Tage Danielsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tage Danielsson
Tage Danielsson radio.jpg
Født5. februar 1928[1][2]
Linköping
Død13. oktober 1985[1][2] (57 år)
Stockholm
Gravlagt Lidingö församlings kyrkogård
Søsken Karl Danielsson
Utdannet ved Uppsala universitet
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser Litteris et Artibus (1981)

Tage Ivar Roland Danielsson (født 5. februar 1928 i Linköping i Östergötlands län (Östergötland), død 13. oktober 1985 i Stockholm) var en svensk forfatter, poet, manusforfatter, filmregissør, skuespiller og komiker.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Som barn tilbrakte Danielsson mye tid i Linköpings folkets park der hans mamma Elsa jobbet i kiosken og dit pappa Ivar kjørte buss. Fra åtte års alder, til han tok artium, hjalp han til med vasking, samt godteri- og billettsalg. Her fikk Tage også sin første kontakt med teater, da det ble spilt alt fra revyer til mer seriøse dramaer med datidens store skuespillere.

Inspirert av dette spilte barna selv teater på ett område kalt Lektorshagen. Danielsson anså seg selv allikevel for å være for blyg til å opptre og til å begynne med halte han på sceneteppe og skrev programblad til forestillingene. Men han gjorde det godt på skolen og foreldrene ble overtalt av Tages lærere til å la han ta videre skolegang. Det var en beslutning som foreldrene knapt angret på da Tage i 1948 tok artium med toppkarakterer i alt utenom idrett.

Etter eksamen fra Katedralskolan i Linköping begynte Danielsson i 1949 å studere ved Uppsala universitet.

Etter studietiden begynte Danielsson å arbeide i Sveriges Radio, der han i 1954 sendte sitt første program med navnet Andersson i nedan, ett slags radiokåseri der en person på månen pratet med en mann på jorden. I 1959 ble han radioens underholdningssjef og var mannen bak opprettelsen av programmet Sommar, som ennå i dag sendes hver sommer. Han kom i radioårene i kontakt med Hans Alfredson og disse to herrene er mer kjent som Hasseåtage, en duo som totalt dominerte svensk underholding på 1960- og 1970-tallet. Deres samarbeid dannet grunnlaget for AB Svenska Ord.

Sammen gjorde de mange revyer, for eksempel Gula Hund 1964 og Svea Hund 1976, filmer som for eksempel Att angöra en brygga 1965 og Picassos äventyr i 1978 samt revylystspillet Fröken Fleggmans mustasch 1982, som ble deres siste felles produksjon.

En kort tid etter at Danielsson medvirket ved humanistdygnet i Linköping 1985 døde han av malignt melanom. Han er begravd på Lidingö kyrkogård.

Linköpings kommune har innstiftet en pris til Tage Danielssons minne, som deles ut annen hvert år. I byen finnes også en statue av byens store sønn.

Produksjon i utvalg[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Filmografi, regissør[rediger | rediger kilde]

Filmografi, roller[rediger | rediger kilde]

Bøker om Tage Danielsson[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Tage Danielsson, 7951536
  2. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Tage Danielsson, w6042kwn

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]