Du levande

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Du levande
Generell informasjon
Utgivelsesår24. mai 2007 (Cannes Film Festival)
21. september 2007 (Sverige)
Prod.landSverige
Språksvensk
Aldersgrense11 år (Norge) (Norge)
Bak kamera
RegiRoy Andersson
ProdusentPhilippe Bober
ManusforfatterRoy Andersson
Foran kamera
MedvirkendeJessika Lundberg
Björn Englund
Fred Anderson
Annen informasjon
FilmformatGustav Danielsson
Eksterne lenker

Du levande er en svensk film fra 2007 regissert av Roy Andersson. Tittelen er hentet fra Goethes diktsamling Romerske elegier. Filmen hadde premiere under Filmfestivalen i Cannes i 2007. Filmen kan sees å være en oppfølger til Anderssons forrige film Sanger fra andre etage

«Gläds då, du levande, i din ljuvt uppvärmda säng, innan Lethes iskalla våg slickar din flyende fot»

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Du levande skiller sterkt ut fra hva som er vanlig. Filmen holder ikke samme dramaturgiske mønster som vanlige filmer, og består istedenfor en sammenhengende historie av mange ulike stiliserte tablåer som gjennom sitt visuelle uttrykk er ment å fortelle noe om medmennesklige forhold, enten de er nyforelskede ungpiker, gamle ektepar, på jobb eller fest. De ulike tablåene har ikke nødvendigvis noe til felles eller noe slektskap, selv om enkelte vil se en sammenheng mellom de ulike handlingslinjene.

De til sammen 58 tablåene, er stort sett skutt med stillestående kamera, der hver enkelt scene er filmet i én sammenhengende tagning. Scenene er også ofte skutt fra lang avstand.

Hvis man skal konkludere med et tema i filmen, kan dette sies å være «menneskelige relasjoner i det til dels vanskelige fenomenet kalt livet.» Hverdagsmenneskets kamp for tilværelsen. En gjennomgående sitat i filmen er «det kommer en dag i morgen». Karakterene i filmen har vansker for å vise glede over dette uttrykket. Regissør Roy Andersson sier i et intervju med Magasinet RUSHPRINT «- Jeg har forsøkt å skape en spennvidde i filmen, gjennom å omtale viktige politiske, sosiale, økonomiske og sosiologiske saker – og i bunnen vise hvor sårbart mennesket er, i alle sjikt og aldrer»

Om produksjonen[rediger | rediger kilde]

Filmen tok 3 år å produsere, da mesteparten av scenene ble skutt i studio, inkludert det som i filmen oppleves som ute-scener. Ifølge magasinet Film & Kino (oktober 2007), har Du levande kostet «62 kilometer film og 100 000 arbeidstimer». Roy Andersson på sin side, har mistet noe av lysten til å lage film igjen på bakgrunn av at han synes prosessen med å skaffe finansiering er for slitsomt.

Priser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]