Portal:Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pix.gif

Portal-Film.gif

Sitat If God did not intend for us to eat animals, then why did he make them out of meat? Sitat
John Cleese
Velkommen til filmportalen. Her skal du kunne finne interessante artikler om filmer, skuespillere, regissører og andre filmrelaterte emner. Hvis du ønsker å bidra med filmstoff på Wikipedia kan du ta en titt i boksen med overskriften «Ting du kan gjøre» nederst i portalen. Hvis det er noe du savner i selve portalen kan du enten legge det til, eller ta det opp på portalens diskusjonsside. Ha forøvrig god lesing.
  rediger Film
Film
Film er fremstilling og gjengivelse av bevegelige, fotografiske bilder. Ordet kommer fra den fotografiske filmen bildene (til våre dager) blir projisert fra. Digitale medier gjør imidlertid nå (2006) sitt inntog som bærer.

De fleste filmer blir innspilte etter et manus, med skuespillere som fremfører manusets dialoger og handlinger. Regissøren har kontrollen over selve fremstillingen, som blir bevart ved hjelp av kamera og diverse lydutstyr. Resultatet blir en mengde scener, som blir klippet sammen til en helhet, og deretter vanligvis vist på kino eller TV. Det finnes også andre typer filmer, som animasjonsfilmer der rollefigurene er tegnet eller blir fremstilt ved hjelp av dukker, og dokumentarfilmer der hensikten er å avbilde virkeligheten.

I dag er filmindustrien en av verdens største industrier, og de fleste filmene blir i dag laget i Hollywood i USA og Bollywood i India.


   Utvalgt artikkel
Videovold

Videovold er et norsk ord som oppstod tidlig på 1980-tallet i forbindelse med lanseringen av en rekke voldelige filmervideo. Ordet ble raskt kjent og var velbrukt i mediene på hele 80-tallet.

I 1980 var video noe helt nytt. Folk var vant til kun én kanal på fjernsynet og at Statens filmkontroll så igjennom hver eneste film som ble vist på kino. Plutselig fikk folk film inn i stuen, helt uten regulering fra staten. Dette var ofte en annen type film enn de hadde sett før, for de store filmselskapene satset på kino og publiserte dermed bare B-filmer på video.

Det var først høsten 1980 at debatten om videovold for alvor ble satt i gang. Det var i forbindelse med debattprogrammet På sparket, der det ble vist klipp fra en rekke voldsfilmer med etterfølgende debatt. I løpet av kort tid ble ordet videovold godt etablert i media og hos det norske folk.

Les mer

   Utvalgt biografi
Nicholas Cage

Nicolas Cage (født Nicholas Kim Coppola 7. januar 1964 i Long Beach, California) er en amerikansk skuespiller. Han er av italiensk og tysk opphav, sønn av August og Joy Coppola, og barnebarn av komponisten Carmine Coppola. Han er Francis Ford Coppolas og Talia Shires nevø.

Da Cages foreldre ble skilt i 1976, flyttet han til Beverly Hills sammen med sin far. Han gikk Blant annet på Hich School med andre kjendiser som Slash fra Guns N' Roses og Lenny Kravitz.

Cage byttet navn tidlig for å forsøke å bygge sin egen karriere fremfor å dra fordeler av sin onkels omdømme. Han valgte navnet «Cage» etter tegneseriehelten Luke Cage i Power Man. Han hadde en liten rolle i Hæla i taket i 1982, men mesteparten ble kuttet bort. Hans neste nevneverdige roller var i filmene Rumble Fish og Valley Girl fra 1983, og sistnevnte var hans gjennombruddsfilm.

Cage vant Oscar for Beste Mannlige skuespiller for sin rolle i Adjø Las Vegas (1995), hvor han spiller en rolle om en mann som reiser til Las Vegas for å drikke seg til døde.

Les mer

  rediger Visste du at …


  rediger Anbefalte og utmerkede artikler

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Filmer
Alien – den 8. passasjeren · Aliens · Avatar · Nattsvermeren · Working Girl ·

Biografier
Charlie Chaplin · Marilyn Monroe · Barbra Streisand · Sigourney Weaver


Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Tema
Stumfilm ·

Fjernsynsserier
Big Brother 2001 · Blindpassasjer · Sopranos · Political Animals ·

Filmer / filmmusikk
TV-film
Prayers for Bobby ·
Kinofilm
Avatar: Legenden om Aang · Black Swan · Casablanca (film) · Lasse & Geir · Star Wars Episode III: Sithene tar hevn · Titanic: Music from the Motion Picture · The Phantom of the Opera (2004) ·

Biografier
Cate Blanchett · Johnny Cash · Roald Dahl · George Harrison · Jayne Mansfield · Brødrene Marx · Paul McCartney · Metallica · Natalie Portman · Linn Skåber · Bruce Springsteen · U2 · Kate Winslet · Neil Young ·

Karakterer
Hannibal Lecter ·


Gode lister og portaler Gode lister og portaler:

Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Black Swan ·

Cate Blanchetts filmografi · Natalie Portmans filmografi · Barbra Streisands filmografi · Sigourney Weavers filmografi · Kate Winslets filmografi ·

Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Cate Blanchett · Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Leonardo DiCaprio · Liste over filmpriser og prisnominasjoner tildelt Natalie Portman ·

Liste over utmerkelser og prisnominasjoner tildelt Barbra Streisand · Liste over utmerkelser og prisnominasjoner tildelt Kate Winslet ·

AFI's 100 Years...100 Stars ·


  rediger 29. april i filmhistorien
  rediger Kategorier
   Underprosjekter
Wikipedia:Underprosjekter/Film Filmprosjektet
  rediger Ting du kan gjøre
Film på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til film
Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater fra filmer