Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat I'm trying to find a man to share my life with, but it's not been easy. I'm a 35-year-old woman with two small children! Sitat
Nicole Kidman
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel
Videovold

Videovold er et norsk ord som oppstod tidlig på 1980-tallet i forbindelse med lanseringen av en rekke voldelige filmervideo. Ordet ble raskt kjent og var velbrukt i mediene på hele 80-tallet.

I 1980 var video noe helt nytt. Folk var vant til kun én kanal på fjernsynet og at Statens filmkontroll så igjennom hver eneste film som ble vist på kino. Plutselig fikk folk film inn i stuen, helt uten regulering fra staten. Dette var ofte en annen type film enn de hadde sett før, for de store filmselskapene satset på kino og publiserte dermed bare B-filmer på video.

Det var først høsten 1980 at debatten om videovold for alvor ble satt i gang. Det var i forbindelse med debattprogrammet På sparket, der det ble vist klipp fra en rekke voldsfilmer med etterfølgende debatt. I løpet av kort tid ble ordet videovold godt etablert i media og hos det norske folk.

Les mer

   Utvalgt biografi
Nicholas Cage

Nicolas Cage (født Nicholas Kim Coppola 7. januar 1964 i Long Beach, California) er en amerikansk skuespiller. Han er av italiensk og tysk opphav, sønn av August og Joy Coppola, og barnebarn av komponisten Carmine Coppola. Han er Francis Ford Coppolas og Talia Shires nevø.

Da Cages foreldre ble skilt i 1976, flyttet han til Beverly Hills sammen med sin far. Han gikk Blant annet på Hich School med andre kjendiser som Slash fra Guns N' Roses og Lenny Kravitz.

Cage byttet navn tidlig for å forsøke å bygge sin egen karriere fremfor å dra fordeler av sin onkels omdømme. Han valgte navnet «Cage» etter tegneseriehelten Luke Cage i Power Man. Han hadde en liten rolle i Hæla i taket i 1982, men mesteparten ble kuttet bort. Hans neste nevneverdige roller var i filmene Rumble Fish og Valley Girl fra 1983, og sistnevnte var hans gjennombruddsfilm.

Cage vant Oscar for Beste Mannlige skuespiller for sin rolle i Adjø Las Vegas (1995), hvor han spiller en rolle om en mann som reiser til Las Vegas for å drikke seg til døde.

Les mer

  rediger Visste du at …
  rediger Anbefalte og utmerkede artikler
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger 30. april i filmhistorien
  rediger Kategorier
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer