Hopp til innhold

Petter Lennstrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petter Lennstrand
Født20. aug. 1970Rediger på Wikidata (53 år)
BeskjeftigelseDukkespiller, filmregissør, manusforfatter, stemmeskuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige
UtmerkelserGullspira (2016)[1]

Petter Lennstrand (født 20. august 1970) er en svensk dukkemaker, dukkespiller, regissør og produsent. Gjennom produksjonsselskapet BLA Stockholm har han laget flere program og serier for SVT, deriblant Höjdarna, Janne och Mertzi, Sprattlan og För alla åldrar.

Hans mest kjente figur er trolig den brautende dukken Allram Eest, som har deltatt i program som Melodifestivalen, Allsång på Skansen, Julkalendern og Söndagsöppet. Både Allram og andre av Lennstrands dukker er inspirert av Jim Henson og muppetene. Det er Lennstrands kompanjong Helena Bäckman som har designet disse dukkene.[2] For tv-serien För alla åldrar, som først ble sendt i 2009 og dernest gikk en ny sesong i 2011, fikk han barnebokprisen Expressens Heffaklump i 2009.

Filmen Upp i det blå (2016)[rediger | rediger kilde]

I 2016 hadde kinofilmen Upp i det blå premiere på svenske kinoer. Dette var en barnefilm som handlet om en jente som ved en feil havner blant figurer som i all hemmelighet holder på å bygge en romfartsrakett. Egentlig skulle åtte år gamle «Pottan» vært på rideleir. Filmen hadde både dukker og mennesker på rollelisten. Den var regissert av Lennstrand, som også hadde hatt ideen til filmen sammen med Martin Olczak. Lennstrand var selv dukkespilleren for figuren «Rydberg», som han tidligere hadde brukt i en rekke SVT-programmer.[3][4] I 2017 vant filmen prisen for beste barnefilm under filmfestivalen i Zürich.[4][5][6] Dukkene som ble brukt i filmen var designet av Helena Bäckman, som er Peter Lennstrands kompanjong i produksjonsselskapet BLA Stockholm, og laget av Malin Delin.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Guldbaggen.se, «Gullspira 2016: Petter Lennstrand», besøkt 28. januar 2024[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Helena Bäckman». IMDb. Besøkt 10. mars 2018. 
  3. ^ Radio, Sveriges (19. oktober 2016). «Älskat dockgäng på bioduken i en äventyrlig rymdkomedi - Kulturnytt i P4» (svensk). Besøkt 10. mars 2018. «Skaparen bakom Allram Eest och Höjdarna, Petter Lennstrand, är aktuell med en biofilm. "Upp i det blå" heter filmen som har premiär på fredag och är en äventyrlig rymdkomedi med både muppdockor och skådespelare.» 
  4. ^ a b c «Upp i det blå». International Movie Database - www.imdb.com. 21. oktober 2016. Besøkt 10. mars 2018. «Director: Petter Lennstrand - Writers: Petter Lennstrand, Martin Olczak - Stars: Ida Engvoll, Eric Ericson, Mira Forsell» 
  5. ^ «The awards of the 13th Zurich Film Festival». Zurich Film Festival (engelsk). 7. oktober 2017. Besøkt 10. mars 2018. 
  6. ^ «Upp i det blå / Up in the Sky - Zurich Film Festival» (engelsk). Besøkt 10. mars 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]