Hopp til innhold

Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant
orig. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Generell informasjon
GenreFilmkomedie,[1] eventyrfilm,[1] fantasyfilm, filmatisert litteratur
Utgivelsesår2013
NasjonalitetSverige
Lengde115 min.
SpråkSvensk, engelsk, russisk, tysk
Bak kamera
RegiFelix Herngren[1][2][3] Rediger dette på Wikidata
ManusFelix Herngren,[4] Hans Ingemansson[4] Rediger dette på Wikidata
Basert på
Produsent(er)Felix Herngren, Malte Forssell, Henrik Jansson-Schweizer
MusikkMatti Bye Rediger dette på Wikidata
FotoGöran Hallberg Rediger dette på Wikidata
KlippHenrik Källberg Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeRobert Gustafsson,[2] Iwar Wiklander,[2] Mia Skäringer,[2] David Wiberg,[2] Ralph Carlsson,[5] Jens Hultén,[3] Alan Ford,[3] Kerry Shale,[3] Ola Björkman, Jay Benedict, Göran Hallberg Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapStudioCanal, Film i Väst Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Walt Disney Studios Motion Pictures
ADS Service[6][7]
Premiere(r)2013
20. mars 2014 (Tyskland)[8]
1. juni 2014 (Ungarn)[6]
OppfølgerHundreogettåringen som stakk fra regningen og forsvant Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant svensk: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann er en svensk film regissert av Felix Herngren, basert på boken med samme navn av Jonas Jonasson. Innspillingen startet 8. oktober 2012. Hovedrollen spilles av Robert Gustafsson.

Filmen ble utgitt i over 40 land og tjente inn mer enn 50 millioner dollar, noe som gjør den til den tredje mest innbringende svenske filmen gjennom tidene, kun slått av Menn som hater kvinner og Jenta som lekte med ilden.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 2005 bor Allan Karlsson (spilt av Robert Gustafsson) alene, med katten sin Molotov som eneste selskap. Når Molotov blir drept av en rev, tar en rasende Allan hevn ved å sprenge reven ved hjelp av dynamitt, noe som får svenske myndigheter til å flytte ham til et aldershjem i Malmköping. Samme dag som han har bursdag og skal feire 100 år, klatrer Allan ut et vindu og forsvinner. Han går til en buss-stasjon for å reise så langt han kan. Samtidig som han venter på bussen, krever en ung mann (spilt av Simon Säppenen) at Allan skal passe på kofferten hans, samtidig som han må bruke toalettet. Når bussen kommer, reiser Allan sin vei med kofferten - og kommer snart til det avsidesliggende Byringe. Innen han forlater Malmkoping, har aldershjemmet han bodde med informert politiet om at han har forsvunnet. Inspektør Aronsson (spilt av Ralph Carlsson) blir snart satt på saken.

I Byringe får Allan hjelp av eneboeren Julius Jonsson, som hjelper ham å kjempe mot de forfølgende gangsterne som kofferten tilhører. Når de flykter fra området, får Allan og Julius skyss fra Benny, en usikker ung mann. Alle tre finner snart veien til et småbruk hvor Gunilla bor sammen med kjæledyr-elefanten sin Sonja. Flere av gangsterne dør snart i forskjellige uhell. Bortsett fra Gäddan, deres voldelige leder, som mister hukommelsen etter en ulykke og deretter slår seg sammen med Allan og de nye bekjentskapene hans. Historien følger samtidig en rekke tilbakeblikk fra Allans liv. Når Allan var barn oppdaget faren hans opp kondomet, en oppfinnelse som den gang ble sett på av det svenske monarkiet som blasfemi.

Allans far reiser til Russland etter den russiske revolusjonen, med planer om å opprette hans egen republikk og finne støtte for oppfinnelsen hans. Men han ender opp med å bli henrettet ved skyting. Mens han fremdeles er ung, dør Allans syke mor. Men hennes siste aller ord til ham er aldri å tenke eller snakke for mye. som ungdom blir Allan sendt til mentalsykehus etter å ha sprengt et lokalt slakteri i luften, etter at slakteriet tidligere hadde svindlet moren hans. Etter å ha blitt løslatt som voksen, finner Allan arbeid. Der blir han snart venn med Esteban, en spansk revolusjonær. Den snakkesalige Esteban overbeviser Allan om å reise sammen med ham til Spania, for å slåss mot Francisco Franco og hans regime. Esteban blir imidlertid drept kort tid senere. Men Allans ekspertise når det gjelder eksplosiver gjør jobben hans med å ødelegge broer avgjørende for opprører-gruppen han er medlem av. Ett par år etter den spanske borgerkrigen får Allan arbeidstillatelse i USA.

Når han blir informert om at verdens største bombe er i ferd med å bygges, ønsker Allan å være med på dette. Han hjelper derfor Robert Oppenheimer (spilt av Philip Rosch) med å utvikle en atombombe. For sitt arbeid får Allan ros fra USAs daværende visepresident Harry S. Truman (spilt av Kerry Shale) for å ha bygd en bombe som kommer til å stoppe alle kriger. Men kort tid senere får Truman beskjed over telefon om at Franklin D. Roosevelt, daværende president i USA, er død. Truman blir umiddelbart tatt i ed som ny president. Allan vender deretter tilbake til Sverige. Men ved landing blir han møtt av representanter for den svenske regjeringen, som forsøker å gjøre bruk av hans kunnskaper om atombomben. Imidlertid er de overhodet ikke overbevist om at Allan, som aldri studerte ved noe universitet, kan ha noen viktig rolle i utviklingen av atombomben. De forlater ethvert forsøk på å forhøre ham videre.

En mann ved navn Popov blir snart venn med Allan, og tar ham med seg til Moskva. Under en fyllefest sammen med Josef Stalin innrømmer Allan ved et uhell at han tilfeldigvis hadde reddet livet til Francisco Franco. Men dette får en rasende Stalin til å fengsle Allan i en Gulag-arbeidsleir i Sibir. Men historien fortsetter gjennom en rekke andre land, og ville eventyr. Allan møter en rekke forskjellige mennesker, både kjente og vanlige borgere, og han forårsaker en rekke kjente hendelser i verden - omtrent som Forrest Gump. De to historiene om Allans tidligere liv, og eventyrene hans etter at han klatret ut av vinduet, smelter til slutt sammen. Politiet avbryter letingen deres etter Allan, uten at de innser at han har noe med tapet av kofferten å gjøre. Med hjelp av Popovs sønn Oleg slår Allan og vennene hans seg endelig til ro, på Bali.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt2113681/; besøksdato: 8. juli 2016.
  2. ^ a b c d e http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=222590.html; besøksdato: 8. juli 2016.
  3. ^ a b c d http://www.filmaffinity.com/en/film814153.html; besøksdato: 8. juli 2016.
  4. ^ a b (på en) Internet Movie Database, IMDb-ID tt2113681, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/ 
  5. ^ http://www.imdb.com/title/tt2113681/fullcredits; besøksdato: 8. juli 2016.
  6. ^ a b nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 17. august 2016[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]