballen 1 gang stopper og stusser igjen.
 • Feilbytte: De spillerne som inngår i et bytte, skal alltid forlate eller entre spillebanen over eget lags innbyttelinje. Feil innbytte skal straffes med 2-minutters utvisning
 • Feilkast (innkast): Kasteren skal stå med én fot på sidelinjen og forbli i korrekt posisjon til ballen har forlatt hånden.

I håndball benyttes også regelen om passivt spill, i regelverket definert som at det ballbesittende lag ikke gjør et forsøk på å angripe eller skyte mot mål. Dommerne kan gi det angripende laget forvarsel, og dermed mulighet til å skyte mål, før de blåser av spillet. Men kan også blåse av spillet direkte ved en passiv handling fra angripende lag.

Straff[rediger | rediger kilde]

 • Gult kort: En spiller kan få ett gult kort, ett lag kan få tre gule kort før det gis to-minutter.[6]
 • To-minutter: Straff ved alvorligere regelbrudd. Spilleren må sitte på benken i to minutter, og laget har en spiller mindre i samme periode.
 • Rødt kort: Hvis en spiller har fått tre to-minuttere. Man kan også få direkte rødt kort. En spiller som har fått rødt kort, må sette seg på tribunen. Ved rødt kort må laget spille med én spiller mindre i to minutter. Når denne perioden er over, kan laget sette inn en ny spiller som erstatning for den som fikk rødt kort. Spilleren som ble tildelt rødt kort må forlate banens umiddelbare nærhet, og kan ikke lenger delta i kampen. Også trenere og lagledere kan få rødt kort.

Profiler[rediger | rediger kilde]

Norges kvinnelandslag, populært kalt «Håndballjentene», er blant landets mest populære idrettsprofiler.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]