Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat My thumbs have gone weird. I'm in the middle of a fucking overdose. My heart's beating like a fucked clock. Sitat
– «Marwood» i Whitnail og jeg
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel


En animasjonsfilm er en illusjon av bevegelse som oppstår når en viser stillestående bilder fortløpende etter hverandre. Det er også fellesbetegnelsen for ulike film- og visualiseringsteknikker som skaper et slikt synsbedrag eller inntrykk av liv og bevegelse. Animasjonsfilm kan også defineres som alle filmtyper som ikke er realfilm, dvs. vanlige filmopptak av virkelige bevegelser.

Det er en lang rekke populære animasjonsfilmer i filmhistorien. Den første helaftens tegnefilmen var det amerikanske Walt Disney Studios' versjon av Snøhvit fra 1937. I Norge har særlig Ivo Caprino og hans studio arbeidet med sjangeren. Deres første korte dokkefilmer kom på 1940-tallet. I 1975 presenterte de langfilmen Flåklypa Grand Prix, Norges hittil mest sette film. I 1995 kom den første helaftens animasjonsfilmen i teknikken dataanimasjon, nemlig Toy Story. Animasjonsteknikken er særlig brukt i barnefilmer, men også i reklamefilmer og for å oppnå forskjellige spesialeffekter i realfilmer.

Les mer

   Utvalgt biografi
Carmen Electra

Carmen Electra (født 20. april 1972 som Tara Leigh Patrick) er en amerikansk fotomodell, kjendis, skuespillerinne og sangerinne. Hun ble født nær Cincinnati i Sharonville i Ohio, og gikk på Princeton High School i fire år. Etter å ha flyttet til California møtte hun sangeren Prince, som overtalte henne til å skifte navn til Carmen Electra. Kort tid senere signerte hun en kontrakt med Paisley Park Records, Princes selskap, og markerte med det starten på en kort sangkarriere med en jentegruppe.

I 1995 begynte Electra å opptre på TV-programmer. I mai 1996 opptrådte hun i Playboy. Dette førte til at hun fikk flere roller på TV, inkludert i programmene Baywatch og Singled Out. Hun gjorde også en bemerkelsesverdig opptreden på Howard Sterns TV-program der hun ble bundet fast til en stol og kilt til hun lo ukontrollerbart.

Electra har også opptrådt i en mengde filmer, samt at hun har opptrådt med den eksotiske dansetruppen The Pussycat Dolls. Electra laget også den suksessrike DVD-serien Carmen Electra Aerobic Striptease, som kombinerer klassiske strippebevegelser med aerobicøvelser.

Les mer

  rediger Visste du at …


  rediger Anbefalte og utmerkede artikler

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Filmer
Alien – den 8. passasjeren · Aliens · Avatar · Nattsvermeren · Working Girl ·

Biografier
Charlie Chaplin · Marilyn Monroe · Barbra Streisand · Sigourney Weaver


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Tema
Stumfilm ·

Fjernsynsserier
Big Brother 2001 · Blindpassasjer · Sopranos · Political Animals ·

Filmer / filmmusikk
TV-film
Prayers for Bobby ·
Kinofilm
Avatar: Legenden om Aang · Black Swan · Casablanca (film) · Lasse & Geir · Star Wars Episode III: Sithene tar hevn · Titanic: Music from the Motion Picture · The Phantom of the Opera (2004) ·

Biografier
Cate Blanchett · Johnny Cash · Roald Dahl · George Harrison · Jayne Mansfield · Brødrene Marx · Paul McCartney · Metallica · Natalie Portman · Linn Skåber · Bruce Springsteen · U2 · Kate Winslet · Neil Young ·

Karakterer
Hannibal Lecter ·


Gode lister og portaler Gode lister og portaler:

Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Black Swan ·

Cate Blanchetts filmografi · Natalie Portmans filmografi · Barbra Streisands filmografi · Sigourney Weavers filmografi · Kate Winslets filmografi ·

Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Cate Blanchett · Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Leonardo DiCaprio · Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Natalie Portman ·

Liste over utmerkelser og prisnominasjoner tildelt Barbra Streisand · Liste over utmerkelser og prisnominasjoner tildelt Kate Winslet ·

AFI's 100 Years...100 Stars ·


  rediger 23. juni i filmhistorien
  rediger Kategorier
   Underprosjekter
Wikipedia:Underprosjekter/Film Filmprosjektet
  rediger Ting du kan gjøre
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer