Masjävlar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Masjävlar
Generell informasjon
SjangerDramakomedie
Prod.landSvensk
Utgivelsesår2004
Lengde1 t. 38 min.
SpråkSvensk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegissørMaria Blom
ManusforfatterMaria Blom
ProdusentLars Jönsson
KomponistAnders Nygårds
SjeffotografPeter Mokrosinski
KlipperPetra Ahlin
Michal Leszczylowski
Foran kamera
HovedrollerSofia Helin
FilmselskapMemphis film
Eksterne lenker

Masjävlar er en svensk dramakomedie fra 2004 regissert og skrevet av Maria Blom. Hovedrollen spilles av Sofia Helin. Filmen handler om en Mia, en singel kvinne på 30 som etter mange år i Stockholm reiser på besøk til hjembygda. Hennes urbane livsstil skaper konflikter mellom henne og resten av familien.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om Mia på 30 år som er singel og bor i Stockholm. I anledning hennes fars 70-årsdag reiser hun, om enn litt motvillig, på en helgetur opp til hjembygden sin i Dalarna. Den urbane Mia har for lengst lagt bak seg både dialekt og føydal-tankegangen som råder i hjembygda. Familien savner Mia og Mia blir svært overrasket når foreldrene sier de vil gi henne en hustomt i Dalarna som hun kan bygge hus på og flytte hjem til. Dette sjokkerer også Mias storesøstre, som for det første ikke får noen ting, og for det andre har har hatt lyst på tomten i årevis. Mias relasjon med søstrene er tidligere preget av mye uoppgjorte følelser. Underforstått er det opplagt at søstrene er misunnelige på Mias urbane og "eksotiske" livsstil. Familien i Dalarna er typiske bygdekarakterer og mener mye rart om familiemedlemmer som har flyttet til storbyen. Det hele kulminerer i en omfattende familiekrangel med alkohol, kattedrap, utroskap, fyll og fanteri, alt med fars 70-årsdag som bakteppe.

Regissøren selv er oppvokst i Dalarna og brukte mye av sin erfaring fra dette bygdesamfunnet da hun skrev manus.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen innhentet hele tre "Guldbagger" for beste film, beste manus og beste kvinnelige birolle. En Guldbagge er Sveriges svar på Amanda.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]