Skrekkfilm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fra filmen Dracula fra 1958, med Christopher Lee.

I en skrekkfilm forsøker filmskaperen å få seeren til å føle frykt, redsel, angst eller avsky. Historien dreier seg ofte om en ond makt, hendelse eller persons inntreden i verden, noen ganger en overnaturlig sådan. Myrding og drap er også vanlige elementer i skrekkfilmer. Som oftest er det en eller flere skikkelser som prøver å drepe andre i skrekkfilmer.

Noen av de vanligste ingrediensene er vampyrer, zombier (og andre former for gjenoppståtte døde), varulver, eldgamle forbannelser, spøkelser, demoner eller demonbesettelse, satanisme, kannibaler og/eller utenomjordiske vesener. Seriemorderfilmer blir av og til også plassert i skrekkfilmsjangeren.

Spesielle historier og karakterer, ofte hentet fra klassisk litteratur, har også vært populære blant skrekkfilmskapere. Dracula, Frankenstein, Mumien og Dr. Jekyll og Mr. Hyde er eksempler på dette.

Nevneverdige filmer som har flyttet grenser i sjangeren er Don Siegels Invasion of the Body Snatchers (1956), Roman Polanskis Rosemary's Baby (1968), Tobe Hoopers Motorsagmassakren (1974). Stanley Kubricks Ondskapens hotell (The Shining) må også nevnes som en av de store skrekkfilmklassikerene. Nyere filmer er The Conjuring, Anabelle og JigSaw.

Viktige norske titler: villmark (2003), Rovdyr (2008), Fritt vilt (2006), Død snø (2009)

Se også[rediger | rediger kilde]