Sverrir Gudnason

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sverrir Gudnason
Sverrir Gudnason in Nov 2014.jpg
Født12. september 1978[1][2][3] (41 år)
Lund[2][4]
Ektefelle Josefin Ljungman
Beskjeftigelse Skuespiller[5][6][7], filmskuespiller, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet Sverige
Aktive år2001 –
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Sverrir Gudnason (født 12. september 1978 ReykjavíkIsland) er svensk skuespiller med islandsk opphav. Han spilte i 2007 hovedrollen i Tv-serien Upp till kamp med manus av Peter Birro.

Gudnason flyttet til Sverige i 1990. Hans far begynte å jobbe som professorKTH og da flyttet hele familien til Tyresö. Han var tolv år og måtte lære seg svensk, men snakker allikevel fortsatt flytende islandsk.

Da han var liten begynte han og hans kamerater å sette opp samfunnskritiske teaterstykker på skolen i Reykjavík, der han spilte reaktor. En person fra teateret i Reykjavík kom og så på og hun sendte en mengde folk fra skolenaudition. De lette etter en ung gutt til hovedrollen i "Världens ljus" av Halldor Laxness og Gudnason fikk rollen, en rolle som han spilte i nesten ett år. Etter det har han hatt målsetningen om å bli skuespiller, men støtte på problem da han flyttet til Sverige og ikke kunne svensk i begynnelsen. Han læret seg det allikevel ganske raskt og tidsnok til gymnaset ble drømmen gjenfødt. Han begynte på teatergymnaset og arbeidet samtidig litt for SVT. På Shanghai Internationel Film Festival 2009 fikk han prisen for beste mannlige skuespiller for rollen sin i svensk/danske filmen Original. Nå medvirker han i de populære Wallander filmene.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]