Hrafn Gunnlaugsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hrafn Gunnlaugsson
Født17. juni 1948
Island Reykjavík
Beskjeftigelse Filmregissør, filmklipper, manusforfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Stockholms universitetRediger på Wikidata
Søsken Tinna GunnlaugsdóttirRediger på Wikidata
Nasjonalitet IslandRediger på Wikidata
Aktive år1974
IMDbIMDb

Hrafn Gunnlaugsson (født 17. juni 1948 i Reykjavík) er en islandsk filmregissør. Han er broren til skuespillerinnen Tinna Gunnlaugsdóttir.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Gunnlaugsson er utdannet i teater og film fra Dramatiska institutet i Stockholm. Etter uteksaminering i 1973 gikk han to år på den svenske filmskolen. Før han gikk i gang med karrieren som forfatter, regissør og film skaper. I tillegg til film er han er kjent for sin poesi, skuespill og romaner.

Vikingfilmer[rediger | rediger kilde]

Mest kjent er han for å ha laget vikingfilmene trilogien Ravnen flyr (1984), Ravnens skygge (1988) og Den hvite viking (1991).

Gunnlaugsson bruker karakterer som er utpreget primitive og spesielle i sin versjon av middelalderen i vikingfilmene. Ravnen flyrer rå, upolert og ekspressiv. Den blander den harde tilværelsen og møkkete forhold på en "autentisk" og uromantisk som var unikt blant datidens eventyrfilmer. Hevn motiv går igjen i filmene. Som i viking litteratur filmene løst er basert på operere man med en øye-for-et-øye mentalitet som styrer handlingen. Alle vikingfilmene bruker gjentagende motiver som stein landskap, ild og blod. Andre kjennetrekk er det overnaturlige, brannstifting, hesteridning og dårlig vær. Ideologisk preges filmene av kampen mellom hedensk tradisjon og kristendommen.

Islandsk sagalitteratur fra vikingtiden, som filmene er basert på, deler svært mange likhetstrekk med Samurai og Western historier. Gunnlaugsson hentet inspirasjon fra Akira Kurosawa og Sergio Leone for å tilføye sine filmer et stilisert uttrykk og en episk dimensjon. Karakterene i filmene har tvetydig moral, de verken helt gode eller helt onde. Kampen mellom hedensk tradisjon og kristendommen preger også disse filmene.

Mellom 1973 og 1979 lagde han flere filmer for islandsk TV.

Hans tredje langfilm Ravnen flyr var den første islandske filmen (koprodusert med Sverige) som ble nominert i Filmfestivalen i Berlin.

Filmen Óðal feðranna er en av de tre mest sette Islandske filmer igjennom tidene[1]

De senere år har Gunnlaugsson jobbet som programdirektør i islandsk TV men han fortsetter å interessere seg for å få den islandske sagaperioden filmatisert.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]