Hopp til innhold

Lennart Jähkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lennart Jähkel
Født27. september 1956 (67 år)
Sveriges flagg Piteå, Norrbottens län
BeskjeftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
FarCarl Jähkel
NasjonalitetSverige
Aktive år1985
IMDbIMDb

Carl Gustav Lennart Jähkel (født 27. september 1956 i Piteå i Norrbottens län), er en svensk skuespiller.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Lennart Jähkel vokste opp først i Piteå og seinere i Sundsvall der han var med i skoleteaterforeningen Vigor. Han hadde likevel ingen klare planer om å bli skuespiller og begynte å studere ved KTH (Kongelige tekniske høgskolen) i Stockholm. Siden tok skuespillerinteressen over og han kom inn ved Scenskolan i Malmö i 1979.

Etter eksamen i 1982 arbeidet han ved ulike scener som Norrbottensteatern, Norrköpings og Helsingborgs byteater og deretter ved ulike teater i Stockholm som TUR-teatern, Boulevardteatern 1987-1988 og Pistolteatern 1994-1997. Han har også spilt barneteater ved Unga Riks.

I 1987 ble et stort TV-publikum for første gang oppmerksomme på ham gjennom hans rolle som den noe mistilpassede og uordentlige ynglingen Kent i den lange serien Goda grannar. Det store gjennombruddet var kom i filmen Jägarna i 1996 der han fremstilte en norrlandsk machotype, en temperamentsfull karakter som bryter med det gjengse sjablongbildet av den tyste og forsakte villmarksbeboeren. Denne ursinte mannlige skapningen i jegerklær var tydeligvis noe som slo an hos et større svensk publikum, muligens som en motvekt mot det oversiviliserte og følelsesmessig kuede mannsbilde som hørte til et mer politisk korrekt (PK) og salongfähig samfunnssyn. Rollen i Jägarna har sin komiske parallell i teaterforestillingen (1996) og seinere TV-versjonen av Pistvakt (1998 og 2000), en oppfølger av Baywatchparodien Strandvakt ved Pistolteatern (1995), der det "typiske" norrlandsidiomet ble forstørret til karikaturens grense.

Jähkel har også vist seg å være en utmerket komedieskuespiller i TV-serien c/o Segemyhr (1998, 1999 og 2003). Han fikk i 1996 Guldbagge for beste mannlige birolle for Jägarna og i 1988 fikk han Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium. Han er også nominert til Guldbagge for sin innsats i Suxxess i 2002 og Så som i himmelen i 2004.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Spillefilm[rediger | rediger kilde]

Kortfilm[rediger | rediger kilde]

Spillefilm tegnefilm (svensk stemme)[rediger | rediger kilde]

Kortfilm tegnefilm (svensk stemme)[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]