Seattle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Seattle
Seattle

Kart over Seattle

LandUSA USA
DelstatWashington Washington
FylkeKing County
Grunnlagt13. november 1851
Tidssone-8
Postnummer98101
Retningsnummer206
Areal369,2 km²
Befolkning620 778 (2011)
Bef.tetthet1 681,41 innb./km²
Høyde over havet20 meter
NettsideNettside
Politikk
BorgermesterJenny Durkan (D)
Posisjonskart
Seattle ligger i Washington
Seattle
Seattle
Seattle (Washington)

Seattle
47°36′22″N 122°19′55″V

Sentrum sett fra Space Needle.

Seattle er den største byen i den amerikanske delstaten Washington og fylkeshovedstad i King County. Byen ble grunnlagt på 1850-tallet og er oppkalt etter indianerhøvdingen Sealth. Pr. 2011 hadde selve byen 620 778 innbyggere. Det større byområdet («metropolitan area») hadde rundt fire millioner innbyggere.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Seattle er opphavsby for flere kulturelle fenomen. Jimi Hendrix vokste opp her. På 1980-tallet og begynnelsen 1990-tallet vokste musikkbevegelsen grunge frem, med drahjelp fra Kurt Cobain og hans band Nirvana. Andre kjente band som falt innunder grunge-bevegelsen i Seattle, er Soundgarden, Alice In Chains og Pearl Jam. Byen er også kjent som USAs «kaffehovedstad», takket være kaffebargigantene Starbucks (grunnlagt i 1971), Seattle's Best Coffee og Tully's Coffee.

Mange skandinaviske immigranter er bosatt i Seattle, spesielt i bydelen Ballard som ligger nord for sentrum. Her ligger også Nordic Heritage Museum, som påberoper seg å være det eneste museet i USA viet skandinavisk immigrasjonshistorie.

Seattle huser laget Seattle Seahawks i amerikansk fotball, samt baseballaget Seattle Mariners og fotballaget Seattle Sounders. Det tidligere ishockeylaget Seattle Metropolitans ble det første laget fra USA til å vinne Stanley Cup da de vant troféet i 1917.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Flere av de største bedriftene i USA har hovedkvarter i Seattle. Blant disse er finansselskapet Washington Mutual, forsikringsselskapet Safeco, butikkjeden Nordstrom, internettbokhandelen Amazon.com og kaffekafékjeden Starbucks.

Microsoft har hovedkvarter i den nærliggende byen Redmond, og grunnleggeren Bill Gates kommer også fra Seattle.

Selv om hovedkvarteret til flyprodusententen Boeing ble flyttet fra Seattle til Chicago i 2001, så er de store fabrikkene i Seattle-området og arbeidsplass for mange.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]