En mann ved navn Ove (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En mann ved navn Ove
orig. En man som heter Ove
Generell informasjon
GenreDramafilm,[1] filmkomedie, romanfilmatisering
Utgivelsesår2015
NasjonalitetSverige
Lengde116 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiHannes Holm[1] Rediger dette på Wikidata
ManusHannes Holm Rediger dette på Wikidata
Basert på
En mann ved navn Ove (Fredrik Backman) Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Annica Bellander,[2] Nicklas Wikström Nicastro[2]
MusikkGaute Storaas Rediger dette på Wikidata
FotoGöran Hallberg Rediger dette på Wikidata
KlippFredrik Morheden Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeRolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll, Chatarina Larsson, Johan Widerberg, Anna-Lena Brundin Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapTre Vänner Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Nordisk Film
Vertigo Média[3]
Budsjett40 000 000 SEK[4] Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning28 700 000 USD Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)25. desember 2015 (Sverige)[5]
7. april 2016 (Tyskland)[6][7]
7. juli 2016 (Ungarn)[3]
UtmerkelserDen europeiske filmprisen for beste komedie (2016) (vinner: Hannes Holm, Annica Bellander, Nicklas Wikström Nicastro, tema for: 29th European Film Awards)[8]
Eksterne lenker

En mann ved navn Ove er en svensk spillefilm regissert av Hannes Holm, basert på Fredrik Backmans roman med samme navn fra 2012.

Filmen ble nominert til seks priser ved Guldbagge i 2016, herunder i kategorien for beste film.[9] Den ble også nominert til to Oscar-priser for beste fremmedspråklige film og beste sminke og hår.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Den 60 år gamle enkemannen Ove Lindahl bor i et rekkehus. Han var tidligere formann i det lokale grendelaget, men ble erstattet av Rune, som var hans ungdomsvenn. Rune er nå lam etter å ha fått hjerneslag, og blir tatt hånd om av sin kone, Anita. Ove er deprimert fordi hans egen kone, læreren Sonja, døde av kreft et halvt år tidligere. Etter å ha jobbet i samme firma i 43 år, blir Ove presset til å gå av med pensjon. Hans forsøk på å begå selvmord blir gjentatte ganger avbrutt av den iranske immigranten Parvaneh, hennes svenske ektemann Patrick og deres to barn, som har flyttet inn i huset på den andre siden av gaten.

Under et nytt selvmordsforsøk gjenopplever Ove en episode fra barndommen. Moren hans døde da han var barn, og deretter var det bare Ove og faren. Oves far var mekaniker ved jernbanen, og Ove lærte mye om motorer og teknikk av ham. En dag da Ove hadde gjort det spesielt godt på eksamen ble faren så ivrig etter å spre de gode nyhetene videre at han blir mister oppmerksomheten, blir truffet av et tog og drept.

En tid etter dette selvmordforsøket går Ove til garasjen for å prøve å ta livet av seg ved å la bilen gå på tomgang slik at han skal dø av kullosforgiftning. Nok en gang husker han episoder fra fortiden; denne gangen fra tiden da han som ung mann ble ansatt i det samme togselskapet som hadde vært farens arbeidsgiver. En dag kom det to menn fra kommunestyret hjem til Ove; han Ove kaller dem «The Whiteshirts» ankommer den unge Oves hjem, og erklærer at huset bør rives. Ove forsøker i stedet å reparere eiendommen. En natt tar nabohuset fyr, og Ove redder ut to personer. Men gnister fra brannen fører til at hans eget hjem brenner ned. «The Whiteshirts» sørger for at brannen hos Ove ikke blir slukket, fordi de uansett hadde planlagt å rive huset. Dermed er Ove hjemløs, og han søker ly for natten i et togsett på jobben. Når han våkner oppdager han en ung kvinne som heter Sonja. De begynner snart å gå på stevnemøter. Hun oppfordrer Ove til å ta mer utdannelse, og han studerer til å bli ingeniør. I det han har kommet så langt i sin gjenopplevelse av fortiden banker Parvaneh på garasjeporten, og Oves selvmordforsøk blir avbrutt. Parvaneh har kommet for å be om skyss til sykehuset, fordi ektemannen hennes har vært utsatt for en ulykke.

Ove tar seg deretter av Parvanehs og Patricks to døtre, Sepideh og Nasanin. Senere går Ove til togstasjonen for å kaste seg fremfor et tog i fart. Men da en mann på plattformen besvimer og faller ned på togskinnene, hopper Ove ned og redder ham.

Parvaneh ber Ove om å lære henne å kjøre bil, og han samtykker til slutt. Han tar også inn en hjemløs katt, som han tidligere hadde opplevd som et irritasjonsmoment. Han forteller Parvaneh om sitt tidligere vennskap med Rune, og hvordan de jobbet sammen for å etablere regler og orden, med Ove formann i nabolagets styre, og Rune som nestleder. Men de vokste fra hverandre med årene, mye på grunn av at Rune foretrakk Volvo og Ove likte Saab bedre.

Ove mener at Rune gjennomførte et «kupp» for å erstatte Ove som styreleder i grendelaget. Han begynner også å bli knyttet til sin nye katt. Han reparerer en sykkel som han har konfiskert fra en tenåring i nabolaget; sykkeleieren heter Adrian, og Ove tar sykkelen med tilbake til ham. Adrian arbeider i en kebab-kiosk sammen med tenåingen Mirsad.

Ove har begynt å komme bedre overens med naboene, men han havner i en krangel med to «Whiteshirts» som forsøker å tvinge Rune inn på et sykehjem. Etterpå står Ove klar til å begå selvmord ved hjelp av en hagle, da han blir avbrutt av at Adrian og Mirsad ringer på døren hans.

Adrian sier at Mirsad har blitt kastet ut hjemmefra etter å ha fortalt familien sin at han er homofil, og derfor trenger et sted å bo. Ove inviterer motvillig Mirsad inn. Senere forteller Ove til Parvaneh hvordan Sonja, da hun var gravid, ønsket å reise på ferie før babyen kom. Hun og Ove reiste med buss til Spania, men på hjemreisen krasjet bussen. Sonja mistet babyen og ble bundet til rullestol, noe som gjorde at hun ikke kunne arbeide som lærer. Da myndighetene ignorerte Oves bønner om å bygge en rullestolrampe ved skolen, gikk Ove til skolen om natten og installerte en rampe.

En dag kollapser Ove og havner på sykehus. Han oppgir Parvaneh som sin nærmeste pårørende. Senere føder Parvaneh en gutt. Ove gir gaver til Parvanehs døtre, som omtaler ham som bestefar. Flere måneder senere våkner Parvaneh en morgen, etter en vinterstorm. Når hun ser ut av vinduet legger hun merke til at Oves innkjørsel ikke er ryddet – og at Ove ikke er oppe til vanlig tid. Parvaneh og Patrick løper over til Oves hus, hvor de oppdager at Ove har dødd i søvne.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Rolf Lassgård.
 • Rolf Lassgård som Ove
 • Bahar Pars – Parvaneh
 • Tobias Almborg – Patrick (Lufsen), Parvanehs mann
 • Klas Wiljergård – Jimmy
 • Chatarina Larsson – Anita
 • Börje Lundberg – Rune
 • Stefan Gödicke – Oves far
 • Johan Widerberg – hvitskjorten
 • Zozan Akgün – Nasanin, Parvanehs datter
 • Nelly Jamarani – Sepideh, Parvanehs datter
 • Tobias Almborg – Patrik
 • Viktor Baagøe – Ove 7 år
 • Filip Berg – Ove som ung
 • Anna-Lena Bergelin – journalisten Lena
 • Lasse Carlsson – Oves kollega
 • Simon Edenroth – Adrian
 • Ida Engvoll – Sonja
 • Karin de Frumerie – Oves lege

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt4080728/; besøksdato: 7. juli 2016.
 2. ^ a b (på sv) Svensk Filmdatabas, Svenska Filminstitutet, SFDb film-ID 79650, Wikidata Q1139587, https://www.svenskfilmdatabas.se/ 
 3. ^ a b nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ https://web.archive.org/web/20220111214841/https://www.di.se/weekend/nordisk-film-ger-affarer/; besøksdato: 5. juli 2022.
 5. ^ www.sfi.se[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ www.cinema.de, besøkt 7. juli 2016[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 17. august 2016[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ arkiv-URL web.archive.org, www.europeanfilmacademy.org, besøkt 4. februar 2020[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ «Guldbaggenomineringar». filminstitutet.se. 2016. Besøkt 18. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]