Portal:Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
rediger Danmarksportalen
Flag of Denmark.svg
Denmark satellit3.jpg

Danmark, offisielt Kongeriget Danmark, er et land i Nord-Europa. Det er det sydligste av de nordiske landene, og ligger sydvest for Sverige og syd for Norge. Danmark har landgrense til Tyskland, og grenser også mot Nordsjøen og Østersjøen. Innbyggertallet er på ca. 5,5 millioner, og hovedstaden er København.

Geografisk består Danmark av én stor halvøy, Jylland, og en rekke øyer, der Sjælland, Fyn, Lolland, Falster og Bornholm er de mest kjente. Kongeriket Danmark omfatter i tillegg til selve Danmark bilandene Grønland og Færøyene.

Danmark er en velferdsstat med blandingsøkonomi. Levestandarden i landet er høy, og samfunnet er preget av små økonomiske forskjeller. Danmark er et konstitusjonelt monarki med parlamentarisme. Landet deles inn i fem regioner og 98 kommuner. Danmark har vært medlem av FN og NATO siden opprettelsen og av EU siden 1973, men er ikke en del av eurosonen. Siden 2019 har Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) vært Danmarks statsminister.

Nasjonalspråket dansk er i stor grad gjensidig forståelig med norsk og svensk, og har sterke historiske og kulturelle bånd til de andre nordiske språkene. Omtrent 82 % av befolkningen (og 90 % av de etniske danskene) er medlemmer av den lutherske Folkekirken. I 2009 hadde noe over en halv million dansker utenlandsk opprinnelse, hvorav omtrent halvparten fra andre europeiske land. Les mer…

arkiv  rediger Utvalgt artikkel
De Hvite bussene, sannsynligvis ved Friedrichsruh slott i Schleswig-Holstein i Tyskland. Foto: Sveriges Røde Kors

De hvite bussene var en aksjon ledet av den svenske grev Folke Bernadotte på slutten av andre verdenskrig for å redde skandinaver (dansker og nordmenn) som satt i tyske konsentrasjonsleirer. Navnet kom av at bussene som ble samlet til oppdraget, var malt helhvite. På taket, siden, foran og bak var det påmalt røde kors og svenske flagg, for at bussene ikke skulle bli tatt for militære mål, noe som også var årsaken til den hvite fargen.

Etter dansk og norsk påtrykk og planlegging ble det i regi av det svenske Røde Kors i mars og april 1945 reddet i overkant av 15 000 skandinaver og personer med annen nasjonalitet fra konsentrasjonsleirene i tyskkontrollert område.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt sted
Sankt Peders kirke

Slagelse er en by på Sydvest-Sjælland med 31 918 innbyggere (2010) og samtidig en av Danmarks eldste byer. Byen er Sjællands åttende største og ligger i Slagelse kommune, som hører under Region Sjælland. Navnet «Slagelse» kommer av det olddanske ordet slagh som betyr «senkning i terrenget» og av else som er et annet ord for «løse».

Som handelsby har den et stort oppland og er et naturlig sentrum med sine gågater og innkjøpssentre.

I den sydøstlige delen av Slagelse finner man Antvorskov kaserne hvor Gardehusarregimentet holder til. Kasernen har 200 ansatte og kan huse opp til 2 000 soldater. Byen er videre preget av en rekke utdanningsinstitusjoner, slik som pedagogseminariet, handelshøyskolen, sykepleieskolen, Slagelse Gymnasium og Slagelse Tekniske Skole samt en rekke offentlige og private skoler.

Les mer

arkiv  rediger Månedens bilde
Kongeloven
Kongeloven datert 14. november 1665. Loven fastsatte arvefølgen og formaliserte kongens eneveldige makt.
arkiv  rediger Utvalgt fra kulturkanonen og verdensarven
En tørkeplass med vaskehus i Brumleby

Brumleby (tidligere Lægeforeningens boliger) er en boligbebyggelse på Østerbro i København.

Som en konsekvens av koleraepidemien i København i 1853 ble Brumleby bygget på Østerfælled. Byggingen startet i 1853 og pengene til prosjektet hadde Lægeforeningen samlet inn på privat basis. Lægeforeningen ønsket å skape sunne og billige boliger for arbeiderklassen og ga oppgaven til arkitekten Michael Gottlieb Bindesbøll.

Les mer

arkiv  rediger Visste du at…
rediger Kort om Danmark
Queen Magrethe sep 7 2005.png
arkiv  rediger Utvalgt biografi
Portrett av Nicolai Abraham Abildgaard malt av Jens Juel i 1772.

Nicolai Abraham Abildgaard (født 11. september 1743 i København, død 4. juni 1809 samme sted) var en dansk kunstmaler og professor. Han var sønn av Søren Abildgaard og Anne Margrethe Bastholm.

Abildgaard malte i klassisistisk stil. Han ble professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1778, og ble senere direktør ved akademiet og fikk på den måten stor påvirkning på kunsten i Danmark på 1700-tallet. Et av de mest kjente verkene hans er utsmykkingene han gjorde i Christiansborg slott i København i 1778-91. I tillegg illustrerte han Jens Baggesens danske oversettelse av Ludvig Holbergs Nils Klims reise til den underjordiske verden fra 1789.

Les mer


rediger Dagen i dag
tirsdag
2.
mars
rediger Kultur
rediger Lenker og kategorier

(en) Denmark – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Wikipedia-logo-v2.svg Underprosjekt: Danmark – arbeidsgruppe

Kategorier
rediger Nye artikler