Portal:Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
rediger Danmarksportalen
Flag of Denmark.svg
Denmark satellit3.jpg

Danmark, offisielt Kongeriget Danmark er et land i Nord-Europa. Det er det sydligste av de nordiske landene, og ligger sydvest for Sverige og syd for Norge. Danmark har landgrense til Tyskland, og grenser også mot Nordsjøen og Østersjøen. Innbyggertallet er på ca. 5,5 millioner, og hovedstaden er København.

Geografisk består Danmark av én stor halvøy, Jylland, og en rekke øyer, der Sjælland, Fyn, Lolland, Falster og Bornholm er de mest kjente. Kongeriket Danmark omfatter i tillegg til selve Danmark bilandene Grønland og Færøyene.

Danmark er en velferdsstat med blandingsøkonomi. Levestandarden i landet er høy, og samfunnet er preget av små økonomiske forskjeller. Danmark er et konstitusjonelt monarki med parlamentarisme. Landet deles inn i fem regioner og 98 kommuner. Danmark har vært medlem av FN og NATO siden opprettelsen og av EU siden 1973, men er ikke en del av eurosonen. Siden 2015 har Lars Løkke Rasmussen (V) vært Danmarks statsminister.

Nasjonalspråket dansk er i stor grad gjensidig forståelig med norsk og svensk, og har sterke historiske og kulturelle bånd til de andre nordiske språkene. Omtrent 82 % av befolkningen (og 90 % av de etniske danskene) er medlemmer i den lutherske Folkekirken. I 2009 hadde noe over en halv million dansker utenlandsk opprinnelse, hvorav omtrent halvparten fra andre europeiske land. Les mer…

arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Svein Tjugeskjegg (Sweyn Forkbeard) som dekor i Swansea Guildhall i Swansea i Wales

Svein Tjugeskjegg (født ca 960, død 3. februar 1014) var konge av Danmark ca 986-1014 og konge av England 1013-1014. Han hevdet også overherredømme av Norge 1000-1014, men mest i navnet da Norge stort sett styrte seg selv.

Svein etterfulgte sin far kong Harald Blåtann som konge av Danmark, sannsynligvis på slutten av 986 eller tidlig i 987. Kong Svein er Danmarks store vikingkonge: han var med på å lokke norskekongen Olav Tryggvason i en felle og drepe ham i raseri over at kong Olav hadde gått til sengs med hans søster Tyra Haraldsdatter. Muligens gjorde han opprør mot sin egen far og tok kongsmakten. I tillegg erobret han England, skjønt han døde fem uker senere.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt sted
Gjethuset i Frederiksværk

Frederiksværk er en by i Nordsjælland med 12 190 innbyggere beliggende mellom Arresø og Roskilde Fjord. Byen ligger i Halsnæs kommune i den nordvestlige del av Region Hovedstaden i Danmark.

Frederiksværk oppsto på midten av 1700-tallet etter at Frederik IV i 1717 bestemte at det skulle graves en kanal fra Arresø og ut til Roskilde Fjord. Dette foregikk i årene 1717-1719, et arbeid som ble utført av et stort antall danske soldater og svenske krigsfanger. Siden ble det etablert forskjellige virksomheter langs kanalen, et diamantsliperi var den første fabrikken som var tilknyttet kanalen, men da det ikke kunne betale seg å importere rådiamanter for å bearbeide dem, ble den nedlagt. Den franske kanonsmeden Peyrembert ble bedt om å starte et verk til fremstilling av kanoner ved kanalen i 1751.

Les mer

arkiv  rediger Månedens bilde
Kravlenisse
Kravlenissen er en dansk juletradisjon.
arkiv  rediger Utvalgt fra kulturkanonen og verdensarven
Fargeplansje fra Flora Danica.

Flora Danica var et stort anlagt bokverk med bilder av hele Danmark-Norges (senere Skandinavias) flora.

Flora Danica ble grunnlagt av legen Georg Christian Oeder, som var leder for redaksjonen av verket til han mistet sin stilling som følge av Struensee-saken. Flora Danica ble utgitt i perioden 1761-1883 og i løpet av den lange utgivelsestiden ble prosjektet endret flere ganger underveis.

Les mer

arkiv  rediger Visste du at…
  • ... Dronning Margrete var 13 år gammel da det ble bestemt at hun skulle bli dronning?
  • ... Vektløfteren Viggo Jensen ble den første olympiske mesteren fra Danmark da han vant gull i OL i Athen i 1896?
  • ... Amalienborg ble kongehusets permanente residens først i 1920?
rediger Kort om Danmark
Queen Magrethe sep 7 2005.png
arkiv  rediger Utvalgt biografi


Karen von Blixen-Finecke (baronesse, døpt Karen Christentze Dinesen) (født 17. april 1885, død 7. september 1962) var en dansk dikter, forfatter og storyteller som også skrev under pseudonymene Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel. Hun betraktet seg selv som storyteller og har sammenlignet seg med Sjeherasad som i Tusen og en natts eventyr forteller kalifen Shahryar eventyr.

Hennes fortellinger og eventyr er skrevet i bevisst gammelmodig stil; dels ble hun oppfattet som uavhengig av stilretninger, og dels lar hun seg plassere innenfor nyromantikken og den gotiske stil. De fleste av hennes noveller finner sted på 1800-tallet eller tidligere. Karen Blixen er i Danmark, USA og England mest berømt for verkene Syv fantastiske Fortællinger, Vinter-Eventyr og Den afrikanske Farm. Hun er også kjent som forfatteren til verkene bak filmene Mitt Afrika og Babettes gjestebud, som begge er Oscar-belønnet.

Les mer


rediger Dagen i dag
mandag
26.
august
rediger Kultur
rediger Lenker og kategorier

(en) Kategori:Denmark – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons Wikipedia svg logo.svg Underprosjekt: Danmark – arbeidsgruppe

Kategorier
rediger Nye artikler