Portal:Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
rediger Danmarksportalen

Danmark, offisielt Kongeriget Danmark, er et land i Nord-Europa. Det er det sydligste av de nordiske landene, og ligger sydvest for Sverige og syd for Norge. Danmark har landgrense til Tyskland, og grenser også mot Nordsjøen og Østersjøen. Innbyggertallet er på ca. 5,5 millioner, og hovedstaden er København.

Geografisk består Danmark av én stor halvøy, Jylland, og en rekke øyer, der Sjælland, Fyn, Lolland, Falster og Bornholm er de mest kjente. Kongeriket Danmark omfatter i tillegg til selve Danmark bilandene Grønland og Færøyene.

Danmark er en velferdsstat med blandingsøkonomi. Levestandarden i landet er høy, og samfunnet er preget av små økonomiske forskjeller. Danmark er et konstitusjonelt monarki med parlamentarisme. Landet deles inn i fem regioner og 98 kommuner. Danmark har vært medlem av FN og NATO siden opprettelsen og av EU siden 1973, men er ikke en del av eurosonen. Siden 2019 har Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) vært Danmarks statsminister.

Nasjonalspråket dansk er i stor grad gjensidig forståelig med norsk og svensk, og har sterke historiske og kulturelle bånd til de andre nordiske språkene. Omtrent 82 % av befolkningen (og 90 % av de etniske danskene) er medlemmer av den lutherske Folkekirken. I 2009 hadde noe over en halv million dansker utenlandsk opprinnelse, hvorav omtrent halvparten fra andre europeiske land. Les mer…

arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Christian IX av Danmark
Christian IX av Danmark

Liste over Danmarks monarker er en liste over Danmarks konger og dronninger fra 800-tallet og fram til vår tid. Det danske monarkiet presenterer seg selv som mer enn 1000 år gammelt, og dermed «blandt de ældste i verden».

Den danske kongerekken innledes tradisjonelt med Gorm den gamle, ettersom han er den eldste kongen det foreligger noenlunde sikre kilder om. Noen av Adam av Bremens håndskrifter nevner Hardeknut før Gorm den gamle. Gorms sønn Harald Blåtann innleder den faste, offisielle kongerekken hvor man antar å kjenne dateringene, men den sikre historiske tiden begynner først under Knut II av Danmark, hvor man får en dansk årbok fra Lund. Alle tidligere opplysninger stammer fra utenlandske kilder og runesteiner, blant annet Jellingsteinene. Før den historisk sikre kongerekken er det en overlappende rekke av danske sagnkonger.

De to store, dominerende slektene i det danske kongehus er huset Oldenburg og huset Glücksburg. Den første oldenburgske kongen, Christian I, besteg tronen i 1448, og den siste av denne slekten ble Frederik VII, som døde barnløs i 1863. Frederik ble etterfulgt av Christian IX, som ble kjent som «Europas svigerfar» eller «Europas oldefar», fordi flere av hans døtre ble giftet inn i andre europeiske kongehus. Dagens kongefamilie er etterkommere etter Christian IX.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt sted
Sct. Mogens Gade i Viborg
Sct. Mogens Gade i Viborg

Viborg er en av de eldste byene i Jylland. Byen hadde 35 108 innbyggere i 2009 og innbyggertallet for hele Viborg kommune (arealmessig Danmarks største) er på 90 518 innbyggere (2006). Byen er administrasjonssentrum i Region Midtjylland (tidligere i det mindre Viborg amt) og Viborg kommune. Den var hovedsamlingsstedet i regionen fra Knud den stores tid på 1000-tallet. Magnus den gode ble hyllet i 1042 på tinget i Viborg, som frem til midten av 1600-tallet var med på å utpeke kongene.

Navnet på byen er endret mange ganger, fra Wibiærgh og Wybærgh til Wiburgh samt det latinske navnet Wibergis. «Borg» kommer av at byen ligger høyt i terrenget, og det var et mye brukt sted for gudedyrkelse. Fra gammelt av betyr «vi» det samme som helligdom.

Les mer

arkiv  rediger Månedens bilde
Viborg Domkirke
Viborg Domkirke
Koret i Viborg Domkirke er utsmykket med freskomalerier utformet av Joakim Skovgaard
arkiv  rediger Utvalgt fra kulturkanonen og verdensarven
Roskilde domkirke
Roskilde domkirke

Roskilde domkirke er hovedkirke for Roskilde stift. Domkirken har gjennom landets kristne historie hatt en sentral plass som hovedkirke både politisk og religiøst selv om Danmarks og Nordens erkebispesete av politiske og geografiske årsaker ble lagt til Lund i 1103.

Den er også kjent som den kirke i verden som har flest konger og dronninger begravet. Kirken inneholder nå gravene til 20 konger og 17 dronninger.

Les mer

arkiv  rediger Visste du at…
  • ... Dronning Margrete var 13 år gammel da det ble bestemt at hun skulle bli dronning?
  • ... Amagertorv i København tidligere var et torv hvor bøndene solgte produktene sine?
  • ... Det ligger 20 konger og 17 dronninger begravet i Roskilde Domkirke?
  • ... Den lille havfrue reiste til Kina i mars 2010?
  • ... Vektløfteren Viggo Jensen ble den første olympiske mesteren fra Danmark da han vant gull i OL i Athen i 1896?
  • ... Amalienborg ble kongehusets permanente residens først i 1920?
rediger Kort om Danmark
arkiv  rediger Utvalgt biografi
Jens Peter Jacobsen, malt av den svenske kunstneren Ernst Josephson i 1873.
Jens Peter Jacobsen, malt av den svenske kunstneren Ernst Josephson i 1873.

Jens Peter Jacobsen (født 7. april 1847, død 30. april 1885), gjerne omtalt som J. P. Jacobsen (uttalt I. P. Jacobsen), var en dansk forfatter. Han tok del i «det moderne gjennombrudd» og oppfattes gjerne som den som ga støtet til naturalismen i dansk litteratur. Han var ikke bare dikter, men også forsker med eksamen i biologi fra Københavns universitet. Med sin naturvitenskapelige bakgrunn var det naturlig for ham å knytte seg til gjennombruddets menn, og først og fremst til brødrene Brandes. Særlig ble Edvard Brandes en nær venn. Jacobsen så tidlig potensialet i verkene til den britisk naturforskeren Charles Darwin og tok selv på seg, som den første, å oversette Darwins hovedverker til dansk i 1872. I ung alder utviklet Jacobsen tuberkulose. Han ble bare 38 år gammel.

Les mer


rediger Dagen i dag
torsdag
21.
september
rediger Kultur
rediger Lenker og kategorier

(en) Denmark – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Underprosjekt: Danmark – arbeidsgruppe

Kategorier
rediger Nye artikler