Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat I've never set out to make rotten films, but I have, and the straw that broke the camel's back was Speed 2 Sitat
Sandra Bullock
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel
Boris Karloff as The Frankenstein Monster from Bride of Frankenstein film trailer.jpg

Frankenstein (engelsk Frankenstein) er navnet på den britiske forfatteren Mary Shelley's debutroman og ble utgitt anonymt i 1818. Den regnes av mange som den første science fiction-roman og som en av de tre store grøsserromanene ved siden av Robert Louis Stevensons Dr. Jekyll og Mr. Hyde og Bram Stokers Dracula. Frankenstein blir av mange ansett som den første science fiction-historien som er skrevet, og det har vært laget en mengde filmer om monsteret.

Les mer

   Utvalgt biografi
Willem Dafoe

William «Willem» Dafoe jr (født 22. juli 1955) er en amerikansk, Oscar-nominert skuespiller. Dafoe ble født i Appleton i Wisconsin som det syvende av åtte barn. Han tok til seg klengenavnet «Willem» allerede i barndommen. Dafoes filmkarriere begynte i 1981, da han fikk en rolle i Heaven's Gate, men rollen hans ble klippet bort fra det endelige resultatet av filmen. Ett år senere hadde han hovedrollen som leder for en motorsykkelgjeng i Lærjakkene, men han fikk ikke sitt gjennombrudd som skuespiller før i rollen som «sersjant Elias» i Platoon i 1986.

Les mer

  rediger Visste du at …
  rediger Anbefalte og utmerkede artikler
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger 25. oktober i filmhistorien
Nancy Cartwright

Filmfiguren Jack Sparrow, kjent fra filmene Pirates of the Caribbean, ble født den 25. oktober i India

  rediger Kategorier
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer