Magnolia (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Magnolia
orig. Magnolia
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1999
Prod.landUSA
Lengde188 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPaul Thomas Anderson
ProdusentPaul Thomas Anderson
ManusforfatterPaul Thomas Anderson
MusikkJon Brion
Foran kamera
MedvirkendeTom Cruise,
Jeremy Blackman
Philip Seymour Hoffman
Julianne Moore
John C. Reilly
Prod.selskapNew Line Cinema
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Magnolia er en film fra 1999, skrevet, produsert og regissert av Paul Thomas Anderson. Filmen forteller historien om flere individer i løpet av en dag i San Fernando Valley, California. Den vever sammen ni forskjellige historier til en rød tråd. En stil nært beslektet i de uavhengige film-miljøene, og ikke ulikt en del av Robert Altmans filmer.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Handlingen i filmen er, med alle sine historier, vanskelig å beskrive; men filmen begynner med tre hendelser hvis hensikt er å få seeren til å lure på om dette er tilfeldig? Historiene er:

 1. Sir Edmund William Godfrey,en innbygger i Greenberry Hill i London, blir drept på utsiden av sitt apotek av tre forbrytere med navnene Joseph Green, Stanley Berry og Daniel Hill. Dette er inspirert av en virkelig hendelse som fant sted i 1678, se i artikkelen Primrose Hill.
 2. En blackjack-croupier, Delmer Darion, dør av et hjerteanfall mens han dykker, og ble plukket opp av et helikopter fra brannvesenet som er ute å hente vann for å slukke en skogbrann. Piloten Craig Hansen hadde møtt Darion på Darions kasino noen dager tidligere, noe som endte i et håndgemeng etter at Hansen tapte i kortspill. Samvittighetskvaler får Hansen til å ta livet av seg like etterpå.
 3. En 17 år gammel gutt, Sydney Barringer, som forsøker å ta sitt eget liv ved å hoppe fra taket på et høyhus. Selvmordet lykkes da moren til Sydney tilfeldigvis skyter gjennom vinduet da han faller ned på utsiden. Hans foreldre kranglet ofte, og truet hverandre med skytevåpen, dog aldri med skarpladde våpen. Sydney hadde ladet hagla noen få dager før, slik at de endelig kunne få gjort slutt på hverandre. Det paradoksale var dog at den nyinstallerte nettingen over butikken i etasjen på bakkenivå, ville ha reddet Sydney.

Videre introduserer filmen følgende hovedpersoner:

 • Frank T.J. Mackey (Tom Cruise), forfatteren bak Seduce and Destroy ( = Forfør og rasér) introduserer et selvhjelpssystem for menn som vil ha tak i kvinner og få dem til sengs. Mackeys karakter var ifølge regissøren inspirert av Ross Jeffries.
 • Linda Partridge (Julianne Moore) er en kvinne som pleier sin mye eldre ektemann, som lider av uhelbredelig sykdom, og kvinnen lider store samvittighetskvaler for sin utroskap. Hun er stemor til Frank T.J. Mackey.
 • «Quiz Kid» Donnie Smith (William H. Macy) som vant en betydelig sum penger i et quizprogram på TV (What do kids know?) for barn på 1960-tallet, hvis liv siden har gått skeis.
 • Stanley Spector (Jeremy Blackman) er en deltaker på What do kids know? med sin egoistiske far som ser penger i sønnens suksess, og legge mye press på gutten.
 • Phil Parma (Philip Seymour Hoffman), en snill og omsorgsfull sykepleier som pleier den dødssyke Earl Partridge.
 • Claudia Wilson Gator (Melora Walters), en ung dame med psykiske problemer og avhengighet av kokain. Datteren til Jimmy Gator.
 • Jimmy Gator (Philip Baker Hall) er verten for TV-programmet What do kids know?.
 • Earl Partridge (Jason Robards) er en rik TV-produsent med dødelig lungekreft. Far til Frank T.J. Mackey.
 • Jim Kurring (John C. Reilly) er en fraskilt, ærlig politimann. Snakker ofte med seg selv.

Rolleliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]