Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat I guess if the tabloids are going to bring attention to me, they might as well bring it to my boobs. Sitat
Lindsay Lohan
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel
Et 35mm filmkamera

35mm-film er det filmformatet som er mest vanlig i bruk både for stillfotografi og spillefilmer, og er relativt uforandret fra den gangen det ble introdusert i 1889 av Thomas Edison. Den fotografiske filmen blir kuttet i striper som er 35 mm brede – derav navnet. Det er seks perforeringer per tomme langs begge sidene. Formatet ble i begynnelsen kalt Edison-størrelse. De flate perforeringene ble introdusert av Bell & Howell rundt 1900, som er den samme den dag idag for negativ film. Kodak-Standard-perforeringer ble introdusert ca 10 år senere for bruk i projeksjon. Les mer

   Utvalgt biografi
Kevin Smith

Kevin Patrick Smith (født 2. august 1970) er en amerikansk manusforfatter, regissør, tegneserieforfatter og skuespiller, og skaperen av View Askew Productions.

Smith er kjent for sine popkulturreferansefyllte filmer fra New Jersey, og der handlingene i filmene ofte blir knyttet sammen med felles figurer eller situasjoner. Filmene til Smith er kjent for å ha sin store styrke i karakterene og dialogen.

Smith er også kjent for å være veldig frittalende, som kommer til syne gjennom hans blog Silent Bob Speaks.com eller gjennom en av hans mange promoteringsturneer på amerikanske colleger. Han beskriver i detalj svært personlige detaljer fra sitt privatliv, og også om hvordan livet i Hollywood fortoner seg.

Les mer

  rediger Visste du at …
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger 4. juli i filmhistorien
  rediger Kategorier
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer