Mannen på taket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For artikkel om boken som ble gjenutgitt på norsk i 2004 med samme tittel, se Udyret fra Säffle, tittelen på bokens første norske oversettelse fra 1973.
Mannen på taket
Generell informasjon
SjangerAction-krim
Utgivelsesår1976
Prod.landSverige
Lengde110 min.
SpråkSvensk
Aldersgrense18 år (1976) (Norge)
Bak kamera
RegiBo Widerberg
ManusforfatterMaj Sjöwall (bok)
Per Wahlöö (bok)
Bo Widerberg
MusikkBjörn J:son Lindh
SjeffotografOdd-Geir Sæther
Per Källberg
KlippSylvia Ingemarsson
Bo Widerberg
Foran kamera
MedvirkendeCarl-Gustaf Lindstedt
Sven Wollter
Håkan Serner
Thomas Hellberg
Birgitta Valberg
Annen informasjon
Budsjett3 900 000 SKR
Prod.selskapAB Svensk Filmindustri
Premiere1. oktober 1976 (Sverige)
Eksterne lenker

Mannen på taket er en svensk action- og kriminalfilm fra 1976 regissert av Bo Widerberg. Hovedrollene spilles av Carl-Gustaf Lindstedt, Sven Wollter og Thomas Hellberg. Filmen er basert på Sjöwall & Wahlöös kriminalroman Udyret fra Säffle, fra 1971.

Mannen på taket regnes som Nordens første actionfilm. Den amerikanske filmen Brennpunkt New York var inspirasjonskilden til Wiederberg da han lagde den. Filmen har et dokumentarisk preg og regnes som meget autentisk.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Martin Beck og kollegaene innser at de går en morder løs når deres kollega, politimannen Nyman, blir myrdet med en bajonett i sin sykehusseng i Stockholm. Det fremgår etterhvert at den myrdede politimannen var særdeles rå og brutal i sin tjeneste og i et av tilfellene førte dette til at en kvinne døde på fengselscellen. Den døde kvinnens mann går fra forstanden og en dag klatrer han opp på taket av en boligblokk og begynner å fyre løs på forbipasserende.

Filmen tar opp mordet på en politimann i Stockholm, og viser politiets arbeidsmetoder, indre konflikter og klare feilgrep.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Den svenske filmsiden MovieboX gav den i 2004 åtte av ti mulige poeng og skrev følgende: «Mannen på taket er en sjelden realistisk politifilm med troverdighet og autentisitet som utklasser det meste. Her romantiseres ikke politiyrket som et spennende detektivarbeide, slik som i mange andre filmer».[2] Den danske filmsiden PHILM gav den i 2005 fem av syv stjerner og skrev følgende: «...selv i dag fremstår filmen uhyre effektivt. Den bærer i stor grad av å være et stykke perfeksjonistisk håndverk og viser at Bo Widerberg så absolutt aldri gikk på kompromis med sine egne forestillinger. Carl-Gustaf Lindstedt spiller med stor overbevisning kriminalkommissær Martin Beck, som sammen med sine assistenter kommer på karrierens uhyggeligste og mest morbide oppgave. Teknisk er filmen på et utrolig høyt nivå – virkelig høy standard for svensk film på den tid. Alle scener er gennemarbeidet, like fra den etsende uhyggelige indledning til den finurlige slutten, og filmens unike fotografiske, ren håndholdte, stil sitter lenge på nethinnen».[3] VG gav den i sin tid terningkast fem og beskrev den som et «actiondrama av beste klasse» og en «god og viktig film».[4] Aftenposten var også positiv i sin anmeldelse, og kalte den en «Svensk thriller med internasjonalt snitt».[5]

Filmen ble svært populær på svenske kinoer og spilte inn nesten elleve millioner svenske kroner.

Den huskes ofte for de dramatiske helikopterscenene, og var den mest påkostede svenske filmen til da.[6]

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble i 1977 tildelt to Guldbagge-priser; for beste film og beste mannlige hovedrolle (Håkan Serner).

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mannen på taket, Dubbeldiskutgåva». dvdforum.nu. Besøkt 24. februar 2009. «för detta är en av de mer realistiska skildringarna av svenskt polisarbete jag har sett. Här finns ingen tuff, ensam snut som skjuter skurkarna, inga häftiga biljakter et cetera. Vad vi får se är ett metodiskt och ofta tråkigt arbete som sakta men säkert gör att Beck och hans kollegor kommer närmare mördaren. Vad jag framför allt gillar med filmen är att det inte finns någon hjälte, det är bara vanliga poliser som gör sitt jobb.» 
  2. ^ Tegner, Marcus (17. september 2004). «Mannen på taket». MovieboX. Arkivert fra originalen 3. oktober 2008. Besøkt 24. februar 2009. «Mannen på taket är en sällsynt realistisk polisfilm som genomsyras av en autencitet och trovärdighet som utklassar det mesta i sin väg. Här romantiseras inte polisyrket som det spännande detektivarbete många drömmer om att ha, såsom det framställs i många andra filmer. » 
  3. ^ Herler, Tobias Lynge (2005). «Mannen på taket». PHILM.DK. Besøkt 24. februar 2009. «selv i dag fremstår filmen uhyre effektivt. Det er et stykke perfektionistisk håndværk, der i dén grad bærer præg af, at Bo Widerberg så absolut aldrig gik på kompromis med sine egne forestillinger.
    Teknisk er filmen på et utrolig højt niveau - virkelig høj standard for svensk film på den tid. Alle scener er gennemarbejdede, lige fra den ætsende uhyggelige indledning til den finurlige slutning, og filmens unikke fotografiske, ren håndholdte, stil sidder længe på nethinden.»
     
  4. ^ «VGs filmbarometer». VG. 29. juli 1978. Besøkt 10. april 2009. 
  5. ^ «Svensk thriller med internasjonal snitt». Aftenposten. 27. desember 1976. s. 11. 
  6. ^ «Film/Mannen på taket». susning.nu. 6. mars 2004. Arkivert fra originalen 16. juni 2006. Besøkt 24. februar 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]