Christina Schollin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Christina Schollin i middag på Berns til minne om Mae Wests 100-årsdag 17. august 1993 (Foto: Lars Jacob Prod.)

Christina Alma Elisabeth Schollin (født 26. desember 1937 i Stockholm) er en svensk skuespiller som har gjort roller såvel på Dramaten og privatteaterene som på filmer og i TV-serier.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Schollin filmdebuterte i 1956 i Swing it, fröken med Alice Babs. Hun kom inn på Dramatens elevskole i 1958. Som ansatt skuespiller på Dramaten gjorde hun blant annet Beatie i Arnold Weskers Røtter samt Nerissa i William Shakespeares Kjøpmannen i Venedig. Hun har videre arbeidet på samtlige privatteatre i Stockholm. I 1974 gjestespilte hun i Hagge Geigerts revy i Göteborg.

Schollin ble i 1960-årene én av svensk films største publikumsmagneter, ikke minst i rollen som Jarl Kulles glitrende sommerpike i Änglar, finns dom?, som også ble en suksess i utlandet.

I 1966 takket hun nei til en rolle i en film med Elvis Presley. I 1968 spilte hun imidlertid rollen som prinsesse Anne i Arnljot Bergs norske film Hennes meget kongelige høyhet samt rollen som Therese Berg i den amerikanske filmen Song of Norway. I 1982 medvirket hun i Ingmar Bergmans mesterverk Fanny og Alexander. Svenske TV-tittere minnes Schollin som den intrigerende sjefen Margaretha Öhman i Tv-serien Varuhuset eller som den ulykkelige Birgitta i Tre kronor.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Christina Schollin har vært gift med skuespilleren Hans Wahlgren siden 1962. De har fire barn: Peter Wahlgren, Niclas Wahlgren, Pernilla Wahlgren og Linus Wahlgren. Peter Wahlgren har valgt et liv utenfor rampelyset og arbeider innenfor valutabransjen.

Schollin er kusinen til skuespilleren Helena Brodin.

Priser[rediger | rediger kilde]

Hun vant en Guldbagge for beste kvinnelige hovedrolle i 1966 for filmen Ormen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lena Rainer i Sydsvenskan 13. desember 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]