Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat I'm too tall to be a girl, I never had enough dresses to be a lady, I wouldn't call myself a woman. I'd say I'm somewhere between a chick and a broad. Sitat
Julia Roberts
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel


En animasjonsfilm er en illusjon av bevegelse som oppstår når en viser stillestående bilder fortløpende etter hverandre. Det er også fellesbetegnelsen for ulike film- og visualiseringsteknikker som skaper et slikt synsbedrag eller inntrykk av liv og bevegelse. Animasjonsfilm kan også defineres som alle filmtyper som ikke er realfilm, dvs. vanlige filmopptak av virkelige bevegelser.

Det er en lang rekke populære animasjonsfilmer i filmhistorien. Den første helaftens tegnefilmen var det amerikanske Walt Disney Studios' versjon av Snøhvit fra 1937. I Norge har særlig Ivo Caprino og hans studio arbeidet med sjangeren. Deres første korte dokkefilmer kom på 1940-tallet. I 1975 presenterte de langfilmen Flåklypa Grand Prix, Norges hittil mest sette film. I 1995 kom den første helaftens animasjonsfilmen i teknikken dataanimasjon, nemlig Toy Story. Animasjonsteknikken er særlig brukt i barnefilmer, men også i reklamefilmer og for å oppnå forskjellige spesialeffekter i realfilmer.

Les mer

   Utvalgt biografi
Eva Longoria

Eva Jacqueline Longoria (født 15. mars 1975 i Corpus Christi i Texas) er en Golden Globe-nominert meksikanskamerikansk skuespillerinne. Hun er mest kjent for rollen som «Gabrielle Solis» i TV-serien Frustrerte fruer. Hun er også en internasjonalt anerkjent fotomodell, og har opptrådt i flere høyprofilerte reklamekampanjer, samt en mengde herreblader.

Longoria fikk sin første rolle i TV i 2000, da hun hadde en gjesteopptreden i Beverly Hills, 90210. Senere hadde hun en gjesteopptreden i General Hospital det samme året, og deretter kom det store gjennombruddet da hun fikk en større rolle i den populære amerikanske såpeoperaen The Young and the Restless. Etter å ha forlatt The Young and the Restless fikk hun en rolle i den nå kansellerte TV-serien Dragnet, før hun hadde et par roller i TV-filmer. I 2004 fikk hun rollen som skulle gjøre henne til A-kjendis, som «Gabrielle Solis» i den verdenskjente TV-serien Frustrerte fruer.

Les mer

  rediger Visste du at …
  rediger Anbefalte og utmerkede artikler
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger 31. mai i filmhistorien
  rediger Kategorier
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer