Ingvar Hirdwall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingvar Hirdwall
Ingvar Hirdwall 2009.JPG
FødtLars Ingvar Hirdvall
5. desember 1934 (85 år)
Sverige Stockholm
Ektefelle Marika Lindström (1975–), Margita Ahlin (–ukjent)Rediger på Wikidata
Barn Jacob HirdwallRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Litteris et Artibus (2005), Svenska Akademiens teaterpris (2004)Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

Ingvar Hirdwall, egentlig Lars Ingvar Hirdvall, (født 5. desember 1934 i Stockholm og oppvokst i Norra Ängby, Bromma församling, Stockholms län) er en svensk skuespiller.

Noen kjenner ham nok igjen som den rødhårete naboen med støttekrage i Beck-filmene, andre for rollen som Jan i Skrolycka i Lars Molins Kejsarn av Portugallien, men Ingvar Hirdwall har gjort atskillige roller såvel på film og TV som på teateret, framfor alt Stockholms stadsteater. Mange av filmrollene er for øvrig gjort i filmer regissert av Lars Molin og Bo Widerberg.

Han vokste opp i et arbeiderhjem i Norra Ängby, i ett av de typiske selveierhusene (egnahemshusen) i Bromma. Han gikk ut folkskolen som femtenåring, var elektriker i fem år og gikk siden på Teaterhögskolan i Göteborg. Han har to barn. Datteren Agnes, som også er skuespillerinne, ble født da Hirdwall var nesten 50 år.

Ingvar Hirdvall spilte 1976 Mannen på taket i Beck-filmen med samme navn, og spiller Martin Becks nabo i de siste Beck-filmene.

Sommeren 2006 spilte Hirdvall sammen med sin hustru, Marika Lindström i Ibsens Peer Gynt på scenen i teaterladan i Sunne og høsten 2006 har han hovedrollen i Stockholms stadsteaters oppsetning av Harold Pinters verk Hemkomsten.

Han spilte også advokat i Stieg Larssons "menn som hater kvinner"

Filmografi, i utvalg[rediger | rediger kilde]

spilte advokat i menn som hater kvinner,

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]