David Lynch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
David Lynch
David Lynch Cannes 2017.jpg
FødtDavid Keith Lynch
20. januar 1946[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (74 år)
MissoulaRediger på Wikidata
Ektefelle Mary Sweeney (20062006), Peggy Reavey (19671974)Rediger på Wikidata
Partner(e) Isabella RosselliniRediger på Wikidata
Barn Jennifer LynchRediger på Wikidata
Utdannet ved George Washington University, Pennsylvania Academy of the Fine Arts, AFI ConservatoryRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
15 oppføringer
Filmregissør, skuespiller, manusforfatter, komponist, stemmeskuespiller, musiker[5], animatør, kunstmaler, filmklipper, fjernsynsskuespiller, sangtekstforfatter, låtskriver, filmskuespiller, filmprodusent, fotografRediger på Wikidata
Parti Det demokratiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser
11 oppføringer
Offiser av Æreslegionen (2007), Goslarer Kaiserring, ridder av Æreslegionen (2002), Saturn Award (1993), Gulløven (2006), Gullpalmen (1990), Best regissør (2001), César for beste utenlandske film (1982), European Film Award for Best Non-European Film (1999)[6], Æreslegionen, OscarRediger på Wikidata

David Lynch (født 20. januar 1946) er en amerikansk regissør.

Lynch ble født i Missoula, Montana, USA, en liten by som mange mener minner om settingen i flere av hans filmer. Han studerte ved forskjellige kunstskoler og giftet seg i 1967 med Peggy Lynch. De ble senere skilt, og etter et ekteskap med Mary Fisk er han nå gift med Emily Stofle. På slutten av 80-tallet hadde han også et lengre forhold til Isabella Rossellini.

Han gjorde sin regidebut med filmen Eraserhead i 1977, en film som ble karakterisert som surrealistisk og rar, og enkelte trodde at den ikke ville kunne bli sluppet fordi den var altfor sær. Filmen fikk raskt kultstatus. Neste film fra Lynch var Elefantmannen, som kom i 1980. Denne filmen ble meget godt mottatt av kritikerne, og ble også nominert til åtte Oscar, men vant ingen. I hovedrollene finner vi blant andre Anthony Hopkins og John Hurt.

Lynchs filmer er stort sett ansett for å være for de mer spesielt interesserte og er ofte forvirrende og provoserende. Dette gjelder også hans meget omtalte TV-serie Twin Peaks som ble laget i 1990. Denne serien handler i utgangspunktet om mysteriet rundt et drap i en liten og merkelig by.

I 1999 overrasket Lynch mange med filmen The Straight Story. Som tittelen indikerer, er dette en film med en historie som er ganske «rett fram», meget ulik Lynchs tidligere filmer. Filmen fikk varm omtale og ble nominert til en Oscar.

I 2005 startet han David Lynch Foundation For Consciousness-Based Education and Peace. Stiftelsen gir stipend til studenter som vil lære trancendental meditasjon (TM), og finansierer forskning på TM og dens effekt på læring. Lynch har selv praktisert TM siden 1973, og han skriver om dette i boken Catching the Big Fish (2006, norsk utgave med samme tittel 2007).

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]