Motorsport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En Unimog under Dakar-løpet i 2006

Motorsport er all motorisert sportsvirksomhet, det vil si bilsport, motorsykkelsport, snøskutersport, motorbåtsport og motorflysport.

Det er to typer løp, de som kjører rundt en løype eller bane flere ganger som for eksempel Formel 1 og de som starter et sted og følger en løype til et annet som for eksempel Rally Dakar løpene. Disse løpene kan være i flere etapper.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vinneren av det første billøpet i 1894, en dampdrevet De dion-bouton
En 3 hk Peugeot kom på andreplass i det første billøpet og var beste bensindrevet bil

Det første løpet ble arrangert av en fransk avis, Le Petit Journal, i 1894, det gikk fra Paris til Rouen og tilbake. Den raskeste bilen var en dampdrevet De dion-bouton kjørt av Jules-Albert de Dion og på andreplass kom den raskeste bensindrevne bilen en Peugeot kjørt av Albert Lemaître.[1]

Etter at billøp på åpne veier ble forbudt måtte man begynne å kjøre på lukkede baner. Aspendale Racecourse i Australia var verdens første spesialbygde motorsportbane og første løp ble arrangert i 1906.[2]

Bilsport[rediger | rediger kilde]

Formel 4, Martinius Stenshorne

Utdypende artikkel: Bilsport

Rally, Oliver Solberg

Baneløp kan være rundbaneløp hvor man kjører et bestemt antall runder eller utholdenhetsløp hvor man kjører flest mulig runder innen en tidsgrense som for eksempel 24-timersløpet i Le Mans. Banene kan være faste baneanlegg eller gatebaner. Bilene kan variere fra ombygde personbiler til spesialbygde formelbiler. Racing er blant de mest betydningsfulle typene bilsport, siden det er her de fleste bilprodusentene konkurrerer på verdensbasis. Man har også Dragracing hvor man på en rett bane fra stående start kjører så raskt som mulig. I USA er ovalbaneløp som NASCAR meget populære.

Det foregår også billøp i terrenget eller på avstengte veier, Rally blir oftest kjørt på avstengte veier.

Det er ikke bare spesialbyggede biler og ombygde personbiler som benyttes i bilsport men også buggyer, traktorer, gressklippere, picuper og lastebiler blir bygget om for løp. Lastebiler har egen klasse i Rally Dakar og kjøres på bane i Truck racing.

Motorsykkelsport[rediger | rediger kilde]

Rally Dakar

Utdypende artikkel: Motorsykkelsport

I motorsykkelsport er som i bilsport de fleste grenene løp på bane. Roadracing kjøres på asfaltbaner men det kjøres også løp på grus (speedway og motocross), is (Isracing) eller i terrenget (enduro). Det arrangeres ferdighets løp som trial og også utholdenhetsløp for motorsykler. En nyere sport for motorsykkel er supermotard som er en kombinasjon av motocross og roadracing.

Båtsport[rediger | rediger kilde]

Offshore racing

Utdypende artikkel: Båtsport

Motorbåter brukes til å konkurrere i både i innsjøer og til sjøs. Der er tre konkurransegrener: offshore racing, rundbane og vannjet. Offshore kjøres på åpent hav mellom to punkter og med store V-skrogsbåter eller katamaran båter med kraftige motorer på opptil 750 hk og en toppfart på over 90 knop.

Rundbane kjøres med mindre båter i forskjellige motor-klasser og skrogtyper. Ofte på innsjøer men også på elver eller i indre havner.

Vannjet deles inn i to hovedtyper, jetski (ståjet) og runaboat (sittejet) og kjøres på rundbaner med røde (høyresving) og gule (venstresvinger) rundingsbøyer.

Flysport[rediger | rediger kilde]

Luftkappløp

Utdypende artikkel: Aerobatikk

Aerobatikk er presisjonsflyging som innebærer en rekke øvelser/ manøvre som kan flyes av motorfly eller helikopter i konkurranser eller under oppvisning.

