Hopp til innhold

Göran Ragnerstam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Göran Ragnerstam
Født7. nov. 1957Rediger på Wikidata (66 år)
Sveriges flagg Katarina församling i Stockholm
BeskjeftigelseSkuespiller
NasjonalitetSverige

Göran Axel Ragnerstam (født 7. november 1957 i Katarina församling, Stockholm) er en svensk skuespiller.

Ragnerstam vokste opp på Söder, og seinere i Vällingby. Göran Ragnerstams pappa hadde et visst teaterinteresse, og brukte å opptre for sine barn. Det var også han som seinere kom til å oppmuntre Göran til å gå videre på skuespillerløperbanen. På skolen og gymnasiet spilte Ragnerstam teater, blant annet var han med på å sette opp rockeoperaen Tommy. Etter avsluttet skolegang arbeidet Ragnerstam en stund ved Postens verksteder før han avtjente verneplikten. En annonse om skuespilleropplæring lokket siden ham til å begynne å studere ved Kulturama, han fortsatte ved Teaterhögskolan i Malmö 1981-1984. Deretter var han engasjert ved Göteborgs stadsteater og hadde der atskillige tittelroller, blant dem i Rikard III og Tartuffe. Han har spilte Jago i OthelloStockholms stadsteater og Eddie i Utsikt från en broUpsala Stadsteater. De seineste årene har han arbeidet mye med Lars Norén.

I begynnelsen av sin karriere fikk Ragnerstam ofte roller som lite spesielle og blyge ungdommer. Med årene har han blitt mer og mer kjent for å spille annerledes karakterer, som ikke sjelden grenser til det psykotiske eller rent psykopatiske. En av sine kanskje mest skremmende roller gjorde Ragnerstam i TV-serien Sjätte dagen (1999–2000) da han spilte en psykopatisk mann. Men han har også medvirket i mer lettstemte produksjoner, for eksempel som politimannen Lasse i komedien Kopps fra 2003. Ragnerstam selv sier att han liker å spille mennesker man ikke riktig forstår.

Han er samboer med skuespillerinnen Carina Boberg og søskenbarn til forfatteren Bunny Ragnerstam.

I 1994 fikk han Svenska Akademiens "Carl Åkermarks stipendium", og 2002 ble han tildelt en Guldbagge for beste mannlige birolle for sin medvirkning i filmen Suxxess.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

TV produksjoner[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]