Sameblod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sameblod
orig. Sameblod
Generell informasjon
Sjangerdramafilm
Prod.landsvensk, dansk, norsk
Lengde110 min.
Språksvensk, sørsamisk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiAmanda Kernell
ProdusentLars G. Lindström
ManusforfatterAmanda Kernell
Basert på«Norra Storfjället»
MusikkKristian Eidnes Andersen
SjeffotografSophia Olsson, Petrus Sjövik
KlippAnders Skov
Foran kamera
Hovedrolle(r)Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi, Julius Fleischanderl, Olle Sarri, Hanna Alström, Malin Crepin, Andreas Kundler, Ylva Gustafsson, Katarina Blind
Prod.selskapNordisk Film Production Sverige, Bautafilm, Digipilot, Nordisk Film Production, SVT
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Sameblod er en svensk film fra 2016. Manus og regi er av Amanda Kernell.[1][2]

Filmen hadde premiere på Den 73. filmfestivalen i Venezia, der den vant Europa Cinemas Label for Beste europeiske film og kritikerprisen Fedeora for Beste debutregissør.[3]

Tokyo internasjonale filmfestival 2016 vant filmen «The Special Jury Price» (og 20 000 amerikanske dollar), og Lene Cecilia Sparrok vant prisen for beste kvinnelige skuespiller.[4][5]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I starten av filmen kommer 78 år gamle Christina, en samisk kvinne som het Elle-Marja som barn, sammen med sønnen Olle og barnebarnet Sanna til en liten by et sted i det svenske Lappland for å delta i begravelsen til hennes yngre søster. Men Christina ønsker egentlig ikke å være der. Hun liker ikke det samiske folket, kaller dem tyver og løgnere, og liker ikke når folk snakker til henne på hennes førstespråk, sørsamisk, som hun ikke lenger kan forstå. Christina nekter til og med å overnatte i huset som tilhørte hennes avdøde søster, og vil heller sjekke inn på et hotell.

Om kvelden ved hotellet begynner Christina å huske barndommen, og alle hendelsene som drev henne bort fra det samiske samfunnet. I løpet av 1930-tallet blir den da 14 år gamle Elle-Marja sendt, sammen med sin yngre søster Njenna, til en kostskole langt hjemmefra. Dette var et internat for samiske barn med en lærer fra Småland, kalt Christina Lajler, som forsøker å lære barna svensk og om svensk kultur. Å snakke samisk, selv bare seg imellom utenfor klasserommet, resulterer i problemer for barna. Elle-Marja er en av de aller beste studentene, med perfekt karakter på eksamen. Hun streber etter å perfeksjonere det svenske språket sitt.

Læreren hennes oppmuntrer hennes interesse for lesing, og gir Elle-Marja en dikt-samling skrevet av Edith Södergran. Men Elle-Marja føler seg fremmedgjort overfor de andre samiske barna, og hennes følelse av fremmedgjøring forsterkes når forskere fra Statens institutt för rase-biologi i Uppsala kommer til skolen for å måle barnas hodeskalle og ta fotografier av dem nakne. De ignorerer barnas spørsmål om hvorfor dette skjer, og de bryr seg ikke om skammen deres over å måtte kle av seg nakne i nærvær av hverandre. I tillegg får læreren, og flere gutter fra nabolaget, se på det som foregår gjennom vinduene. Etter å ha truet noen disse guttene med farens gamle kniv, fordi de kalte henne rasistiske navn, kutter guttene i øret til Elle-Marja - slik samene pleier å gjøre med reinsdyr. En gruppe unge soldater passerer henne på vei til en dans, og Elle-Marja sniker seg etter dem. I noen få timer får hun oppleve hvordan det føles å bli respektert fra andre, og bli behandlet anstendig av dem uten spørsmål. Hun danser med en gutt som heter Niklas, som opprinnelig kommer fra Uppsala.

Elle-Marja bestemmer seg for at hun også ønsker å forlate Sápmi, og heller reise sørover til Uppsala for å studere videre. Hun forteller Niklas at hun heter Christina, men nevner ingenting om hennes virkelige etnisitet. Men søsteren hennes, som har fortalt ansatte ved kostskolen deres om at Elle-Marja sniker seg av gårde, dukker opp og Elle-Marja blir tvangsfjernet fra dansen. Elle-Marja henvender seg til læreren sin, og spør om hun kan få en skriftlig anbefaling om å fortsette studiene i Uppsala. Men læreren forteller Elle-Marja at selv om hun er smart, så mangler samene den typen intelligens som er nødvendig for gjennomføre høyere studier. Læreren påstår også at samene visstnok ikke klarer å tilpasse seg særlig godt til mer urbane omgivelser. Når hun hører dette, bestemmer Elle-Marja seg for å stikke av og reise til Uppsala på egen hånd. Elle-Marja melder seg på en skole under navnet Christina Lajler. Men hun får snart problemer med å betale pengene det koster å gå på skole. I tillegg blir familien hennes veldig skuffet over Elle-Marja, og at hun ikke lenger ønsker å være samisk.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Boyd van Hoeij (1. september 2016). «'Sami Blood' ('Same Blod'): Venice Review». The Hollywood Reporter. Besøkt 20. oktober 2016. 
  2. ^ Guy Lodge (1. september 2016). «Film Review: ‘Sami Blood’». Variety. Besøkt 20. oktober 2016. 
  3. ^ Vittoria Scarpa (9. september 2016). «The Venice Days Award goes to The War Show». CinEuropa. Besøkt 20. oktober 2016. 
  4. ^ «Tokyo Film Fest: Germany's 'The Bloom of Yesterday' Wins Grand Prix». The Hollywood Reporter. Besøkt 4. november 2016. 
  5. ^ NRK. «Internasjonale priser til samisk film og skuespiller». NRK. Besøkt 3. november 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]