Fucking Åmål

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fucking Åmål
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1998
Prod.landSveriges flagg Sverige
Lengde89 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiLukas Moodysson
ProdusentLars Jönsson
Peter Aalbæk Jensen
ManusforfatterLukas Moodysson
MusikkBroder Daniel
SjeffotografUlf Brantås
Foran kamera
MedvirkendeAlexandra Dahlström
Rebecka Liljeberg
Erica Carlsson
Mathias Rust
Stefan Hôrberg
Josefin Nyberg
Annen informasjon
FilmformatWidescreen-85
Prod.selskapDet Danske Filminstitut, Memfis Film & Television, Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Trollywood AB
Eksterne lenker

Fucking Åmål er en svensk film fra 1998. Siden tittelen kan oppfattes som støtende i en del land, markedsføres filmen internasjonalt under tittelen Show me Love.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sekstenårige Agnes er den ensomste i hele verden, det synes hun i alle fall selv. Hun er dypt forelsket i Elin, en populær jente som ifølge ryktet har klint med alle guttene på skolen. Ved en tilfeldighet kommer Elin og søsteren hennes hjem til Agnes på hennes fødselsdag, hvorpå søsteren til Elin sier hun vil betale 20 kroner hvis Elin kysser Agnes, etter å ha lest det Agnes har skrevet om Elin på datamaskinen sin. Elin kysser Agnes. Etterpå er Agnes kjempeglad, men Elin skjemmes over sin egen homoseksualitet. Etterhvert blir Elin sammen med Johan som er forelsket i henne. Mot slutten av filmen vil Elin snakke med Agnes. De går inn på do, og Elin sier hun er forelsket i Agnes. Dette skaper mye styr, da en av de populære jentene sier at Elin er der inne med en gutt. De velger å gå ut og erklære sin kjærlighet til hverandre.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Fucking Åmål er regissert av Lukas Moodysson med blant andre Rebecka Liljeberg og Alexandra Dahlström i rollene. Filmen ble en stor suksess. Filmmusikken er produsert av Broder Daniel.

Filmens tittel kommer fra en replikk som en av karakterene sier og som lyder: «Varför måste vi bo i fucking, jävla kuk-Åmål?». Fucking Åmål vant priser for Beste Film ved Filmfestivalen i Berlin, Guldbaggen, og Rotterdams internasjonale filmfestival.

Fucking Åmål ble produsert av Film i väst våren 1998. På tross av at handlingen er lagt til småbyen Åmål i Dalsland, ble filmingen hovedsakelig gjort i Trollhättan der Film i väst har sitt hovedkvarter. Filmen hadde et lavt budsjett, og castingen ble delvis gjort av regissøren Lukas Moodysson og hans kone Coco. Moodyson ville at medlemmene skulle være ett bra «fotballag» sammen. Flere av skuespillerne ble gode venner under innspillingen og har beholdt vennskapet inn i voksen alder.

Under filminnspillingen og særlig etter premieren fikk filmen mye motbør fra Åmål kommune og beboerne i byen. De mislikte filmens tittel og at byen i filmen blir fremstilt på en nokså negativ måte. Noen følte også at hjembyen deres nå først og fremst ble forbundet med homofili. Men stemningen snudde da filmen ble så populær. Under filminnspillingen var Lukas kone Coco og deres første sønn til stede nesten hele tiden.

Filmen ble en publikums- og kritikersuksess, og frem til 2005 en av Sveriges 10 mest sette filmer (på kino) gjennom tidene. Det er allikevel interessant å notere seg at en del kritikere tvilte på den lesbiske kjærlighetshistorien som blant annet en filmkritiker i avisen Aftonbladet beskrev som utroverdig.

I 1999 vant filmen guldbagger for beste film, beste regi (Lukas Moodysson), beste manuskript (Lukas Moodysson) og beste kvinnelig hovedrolle (Alexandra Dahlström og Rebecka Liljeberg fikk hver sin Guldbagge). Agnes' far Olof som spilles av Ralph Carlsson, var nominert til beste mannlige birolle, men fikk ingen Guldbagge.

Under Moodyssons berømte tale som varte i flere minutter, bar han sin sønns maskerade-diadem i form av ett par bamseører.

Fucking Åmål hadde sin internasjonale premiere (utenfor Norden) på filmfestivalen i Cannes, da med sin originale tittel. Da filmen noe senere skulle lanseres i USA, fant den amerikanske distributøren tittelen upassende og krevde et alternativt navn. Moodyson valgte Show me Love som han hentet fra navnet på Robyn-låta som spilles på slutten av filmen. Oversettelser av den engelske tittelen brukes ofte som tittel på filmen mange steder, blant annet i Øst-Europa og spansk- og portugisisktalende land. Filmen fikk høye publikumstall i de fleste områder den ble vist, og også i dag selges filmen til nye land i form av film og video/dvd.

Rolleliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Musikk i filmen[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Fucking Åmål – sitater