Leilighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Leilighetsbygg i Singapore.

En leilighet er en del av en bygning som blir benyttet som bolig. SSB definerer leilighet som: Bolig med minst ett rom og kjøkken.[1] Betegnelsen blir brukt der bygningen også benyttes av andre, enten som andre leiligheter, eller til andre formål.

Typisk for en leilighet er at det foreligger en leieavtale mellom eieren av eiendommen og den som er grunneier, men det kan også være at eieren av leiligheten også er deleier av grunnen (for eksempel ved en seksjonering).

Skatteetatens definisjon av leilighet: En leilighet er en boenhet i en bygning med minst to etasjer, tre boenheter og felles inngang. Dette vil typisk være blokkleiligheter og terrasseleiligheter.[2] Skatteetaten har definert tre forskjellige boligtyper: Enebolig, Småhus og leilighet.

Hybelleilighet[rediger | rediger kilde]

Hybelleilighet er en selvstendig enhet som har alle nødvendige romfunksjoner som bad, toalett, kjøkken, oppholdsrom og som fungerer uavhengig av boligen forøvrig.

Størrelsen på hybelleiligheten har ingen betydning for om det er en enhet eller ikke. Den delen av bygningen som er tenkt å bli brukt som en selvstendig enhet, må tilfredsstille alle myndighetskrav som gjelder for en boenhet (lydkrav, brannkrav, miljøkrav, krav til parkeringsplasser).

En hybelleilighet skal være en egen brann- og lydcelle, og den skal ha egen inngangsdør. En hybelleilighet er en egen boenhet som må tilfredsstille krav til lys, lyd, brann, isolasjon, takhøyde og tilgjengelighet, slik det er beskrevet i Teknisk forskrift 1997. Kommunens reguleringsplan kan ha egne bestemmelser knyttet til etablering av hybel/hybelleilighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Boligstatistikk, besøkt 18. juli 2011
  2. ^ Skatteetaten. «Ny likningsverdi på boligeiendommer». Besøkt 1. september 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]