Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat I'm trying to find a man to share my life with, but it's not been easy. I'm a 35-year-old woman with two small children! Sitat
Nicole Kidman
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel

Donald Duck er en tegnefilm- og tegneseriefigur i Walt Disneys Andeby. Han dukket første gang opp i tegnefilmen Den kloke lille høna (The Wise Little Hen) den 9. juni 1934, og gjorde seg utover på 1930-tallet bemerket sammen med Langbein i kortfilmene om Mikke Mus. Disney oppdaget nemlig tidlig at hans hjertebarn Mikke Mus ikke var spesielt morsom alene, og gav Donald rollen som Mikkes hissige medhjelper. Siden hadde Donald hovedrollen i en rekke egne filmer, og fikk i tillegg en egen tegneserie oppkalt etter seg. Les mer

   Utvalgt biografi
Robin Williams

Robin McLaurin Williams (født 21. juli 1951) er en Oscar-vinnende, amerikansk skuespiller og komiker. Som skurespiller har han hatt roller både på TV, teaterscenen og i kinofilmer.

Størsteparten av Williams' skuespillerkarriere har vært innen kinofilmer, men han har også hatt noen bemerkelsesverdige opptredener på teaterscenen også. Hans første hovedrolle var i filmen Skipper'n i 1980, og Garp og hans verden i 1982. Begge disse filmene hadde et lavt billettsalg, men filmen Good Morning, Vietnam fra 1987 ble nominert til Oscar, og gjorde at Williams ble verdenskjent som skuespiller.

I 1997 vant Williams Oscar for beste birolle, etter hans opptreden som psykolog i Den enestående Will Hunting.

Les mer

  rediger Visste du at …
  rediger Anbefalte og utmerkede artikler
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger 26. august i filmhistorien
Hollywood Walk of Fame
  rediger Kategorier
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer