Colin Nutley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Colin Nutley
Født28. feb. 1944[1][2]Rediger på Wikidata (80 år)
Gosport
BeskjeftigelseFilmregissør, manusforfatter, regissør, TV-regissør, filmprodusent Rediger på Wikidata
EktefelleHelena Bergström
BarnMolly Nutley
NasjonalitetStorbritannia
Sverige
UtmerkelserGuldbaggen for beste regi (1992) (for: Änglagård)[3]

Colin Nutley (født 28. februar 1944 i Gosport i nærheten av Southampton) er en britisk-svensk filmregissør. Han har blant annet regissert Änglagård-filmene. Nutley er gift med skuespilleren Helena Bergström, som nesten alltid spiller hovedrollen i hans filmer. De er foreldre til Molly Nutley som spilte i den tredje Änglagård-filmen, som kom i 2010.

Etter fem års studier på kunstskole startet Colin Nutley på midten av 1960-tallet sin karriere som grafisk designer ved en regional engelsk tv-stasjon. Ganske snart gikk han imidlertid over til å regissere, og han arbeidet noen år som frilansregissør. I den perioden laget han en rekke dramadokumentarer, musikkprogram, tv-serier og -filmer for de britiske fjernsynsstasjonene ITV, BBC och Channel 4. Men det var arbeidet som regiassistent på TV-serien Deckare UPA som førte ham til Sverige den første gangen.

I 1987 spillefilmdebuterte Colin Nutley med Nionde kompaniet, en film om en guttegjeng som fikk en lysende forretningsidé da de startet sin militærtjeneste. I 1990 kom Black Jack, som blant annet skildret et danseband i et lite, svensk samfunn.

I 1992 hadde filmen Änglagård premiere. Denne filmen har blitt en av de mest sette svenske filmene gjennom tidene, og den ble også svært populær i Norge. I Sverige vant den blant annet to Guldbagger for henholdsvis Beste Film og Beste Regi. Sista dansen (1993) handlet om vennskap, sjalusi og misunnelse, og ble i likhet med Änglagård utpekt til Sveriges bidrag til Oscar-nominasjonene om Beste Utenlandske Film. Änglagård – sommeren etter, som hadde premiere i Sverige julen 1994, ble en like stor publikumssuksess som sin forgjenger, og ble sett av en million svenske kinogjengere. I 1998 hadde Under solen premiere – filmen ble Oscarsnominert i kategorien Beste Utenlandske Film, og fikk hederlig omtale av juryen ved den prestisjefylte filmfestivalen i San Sebastián i Spania.

Filmen Gossip, som handler om et døgn i 10 skuespillerinners liv, hadde premiere julen 2000. Sprängaren (2001) og Paradiset (2003) var begge basert på Liza Marklunds bøker med samme navn. The Queen of Sheba's Pearls hadde svensk kinopremiere julen 2004, Heartbreak Hotel kom i 2006, og Angel i 2008. I 2010 regisserte Colin Nutley den tredje Änglagård-filmen, med sin da femten år gamle datter Molly Nutley i rollen som hovedpersonens datter. Den norske tittelen på denne filmen er Änglagård - alle gode ting er tre.

Høsten 2008 regisserte Colin Nutley musikalen CabaretStockholms Stadsteater.

Filmografi (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 5. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Discogs, Discogs artist-ID 3543586, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Guldbaggen.se, «Bästa regi 1992: Colin Nutley / för Änglagård», besøkt 31. januar 2024[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]