Hopp til innhold

Menn som hater kvinner (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Menn som hater kvinner
orig. Män som hatar kvinnor
Generell informasjon
Sjangerthriller, krim
Utgivelsesår2009
Prod.landSveriges flagg Sverige
Danmarks flagg Danmark
Tysklands flagg Tyskland
Lengde144 min.
Språksvensk
Bak kamera
RegiNiels Arden Oplev
ProdusentSøren Stærmose
ManusforfatterStieg Larsson (bok)
Rasmus Heisterberg
Nikolaj Arcel
Foran kamera
MedvirkendeMichael Nyqvist
Noomi Rapace
Lena Endre
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Menn som hater kvinner (originaltittel: Män som hatar kvinnor) er en svensk kriminalfilm fra 2009 regissert av Niels Arden Oplev med Michael Nyqvist, Noomi Rapace og Lena Endre i hovedrollene.

Filmen er basert på Stieg Larssons roman med samme navn, og handler om journalisten Mikael Blomkvist som får i oppdrag å skrive en kronikk om familien Vanger. Men egentlig ønsker Vanger at Blomkvist skal se nærmere på sin niese Harriets merkelige forsvinning sommeren 1966. Blomkvist får hjelp av den unge, og sosialt misstilpassede, hackeren Lisbeth Salander. I sin graving i familien Vangers fortid, snubler de over en mørkere og blodigere historie enn de kunne forestille seg.. Filmen hadde offisiell premiere i Sverige 27. februar 2009 og ble lansert i Norge 13. mars samme år.

Handling[rediger | rediger kilde]

I desember 2002 taper journalisten Mikael Blomkvist, utgiver for det uavhengige magasinet Millennium, en rettssak som involverer ubeviste påstander om at han publiserte om milliardær og finansmannen Hans-Erik Wennerström. Blomkvist blir derfor dømt til tre måneders fengsel. Lisbeth Salander, en etterforsker og hacker, blir ansatt av Henrik Vanger - patriarken til den velstående Vanger-familien - for å gjennomføre en bakgrunnssjekk av Mikael Blomkvist. Vanger ansetter deretter Blomkvist for å etterforske forsvinningen til niesen hans, Harriet, som forsvant i 1966.

Henrik Vanger tror at Harriet ble myrdet av et hans familie-medlemmer. Henrik forklarer at brødrene hans – Richard, Gottfried og Harald – var tilhengere av det tyske nazi-partiet og deres ideologi. Ettersom Richard døde allerede i 1940, er han ikke mistenkt i Harriets forsvinning. Faren hennes, Gottfried, var en kvinnebedårer og kone-banker. Han skal ha druknet ved et uhell, ved en innsjø ett år før Harriets forsvinning, så han er heller ikke mistenkt i hennes forsvinning. Etter hans død, siden Harriets mor virket ute av stand til å ta seg av de to barna hennes (Harriet og hennes eldre bror Martin) tok Henrik ansvaret for å oppdra de to.

Både Harald Vanger, Harriets mor, og flere andre familie-medlemmene som var til stede den dagen Harriet forsvant er mistenkte i forsvinningen hennes. Henrik viser også Blomkvist et rom hvis vegger er dekket med pressede blomster. De første blomstene var gaver fra Harriet, og siden hun forsvant har det kommet en blomst hvert år fra forskjellige steder rundt om i verden. Henrik tror at Harriets morder sender disse blomstene for å håne ham. Lisbeth Salander, som ble dømt som mentalt ustabil som barn, får utnevnt en ny verge, Nils Bjurman (spilt av Peter Andersson) etter at hennes tidligere verge utviklet hjerneslag. Bjurman gjør det klart for Lisbeth at med mindre hun gjør som han krever, vil han gjøre livet hennes utrolig vanskelig. Han truer henne også med at han kan få henne fengslet ved et mentalsykehus. Bjurman overtar også kontrollen over Lisbeths bankkonto, og nekter å la henne få tilgang til hennes egne penger. Lisbeth lyver til Bjurman om det egentlige arbeidet hennes, ved å late som om hun bare er en vanlig kontor-assistent.

I mellomtiden flytter Blomkvist til en hytte som ligger på Vanger-eiendommen. Han møter også resten av Vanger-familien, inkludert Harriets bror Martin, som nå er direktør for Vanger-konsernet, og hennes kusine Cecilia. Martin er hyggelig og inviterer Blomkvist på middag. Både han og Cecilia tror at Harriet rett og slett stakk av, siden hun skal ha vært ulykkelig hjemme. Blomkvist slår seg etter hvert sammen med Salander, for å undersøke Harriet-saken videre. Under etterforskningen blir Blomkvist og Salander kjærester. De oppdager etter hvert informasjon som kan peke på at Martin og hans avdøde far, Gottfried, har vært med-ansvarlige for en rekke drap på kvinner over flere tiår. Men senere blir Blomkvist tatt med til Martins kjeller. Martin forklarer at Gottfried begynte å lære ham opp til å voldta, torturere og drepe allerede som tenåring. Martin skryter av å ha voldtatt og myrdet en rekke kvinner i flere tiår, etter farens død. Imidlertid nekter han for å ha drept Harriet. Før han rekker å drepe Blomkvist, dukker Salander opp og angriper ham med en golf-kølle.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]