Peder Hanssøn Litle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Peder Hanssøn Litle, også kalt Basse (født ca. 1500 på Sjælland i Danmark, død 15. september 1551Akershus) var en dansk adelsmann, og fra 1536 lensherreAkershus, som den gang omfattet mesteparten av Sørøst-Norge.

Han var gift med Ingeborg Nilsdatter, datter av Inger Ottesdotter Rømer, fru Inger til Austrått. Dermed hadde han, som mange av danskene som fikk norske len på 1500-tallet, giftet seg inn i en gammel norsk adelsslekt, og skapt et bånd mellom norsk og dansk adel. Litle selv var trolig av norsk ætt, fordi hans antatte stamfar Svend Basse dro til Danmark etter å ha blitt landsforvist av kong Håkon Håkonsson.

I 1528 ble Litle lensherre i Nedenes. I 1532 fikk han også Råbyggelaget i len. Han kjempet på kong Christian IIIs side under grevefeiden, og ble etter dette også lensherre på Akershus.

I 1538 deltok han i ekspedisjonen som under ledelse av Hans Glaser skulle undersøke for kong Christian III mulighetene for bergdrift i Norge. Øvrige deltagere i ekspedisjonen var kongens sekretær Anthoni Brüske og bergmester ved Akersberg Sølvgruver Hans Semler.[1]

I perioden 15411548 samlet Peder Hanssøn Litle det 200 000 mål store Foss-godset. Hovedgården for godset var det som nå er Fossesholm herregård i Vestfossen i Øvre Eiker. Målet med samlingen var å få kontroll over den lønnsomme sagbruksindustrien i området.

I forbindelse med Litles systematiske eiendomskjøp antas det at han også, i kraft av sin stilling som lensherre, bøtela folk for deretter å ta eiendommene deres i pant. Ved påske 1551 falt Litle av hesten sin og skadet seg stygt. Han måtte gå på krykker resten av sin levetid. August samme år forverret tilstanden hans seg, og han døde 15. september. Litles enke levde i 46 år etter sin manns død, og i denne perioden forsvarte hun godset aktivt i rettssaker som følge av Litles framgangsmåte. Selv om hun stort sett ikke fikk medhold, klarte hun å holde på godseiendommene gjennom betalinger til de opprinnelige eierslektene.

Peder Hanssøn Litle og hans enke ble gravlagt i et eget gravkammer under gulvet på Haug kirke. Kirken ligger i Hokksund i Øvre Eiker.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nils Johnsen: Eker. Træk av en storbygds saga. Kristiania 1914.
  • Øystein Rian: Aschehougs Norgeshistorie, bind 5. 1995. ISBN 82-03-22018-5

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berg, Bjørn Ivar 1955- (2000). Tyskere ved norske bergverk på 1500-tallet. Kongsberg: Norsk bergverksmuseum. s. 21. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]