Shoplifters

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shoplifters
Sjangerdramafilm
Prod.landJapan
Språkjapansk
RegissørHirokazu Kore-eda
ManusforfatterHirokazu Kore-eda
ProdusentMatsuzaki Kaoru, Yose Akihiko, Hijiri Taguchi
KomponistHaruomi Hosono
SjeffotografKondo Ryuto
KlipperHirokazu Kore-eda
MedvirkendeLily Franky, Sakura Andō, Mayu Matsuoka, Sosuke Ikematsu, Naoto Ogata, Yoko Moriguchi, Yūki Yamada, Kirin Kiki, Moemi Katayama, Kengo Kōra, Chizuru Ikewaki, Akira Emoto, Kairi Jō, Miyu Sasaki, Aju Makita, Yuki Yamada, Daisuke Kuroda, Izumi Matsuoka, Kazuaki Shimizu, Hajime Inoue, Katsuya Maiguma, Shinsuke Kasai, Mana Mikami
Farve/s.hvfarger
DistributørBiM Distribuzione, Cirko Film, Netflix
Premiere(r)13. mai 2018, 8. jun. 2018, 3. aug. 2018, 23. nov. 2018, 27. des. 2018, 13. jul. 2018, 22. mar. 2019, 10. jan. 2019
Totalomsetning67 999 335 amerikansk dollar
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (ja) · Offisielt nettsted (en)

Shoplifters er en japansk film fra 2018 skrevet og regissert av Hirokazu Kore-eda. Den hadde premiere på filmfestivalen i Cannes i 2018, hvor den også vant Gullpalmen.[1]

Filmen ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film under Den 91. Oscar-utdelingen[2] og til Amandaprisen 2019 i klassen beste utenlandske kinofilm[3]. Hovedrollene spilles av Lily Franky og Sakura Ando, og Mayu Matsuoka.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen følger en rekke mennesker i Tokyo, som lever i fattigdom: Osamu ble tvunget til å slutte i jobben, etter å ha skadd sin ankel. Hans kone Nobuyo, som arbeider på et vaskeri. Aki, som jobber i en hostess-klubb. Shota, en ung gutt, og Hatsue som forsøker å støtte fattige med hennes avdøde manns pensjon. Osamu og Shota stjeler fra butikker, og bruker et system med håndsignaler for å kommunisere med hverandre. Osamu mener at det er greit å stjele ting som ikke er solgt, fordi varene ikke tilhører noen. En kald natt ser de Yuri, en jente fra nabolaget, og tar henne med hjem. De tilbyr henne middag, men lar henne bo der etter å ha funnet bevis for misbruk fra familien hennes.

Yuri knytter seg til sin nye familie, og begynner også med butikk-tyveri. Osamu oppfordrer Shota til å se ham som sin far, og Yuri som sin søster. Familien ser på TV at politiet etter nesten to måneder etterforsker Yuris forsvinning. Men i løpet av denne tiden rapporterte de biologiske foreldrene henne aldri som savnet. Familien klipper håret hennes, brenner opp de gamle klærne, og gir henne et nytt navn: Lin. Hatsue besøker ektemannens sønn fra en affære, som hun regelmessig mottar penger fra. Sønnen og kona er foreldrene til Aki, som lyver at datteren deres bor i Australia.

Hatsue dør i søvne. Osamu og Nobuyo begraver henne, og fortsetter å motta hennes pensjon uten å rapportere om hennes død. Osamu stjeler en veske fra en bil. Men Shota føler at dette bryter deres moralske kode. Shota husker at han kom til familien etter at Osamu og Nobuyo fant ham i en låst bil. Shota føler seg stadig mer skyldig i å lære Yuri å stjele, og forstyrrer tyveriet hennes ved å stjele frukt fra en matbutikk. Deretter hopper han fra en bro, og brekker et bein. Shota blir derfor innlagt på sykehus og arrestert.

Osamu og Nobuyo får politiets oppmerksomhet, og myndighetene oppdager Yuri og Hatsu sine dødsfall. De forteller Aki at Osamu og Nobuyo tidligere drepte Nobuyos voldelige ektemann. Nobuyo tar skylden for forbrytelsene, og blir dømt til fengsel. Shota havner på barnehjem. Yuri blir deretter returnert til de biologiske foreldrene sine, som fortsetter å forsømme henne. De besøker Nobuyo i fengsel, og hun gir Shota detaljer om bilen de fant ham i, slik at han kan lete etter de biologiske foreldrene sine.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Lily Franky som Osamu Shibata
 • Sakura Ando som Nobuyo Shibata
 • Mayu Matsuoka som Aki Shibata
 • Kairi Jō som Shota Shibata
 • Kirin Kiki som Hatsue Shibata
 • Miyu Sasaki som Yuri / Hojo
 • Naoto Ogata som Yuzuru Shibata
 • Yoko Moriguchi som Yoko Shibata
 • Aju Makita som Sayaka Shibata
 • Yūki Yamada som Yasu Hojo
 • Moemi Katayama som Nozomi Hojo
 • Kengo Kora som Takumi Maezono
 • Chizuru Ikewaki som Kie Miyabe
 • Akira Emoto som Yoritsugu Kawado

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ NTB (19. mai 2018):Japanske «Shoplifters» vant Gullpalmen i Cannes. Aftenposten
 2. ^ Foreign Language Film Oscar 2019 Nominees Include Roma, Cold War & More. oscar.com
 3. ^ «Amandanominasjonene 2019». filmfestivalen.no. 19. juni 2019. Arkivert fra originalen 25. mai 2019. Besøkt 1. juli 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
The Square
Gullpalmen
(2018)
Neste mottaker:
Parasite