Mannen i vinduet (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mannen i vinduet
orig. Monsieur Hire
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 24. mai 1989 (1989-05-24) (Frankrike)
Prod.landFrankrike
Lengde81 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiPatrice Leconte
ProdusentPhilippe Carcassonne
René Cleitman
ManusforfatterPatrice Leconte
SjeffotografDenis Lenoir
KlippJoëlle Hache
Eksterne lenker

Mannen i vinduet [1] (originaltittel: Monsieur Hire) er en fransk thriller fra 1989 regissert av Patrice Leconte

Handling[rediger | rediger kilde]

Hire (opprinnelig Hirovitch) er en isolert ungkar som arbeider som skredder. Hans eneste menneskelige kontakt utenfor arbeidsplassen er bare sporadiske besøk ved et bordell, en skøytebane, eller en bowlinghall. Han utvikler etter hvert romantiske følelser for Alice som bor i en bygning på andre siden av gaten, og som aldri lukker persiennene i leiligheten sin. Hire tilbringer de aller fleste kveldene sine i hemmelighet med å følge med på henne. Men en kveld blir liket av en ung kvinne oppdaget i nærheten. Hire oppdager Émile, kjæresten til Alice, en kriminell, som forsøker å vaske blod av regnfrakken sin og gjemmer en veske. Men Hire velger å ikke fortelle noe av dette til politiet, fordi han ønsker å beskytte Alice.

Men så begynner politiet å etterforske Hire, med en inspektør som forsøker å narre og skremme ham til å tilstå drap. En kveld oppdager Alice at hun blir spionert på, og blir deretter fascinert av hvem Hire kan være. Men Hire avviser hennes fremskritt. Til slutt godtar han å møte henne ved en restaurant, hvor han erklærer sin kjærlighet til henne. Hire forteller at han eier et lite hus i Sveits som de to kunne reise sammen til. Dette kan skille Alice fra morderen Émile, hvis forbrytelse Alice er medskyldig i - og samtidig hindre at politiet etterforsker Hire.

Hire bestiller ett par tog-billetter ut av landet, og gir en billett til Alice. Han skriver også et brev til politi-inspektøren som fordømmer Émile. Men ved stasjonen dukker ikke Alice opp som planlagt, så Hire går tilbake til leiligheten sin. Inspektøren står der sammen med Alice, som har plassert den myrdede kvinnens veske blant Hires eiendeler - slik at inspektøren kan finne den.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lenke til filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 8. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata