Teolog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En teolog er normalt betegnelsen på en som har tatt teologisk eksamen av høyere grad (Cand.theol.), tidligere embetseksamen. En som utøver teologi vil man også kunne høre at kalles en teolog, selv om man ikke har den formelle utdannelsen.

De fleste teologer i Norge er også presteviet. I tillegg til teologisk eksamen, må man ha en praktisk teologisk utdannelse. Tidligere var denne lagt til slutten av studiet, etter at embetseksamen var avlagt, mens den nå er integrert i hele studieløpet. Selv om man er presteviet, betyr ikke det uten videre at man arbeider som prest. Det finnes en rekke norske presteviede teologer som arbeider i andre yrker, de fleste dog med et innhold der en teologisk utdannelse er relevant, slik som i undervisning og i kristne organisasjoner eller kirkelig administrative funksjoner.

I norsk sammenheng er en teolog nesten alltid ensbetydende med en som har studert kristen teologi. Siden teolog er avledet av teologi, læren om gud, kan betegnelsen også brukes i forbindelse med andre religioner, men da helst slike som opererer med et gudsbegrep, typisk som «islamsk teolog» og «jødisk teolog» om lærde innenfor disse monoteistiske religionene.