Lena Einhorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lena Einhorn
Lena Einhorn 02.jpg
Født19. mai 1954[1]Rediger på Wikidata (68 år)
Beskjeftigelse Lege[2], skribent[2], filmregissørRediger på Wikidata
Far Jerzy EinhornRediger på Wikidata
Mor Nina EinhornRediger på Wikidata
Søsken Stefan EinhornRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Medlem av Vetenskapsforum COVID-19 (2020–)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Augustprisen[2], Prix Europa[2]Rediger på Wikidata

Lena Einhorn (født 1954) er en svensk lege, forfatter og regissør. Som medisiner hadde hun tidligere en karriere som onkolog og virolog, men ble etter hvert forfatter og regissør på heltid. Hun er datter av Nina och Jerzy Einhorn, og søster av Stefan Einhorn.

Verker[rediger | rediger kilde]

Lena Einhorn har skrevet en bok om sin mor Nina, som var en av de få polske jødene som overlevde nazistenes beleiring av ghettoen i Warszawa under andre verdenskrig. Boken het Ninas resa – En överlevnadsberättelse og kom ut i Sverige våren 2005. Norsk utgave kom i 2006 under tittelen Ninas reise - en overlevelseshistorie. Den vant den svenske August-prisen i klassen for Beste Fagbok i 2005. I november 2005 hadde Lena Einhorns film Ninas reise, som bygget på samme historie som boken, premiere. Filmen vant to Guldbagger, én for Beste Film og én for Beste Manus. Den ble også tildelt byen Göteborgs store filmpris samme år.

Blant Lena Einhorns øvrige arbeid kan nevnes filmen Handelsresande i liv, som vant Prix Europa i 1999. Filmen handler om jødiske Gilel Storch som flyktet fra Litauen til Sverige i 1940. I Sverige bestemte Gilel Storch seg for å forsøke å redde andre jøder ut av nazistenes konsentrasjonsleire, noe som i andre verdenskrigs siste fase førte til konkrete forhandlinger med SS- og Gestaposjefen Heinrich Himmler. Den som foretok selve den farlige reisen til forhandlingene i Tyskland var den svenske, jødiske forretningsmannen Norbert Masur. Einhorn har også gitt ut historien om Gilel Storch i bokform.

I 2006 vakte Einhorn oppmerksomhet med boken Vad hände på vägen till Damaskus?, der hun forsøker å sammenligne Det nye testamentet med samtidige historiske kilder. Dette førte henne frem til den dristige og enestående hypotesen at Jesus og Paulus var en og samme person. Litteraturanmelderen i Svenska Dagbladet kalte dette for "en problematisk hypotes som nog skapar fler svårigheter än den löser".[3] En anmelder i avisen Hallands Nyheter hevdet at boken har "spekulativa vändningar med närmast raljanta antydningar kring sed och osedlighet utifrån synnerligen sekundära källor".[4] I en artikkel i Dagens Nyheter karakteriserte den svenske erkebiskopen K.G. Hammar Einhorns hypotese som "knappast rimlig"; samtidig mente Hammar at Einhorns "nyfikna historiska granskning är lysande läsning" og "imponerande kryddsättning av en mycket läsvärd bok".[5]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Lena Einhorn har skrevet følgende bøker:

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Library of Congress Authorities, besøkt 2. november 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Nordic Women in Film, www.nordicwomeninfilm.com, besøkt 16. oktober 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Anmeldelsen i Svenska Dagbladet
  4. ^ Anmeldelsen i Hallands Nyheter Arkivert 31. august 2006 hos Wayback Machine.
  5. ^ Erkebiskop Hammars artikkel i Dagens Nyheter

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]