Håndball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fra en håndballkamp
Håndballbanen

Håndball er en lagidrett. Håndball blir spilt på en bane med på størrelsen 40 X 20 meter. Man får poeng ved at ballen havner i motstanderens mål. Den som har flest mål etter to omganger, vinner. Foran målet er det et felt formet som en halvsirkel med en radius på seks meter. Dette kalles målfeltet. Det er også en stiplet halvsirkel ni meter fra målet. Bare den forsvarende målvakta har lov til å være inne i målfeltet, selv om en hvilken som helst spiller kan prøve å ta ballen i lufta innenfor målfeltet. Skulle en forsvarende spiller prøve å stoppe en angriper ved å være innafor målfeltet, kan det bli 7m-kast (straffekast) til det angripende laget. Man får ikke lov til å sparke ballen, man kan kun bruke hendene.

Spilleren som har ballen, - kan gå tre skritt før vedkommende må kaste den fra seg, - eller stusse den (sende ballen ned i gulvet, - hvoretter den kommer opp igjen, - og spilleren griper/fanger den igjen).[1]

Disse tre skrittene gjelder også for målvakta hvis han er utenfor mål feltet, innenfor mål feltet kan målvaktene ta så mange skritt de vil.[trenger referanse]

Hvert lag har syv spillere, seks utespillere og en målvakt.[trenger referanse]

Ball[rediger | rediger kilde]

Ballen er mindre enn en fotball, slik at det skal være mulig å holde den med ei hånd (selv om det er lovlig å holde den med to hender). Det er ulik størrelse på ballene som blir brukt på forskjellige alderstrinn. Den minste ballstørrelsen (Str. 0) blir brukt av Jenter 7-11(J7-11)/Gutter 7-11(G7-11)/Blandet 7-11(B7-11). Str. 1 blir brukt av Jenter 12-15 år og Gutter 11-12 str. 2 brukes av jenter over 16 og gutter over 13. Str.3 brukes av menn og gutter over 16. Det er tillatt å forbedre ballgrepet ved å benytte klister i håndflatene. Det har nå kommet nye regler som betyr at man ikke får bruke klister før man spiller på et 16 års lag. Sporten stiller store krav til utøverne taktisk og teknisk, og en håndballspiller må være sterk, hurtig og utholdende.

Tramp[rediger | rediger kilde]

Når en utespiller trår på streken eller er inne i målfeltet med ballen, kalles det tramp. Det er heller ikke tillatt å tråkke inne i målfeltet hvis man ikke har ballen. For en forsvarsspiller er det straffbart å bevisst tre inn i målfeltet. Da får det laget som er i angrep straffe (7-meter kast).

Spill[rediger | rediger kilde]

Etter å ha tatt imot ballen kan en spiller bare ta tre skritt med ballen uten å sprette den i bakken (stusse). Etter at man er ferdig med å stusse og har tatt ballen i fast grep igjen har spilleren tre nye skritt og tre sekunder på å sende ballen fra seg.

I håndball benyttes også regelen om passivt spill, i regelverket definert som at det ballbesittende lag ikke gjør et forsøk på å angripe eller skyte mot mål. Dommerne skal gi det angripende laget forvarsel, og dermed mulighet til å skyte mål, før de blåser av spillet.

Bestrafning[rediger | rediger kilde]

  • Gult kort: Advarsel
  • To-minutter: Straff ved alvorligere regelbrudd. Spilleren må sitte på benken i to minutter, og laget har en spiller mindre i samme periode.
  • Rødt kort: Hvis en spiller har fått tre to-minuttere. Man kan også få direkte rødt kort. En spiller som har fått rødt kort, må sette seg på tribunen. Ved rødt kort må laget spille med én spiller mindre i to minutter. Når denne perioden er over, kan laget sette inn en ny spiller som erstatning for den som fikk rødt kort. Spilleren som ble tildelt rødt kort må forlate banens umiddelbare nærhet, og kan ikke lenger delta i kampen. Også trenere og lagledere kan få rødt kort.

Profiler[rediger | rediger kilde]

I Norge er idrettens fremste profiler ofte kvinner, og det norske landslaget har blant annet vunnet OL, VM og EM-gull. Herrehåndball er imidlertid mer populært i de fleste andre land .

Flest seriemesterskap håndball kvinner (1967–2012)[rediger | rediger kilde]


Menn:

  • Elverum håndball A-laget vant cup-finalen i 2009, Elverum spiller nå i EM.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.handball.no/regioner/nhf-sentralt/praktisk-info/lover-og-regler/spilleregler-handball1/#Regel_7-_Spill_av_ballen,_passivt_spill