Luftkappløp er konkurrerer over en fast bane, hvor vinneren enten flyr på korteste tid, den som fullfører med flest poeng, eller som kommer nærmest en tidligere estimert tid.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Rallycross, Petter Solberg

Motorsport i Norge styres av to forbund. Norges Bilsportforbund for bilsport og Norges Motorsportforbund for resten. Norsk bilsport har i alle disse årene vært, og er fortsatt, organisert gjennom Det internasjonale bilsportforbundet (FIA), KNA startet dette og senere kom NAF og NMK med i 1932 MA. Nevnden for Automobilsport kom i 1932, mens man i 1984 tok man navnet Norges Bilsportforbund. KNA sammen med NAF har i dag en bemyndigelse fra FIA til å håndheve internasjonale regler for Touring delen med bil i Norge.

Offshore racing, Tom Barry-Cotter og Pål Virik Nilsen

Motorsykkelsporten startet i 1916 da Norsk Motorcycle-Club ble stiftet. Dette skiftet etter hvert navn til Norsk Motor Klubb da avdelingene og ønske å bedrive bilsport.[3] NMK søkte i 1977 om å få motorsykkelsporten inn i Idrettsforbundet og NMK stiftet da sammen med de andre motorsykkelklubbene Norges Motorsykkelforbund. I 2001 ble Motorsykkelforbundet slått sammen med Båtsportforbundet, og man fikk dagens Motorsportsforbund.

Grener[rediger | rediger kilde]

Bil[rediger | rediger kilde]

Truck racing
Formel 1

Utdypende artikkel: Bilsport

Motorsykkel[rediger | rediger kilde]

Truck trail
NASCAR

Utdypende artikkel: Motorsykkelsport

Traktor[rediger | rediger kilde]

Båt[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Båtsport

Snøskuter[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Snøskuter

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Racerbaner[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Racerbane

Norske baner[rediger | rediger kilde]

Svenske baner[rediger | rediger kilde]

Noen utvalgte svenske baner:

Danske baner[rediger | rediger kilde]

Noen utvalgte danske baner:

Noen kjente racerbaner[rediger | rediger kilde]

Fartsrekorder[rediger | rediger kilde]

I tillegg til ulike konkurranser, omfattes også fartsrekord generelt som motorsport og administreres av de samme organisasjonene. I fartsrekordforsøkene er målet å tilbakelegge en spesifisert distanse med høyest mulig hastighet. For korte enveisforsøk kreves to kjøringer i motsatte retninger, disse må gjennomføres innen en time.

Rekkorder:

 • For bil er den for øyeblikket (i 2023) holdt av ThrustSSC, som oppnådde en gjennomsnittlig toppfart på 1227,985 km/t[4]
 • For båtsport er den for øyeblikket (i 2023) holdt av Spirit of Australia, som oppnådde en gjennomsnittlig toppfart på 511,11 km/t[5]
 • For lastebil er den for øyeblikket (i 2023) på 1000 meter med stillestående start av The Iron Knight (Volvo Trucks) med en gjennomsnittshastighet på 169 km/t og en tid på 21,29 sekunder[6]
 • For traktor er den for øyeblikket (i 2023) holdt av JCB Fastrac, som oppnådde en toppfart på 166 km/t[7]
 • For gressklipper er den for øyeblikket (i 2023) holdt av Honda Mean Mower, som oppnådde en toppfart på 187,6 km/t[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ texte, Parti social français Auteur du (20. desember 1893). «Le Petit journal». Gallica (fransk). Besøkt 4. august 2023. 
 2. ^ «Aspendale Park Racecourse | Kingston Local History». localhistory.kingston.vic.gov.au. Besøkt 4. august 2023. 
 3. ^ (no) «Motorsport» i Store norske leksikon
 4. ^ «FIA World Land Speed Records». Federation Internationale de l'Automobile (engelsk). 10. juni 2012. Besøkt 4. august 2023. 
 5. ^ warbyadmin. «Spirit of Australia». Warby Motorsport (engelsk). Besøkt 4. august 2023. 
 6. ^ Wardrum, Brede Høgseth (26. august 2016). «Denne lastebilen har slått to verdensrekorder». www.yrkesbil.no. Besøkt 4. august 2023. 
 7. ^ «Guy Martin reaches 135 mph to obliterate the world's fastest tractor record». Guinness World Records (engelsk). 17. november 2019. Besøkt 4. august 2023. 
 8. ^ «Honda Mean Mower Sets Guinness Speed Record». www.unfinishedman.com (engelsk). 8. mai 2016. Besøkt 4. august 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]