Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat Life is like a box of chocolates,so I'm going to taste a little of each one. Sitat
Drew Barrymore
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel
Et 35mm filmkamera

35mm-film er det filmformatet som er mest vanlig i bruk både for stillfotografi og spillefilmer, og er relativt uforandret fra den gangen det ble introdusert i 1889 av Thomas Edison. Den fotografiske filmen blir kuttet i striper som er 35 mm brede – derav navnet. Det er seks perforeringer per tomme langs begge sidene. Formatet ble i begynnelsen kalt Edison-størrelse. De flate perforeringene ble introdusert av Bell & Howell rundt 1900, som er den samme den dag idag for negativ film. Kodak-Standard-perforeringer ble introdusert ca 10 år senere for bruk i projeksjon. Les mer

   Utvalgt biografi
Charlie Chaplin

Sir Charles (Charlie) Spencer Chaplin (født 16. april 1889, død 25. desember 1977) var en britisk skuespiller, regissør og komponist.

Chaplin ble født i byen London i England. Foreldrene var fattige varieteartister. De flyttet fra hverandre rett etter at Charlie ble født, og Charlie og hans bror Sydney vokste opp hos moren, Hannah Harriette Hill. Charlies barndom kan man trygt si var hard, i perioder kunne han være alene i London i dagesvis uten mat. I 1896 ble moren arbeidsløs og kunne ikke forsørge barna, som først ble sendt til et fattighus og deretter til et barnehjem.

Les mer

  rediger Visste du at …
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger 1. august i filmhistorien
  • 1933 — Den amerikanske skuespilleren og komikeren Dom DeLuise ble født
  • 1965 — Den britiske teater- og filmregissøren Sam Mendes ble født
  rediger Kategorier
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer