Masjävlar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Masjävlar
Generell informasjon
Nasjonalitet Sverige
Utgitt 2004
Lengde 98 min.
Produksjon
Regissør Maria Blom
Manus Maria Blom
Produsent Lars Jönsson
Musikk Anders Nygårds
Sjeffotograf Peter Mokrosinski
Klipp Petra Ahlin og Michal Leszczylowski
Medvirkende Sofia Helin
Annen informasjon
Språk Svensk
Filmselskap Memphis film
Eksterne lenker

Masjävlar er en svensk film fra 2004. Filmen ble produsert av produksjonsselskapet Memphis Film, og høstet gode kritikker da den kom. I Sverige trakk den hele 785.000 til kinoene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om Mia på 30 år som er singel og bor i Stockholm. I anledning hennes fars 70-årsdag reiser hun, om enn litt motvillig, på en helgetur opp til hjembygden sin Dalarna. Den urbane Mia har for lengst lagt bak seg både dialekt og føydal-tankegangen som råder i hjembygda. Familien savner Mia og Mia blir svært overrasket når foreldrene sier de vil gi henne en hustomt i Dalarna som hun kan bygge hus på og flytte hjem til. Dette sjokkerer også Mias storesøstre, som for det første ikke får noen ting, og for det andre har har hatt lyst på tomten i årevis. Mias relasjon med søstrene er tidligere preget av mye uoppgjorte følelser. Underforstått er det opplagt at søstrene er misunnelige på Mias urbane og "eksotiske" livsstil. Familien i Dalarna er typiske bygdekarakterer og mener mye rart om familiemedlemmer som har flyttet til storbyen. Det hele kulminerer i en omfattende familiekrangel med alkohol, kattedrap, utroskap, fyll og fanteri, alt med fars 70-årsdag som bakteppe.

Regissøren selv er oppvokst i Dalarna og brukte mye av sin erfaring fra dette bygdesamfunnet når hun skrev manus.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen innhentet hele tre "Guldbagger" for beste film, beste manus og beste kvinnelige birolle. En Guldbagge er Sveriges svar på Amanda.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Rollene innehas av følgende skuespillere:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]