Oscar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Academy Awards»)
Oscar
Academy Awards
UtdelerAcademy of Motion Picture Arts and Sciences
Innstiftet1929[1]
NasjonalitetUSA
NettstedOffisielt nettsted (engelsk)

Oscar er kallenavnet på filmprisen Academy Award of Merit. Prisen deles ut hvert år i Hollywood av det amerikanske filmakademiet Academy of Motion Picture Arts and Sciences, ofte bare forkortet til Akademiet. Første gang prisen ble delt ut var i 1929.

Oscar er også kallenavnet på selve statuetten. Det er en 34,4 cm høy figur av forgylt metall som forestiller en mann som står på en filmrull og holder et sverd foran seg. Den er designet av Metro-Goldwyn-Mayers scenograf Cedric Gibbons (som selv fikk prisen tolv ganger), og ble først utformet av skulptøren George Stanley. Den ble først kalt «Academy Award of Merit», og opprinnelsen til Oscar-navnet er litt ullent. Den mest populære teorien er at bibliotekaren til Akademiet, Margaret Herrick, mente den lignet hennes onkel Oscar. Navnet ble først brukt i en artikkel av skribenten Sidney Skolsky i 1934 om at Katharine Hepburn hadde vunnet statuetten. Akademiet tok ikke i bruk navnet selv før i 1939, men har i dag omfavnet det helt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra den første utdelingen i 1929

Den første Oscar-utdelingen fant sted under en bankett i Blossom Room i Hollywood Roosevelt Hotel 16. mai 1929. Før de første utdelingene ble vinnerne gitt ut til aviser slik at de kunne trykke resultatetene i 23:00 utgavene sine. Men etter at Los Angeles Times i 1940 trykket resultatene for tidlig, slik at de ankomne gjestene kunne lese hvem som vant, før prisen ble delt ut, innførte Akademiet hemmelig avstemning med lukkede konvolutter slik vi kjenner det i dag.

Interessen for utdelingen har alltid vært stor, og fra og med den andre utdelingen ble den overført i media (en times live-sending på en radiostasjon i Los Angeles). Prisen ble delt ut på en bankett frem til 1942, da det stadig høyere oppmøtet krevde at de gikk over til utdeling i en teatersal. Dette har fortsatt frem til i dag. I 1943 ble utdelingen sendt på radio over hele landet, og også oversjøisk slik at utstasjonerte amerikanske soldater kunne få med seg resultatene. 19. mars 1953 ble utdelingen sendt på TV for første gang fra RKO Pantages Theatre i HollywoodNBC. Bob Hope var den første fjernsynsoverførte programlederen. I 1966 ble Oscar-utdelingen for første gang vist i farger.

I 2002, den 74. Oscar-utdelingen, flyttet utdelingen til Kodak Theatre som er over gaten for Hollywood Roosevelt Hotel, der de først ble holdt. Utdelingen blir vist på ABC, som har senderettighetene frem til 2008.

I løpet av Oscars karriere har utdelingen bare blitt utsatt tre ganger. Første gang var i 1938, da en flom utsatte utdelingen i en uke. I 1968 ble den utsatt to dager for å ære Martin Luther King, som ble begravd 8. mai, dagen utdelingen var satt opp. I 1981 ble utdelingen utsatt en dag etter at president Ronald Reagan hadde blitt skutt under et attentatforsøk.

Under den første utdelingen ble det lagt ut billetter for salg for $5, i tillegg til de inviterte gjestene. I dag må du være spesielt invitert for å være til stede på utdelingen, og ingen billetter blir lagt ut for salg.

Nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Horst Burbulla med en Oscar-statuett.

I januar sender Akademiet ut forslagslister til sine medlemmer. For at en film kan foreslås, må den være gitt det foregående året og vare mer enn 40 minutter (bortsett fra kortfilmene). Medlemmene fyller ut sine forslag og sender så tilbake listene til PricewaterhouseCoopers, som er leid inn av Akademiet for å sikre avstemningen, innen to uker. Forslagene blir telt opp, og i den siste uken i januar offentliggjør Akademiet hvem eller hva som har blitt Oscar-nominert i de forskjellige kategoriene (de som har blitt foreslått flest ganger). Nye lister blir sendt ut til medlemmene i begynnelsen av februar, og medlemmene har to nye uker på seg til å velge sine favoritter. Ikke alle kan stemme på alt, men hvem du kan stemme på, bestemmes av yrket ditt. Prisen for beste filmregissør kan bare bli stemt på av regissører osv. Disse resultatene er det bare to personer hos PricewaterhouseCoopers som vet om før konvoluttene åpnes under utdelingsseremonien.

For å sikre sine filmer oppmerksomheten de mener de fortjener, starter filmselskapene kampanjer for sine filmer. Det har tidligere vært mange kontroverser med denne kampanjen, siden de store filmselskapene bruke mye penger på gaver i forbindelse med disse kampanjene. Men Akademiet har strammet inn reglene de siste årene, og filmselskapene bruker nå tid og krefter på å få akademimedlemmene til å se filmene deres, enten via speisielle visninger eller utsendelse av DVD-er.

I tillegg til prisene som blir stemt frem, bestemmer styret i Akademiet hvem som skal nomineres til vitenskapelige og tekniske priser, samt hvem som skal få æres- og spesialpriser. Blant spesialprisene er Irving G. Thalberg Memorial Award, en pris gitt til en produsent som har produsert høykvalitetsfilmer over en lang periode. Jean Hersholt Humanitarian Award blir gitt til en som har stilt bransjen i et positivt lys med sitt humanitære arbeid. Gordon E. Sawyer Award blir gitt til en som har tekniske bidrag som har tjent bransjen godt. Den første er en bronsebyste av Thalberg, de to siste er Oscar-statuetter. Disse blir ikke nødvendigvis delt ut hvert år. Det deles også ut æres- og spesialpriser, som blir bestemt fra år til år.

De vitenskapelige og tekniske prisene bestemmes av styret etter råd fra en komite bestående av fagmennesker. Disse trenger ikke være knyttet opp mot en bestemt film, men kan fortjenes over tid.

Kategorier[rediger | rediger kilde]

Nåværende kategorier[rediger | rediger kilde]

Pensjonerte kategorier[rediger | rediger kilde]

  • Beste regiassistent – Fra 1933 til 1937
  • Beste komedie – Bare 1928
  • Beste dansing – Fra 1935 til 1937
  • Beste fargekortfilm – Fra 1936 til 1937
  • Beste to-akters kortfilm – Fra 1936 til 1956
  • Beste kortfilm – novelty – Fra 1932 til 1935
  • Beste historie – Fra 1928 til 1956
  • Beste tittelsekvens – Bare 1928
  • Unik og artistisk produksjon – Bare 1928

Spesialpriser[rediger | rediger kilde]

Utdelingsseremonier[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]