Hopp til innhold

Maria Blom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maria Blom
Født28. feb. 1971[1]Rediger på Wikidata (53 år)
Täby[1]
BeskjeftigelseFilmregissør, manusforfatter, regissør, dramatiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige
UtmerkelserGuldbaggen for beste manuskript (2004) (for: Masjävlar)[2]
Commerzbank Publikumspreis (2014) (for: Hallåhallå)
Aktive år2004
IMDbIMDb

Maria Blom (født 1971) er en svensk regissør, dramatiker og manusforfatter.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Maria Blom er i utgangspunktet teaterregissør og har skrevet og regissert rundt 10 teateroppsetninger. I 2002 mottok hun Stockholm bys hederskulturpris for sin innsats ved Stockholms Stadsteater. På bakgrunn av hennes tidligere oppsetninger, alle kjent for å være komedier med en slagkraftig dialog, tok opptil flere filmprodusenter kontakt med Blom. Hun debuterte som filmskaper i 2004, med filmen Masjävlar, som er basert på hennes erfaringer fra det svenske bondesamfunnet. Filmen var i utgangspunktet et teaterstykke. For filmen høstet hun gode kritikker, og filmen fikk hele fire guldbagger henholdsvis for beste manus, regi og film.

Maria Blom er forlovet med musikeren og komponisten Anders Nygårds, som har laget musikk til Masjävlar i tillegg til at han har en liten rolle i filmen. I desember 2004 konkluderte det svenske filminstituttet, SFI, at Blom og andre kvinnelige regissører skulle få økt støtte i form av konsulentvirksomhet og prosjektstøtte.

Nina Frisk[rediger | rediger kilde]

Bloms andre film var Nina Frisk, som omhandler en flyvertinne som elsker å fly. Hver gang flyet stiger over skyene er hun lykkelig. Lykkelig fordi da er hun langt unna sin dysfunksjonelle familie og fraværende kjærlighetsliv. Men en dag møter Nina Markus og hans sønn William, og forelskelsen er et faktum. Med det samme begynner Nina og se for seg sitt eget familieliv, men oppdager fort at dette kan være like turbulent som det å fly. Gunilla Nyroos ble nominert til Guldbagge for sin innsats i filmen, for beste kvinnelige birolle.

Øvelsen Fishy[rediger | rediger kilde]

Da Maria Blom en dag bestemte seg for å lage film, tenkte hun at det ville være lurt å øve seg litt først. Hun bestemte seg derfor for å gjøre et læringsprosjekt. Filmen var i utgangspunktet ikke ment for kino, kun for et festivalpublikum. Men etter suksessen med Masjävlar i 2004 ble filmen satt opp på kino. Filmen fikk en blandet mottagelse. De som ikke likte den, vektla det faktum at det var alt for tydelig å se at filmen var laget på en null-budsjett. Andre igjen påpekte Bloms åpenbare talent som filmskaper, og at det faktisk var en ok film til å ha vært laget med sterkt begrensede ressurser. De fleste påpekte Bloms evne til å ta hverdagproblematikk på kornet.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Svensk Filmdatabas, SFDb person-ID 320783, besøkt 3. februar 2024[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Guldbaggen.se, «Bästa manus 2004: Maria Blom / för manuskriptet till Masjävlar», besøkt 3. februar 2024[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]