Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat I guess if the tabloids are going to bring attention to me, they might as well bring it to my boobs. Sitat
Lindsay Lohan
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel
Casablanca, title.JPG

Casablanca er en romantisk amerikansk filmklassiker fra 1942 som utspiller seg i den Vichy-regjerte fransk-marokkanske byen Casablanca under den andre verdenskrig. Filmen er regissert av Michael Curtiz med filmstjernene Humphrey Bogart (Rick) og Ingrid Bergman (Ilsa) i hovedrollene.

Den fokuserer på Ricks konflikt mellem kjærlighet og moral: Han må velge mellom sin kjærlighet til Ilsa og sitt behov for å gjøre det riktige ved å hjelpe hennes mann, motstandsbevegelseshelten Victor Laszlo, med å flykte fra Casablanca for å fortsette kampen mod nazistene.

Filmen blev en umiddelbar suksess og har vært populær til den dag idag. Filmkritikere har rost Bogarts og Bergmans karismatiske skuespillerprestasjoner, kjemien mellom de to hovedrolleinnehaverne, karakterernes dybde, den stramme regien, det blendende manuskriptet og filmens emosjonelle effekt som helhet. Les mer

   Utvalgt biografi
Coen-brødrene ved ved filmfestivalen i Cannes, 2001.

Hayao Miyazaki (宮崎駿, Miyazaki Hayao, født 5. januar 1941 i Tokyo) er en japansk filmregissør, animatør og tegneserieskaper.

Miyazaki begynte å arbeide med animasjonsfilm allerede i 1963 og har siden vært med på et stort antall filmer. Han er i dag leder av animasjonsfilmstudioet Studio Ghibli og en av de aller fremste innen animasjonsfilm med ansvar for flere svært populære filmer i anime-sjangeren. Han har også lagd en lengre tegneserie i manga-stil, Nausicaä of the Valley of Wind, som har blitt hyllet av både kritikere og publikum.

I 2002 ble Miyazaki belønnet med en Oscar for beste helaftens animasjonsfilm med sin kjempesuksess Chihiro og heksene. Ellers har han blant annet regissert Min nabo Totoro (1988), Prinsesse Mononoke (1997) og Det levende slottet (norsk premiere 5. oktober 2005). Kikis budservice fra 1989 hadde norsk premiere 14. desember 2007. Les mer

  rediger Visste du at …
  rediger Anbefalte og utmerkede artikler
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger 9. februar i filmhistorien
Mena Suvari
  • 1943 — Den italiensk-amerikanske skuespilleren Joe Pesci (73) ble født
  • 1945 — Den amerikanske skuespillerinnen Mia Farrow (71) ble født
  • 1953 — Den nordirske skuespilleren Ciarán Hinds (63) ble født
  • 1966 — Den norske komikeren og skuespilleren Harald Eia (50) ble født
  • 1979 — Den amerikanske skuespillerinnen Mena Suvari (37) ble født
  • 1979 — Den kinesiske skuespillerinnen Zhang Ziyi (37) ble født


  rediger Kategorier
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer