Filmfestivalen i Cannes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Collage av deltakere ved filmfestivalen i Cannes

Koordinater: 43°33′03,10″N 7°01′02,10″ØFilmfestivalen i Cannes er en prestisjetung internasjonal filmfestival. Den har blitt avholdt årlig i feriebyen Cannes, sør i Frankrike, siden 1946 med noen få unntak.

På grunn av det store mediasøkelyset, blir festivalen gjestet av mange filmstjerner og er et populært sted for filmprodusenter som vil skape blest rundt sine nye filmer, og selge dem til distributørene som kommer fra alle verdenshjørner.

Den mest prestisjebetonte prisen utdelt i Cannes er Palme d'Or (Gullpalmen) for beste film; det hender en gang i blant at den blir delt mellom flere filmer samme år. Festivaljuryen, satt sammen av en liten gruppe internasjonale personligheter i industrien, gir også ut flere priser, deriblant Grand Prix (den nest mest prestisjetunge prisen).

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Så tidlig som 1938 begynte den franske undervisnings- og kulturminister Jean Zay å planlegge for den første filmfestivalen i Cannes. Blant filmene som var planlagt vist, var den amerikanske Trollmannen fra Oz. Men på grunn av andre verdenskrig ble det ikke virkeliggjort før i 1946. Grunnen til at man ville skape en stor internasjonal filmfestival, var for å konkurrere ut den daværende største filmfestivalen i Venezia, som ble styrt av fascister og nazister.

På den første filmfestivalen i 1946 vist man blant annet filmer som Rom – åpen by av Roberto Rossellini, Gilda av Charles Vidor, Notorious av Alfred Hitchcock og den svenske Iris och löjtnantshjärta av Alf Sjöberg.[1]

Etter krigen var det ikke lenger noe politisk poeng å motvirke filmfestivalen i Venezia, og man la etterhvert om tidspunktene slik at de to festimalene ikke skulle kollidere tidsmessig.

Fra 20. september 1946 har så filmfestivalen rullet årvisst, med få unntak. I 1938 og 1940 bortfalt den på grunn av finansieringsproblemer. Under student- og arbeiderstreikene i mai 1968 ble festivalen avbrutt den 19. mai, da flere regissører sluttet opp om revolten.[2] Kvelden før hadde Louis Malle gått ut av juryen. Malle, François Truffaut, Claude Berri, Jean-Gabriel Albicocco, Claude Lelouch, Roman Polański og Jean-Luc Godard trengte seg inn i storsalen i Palais des Festivals og krevde avbrytelse av forestillingen som en markering av solidaritet med de streikende arbeidere og studenter. Aksjonen ble vurdert som et svar på at Henri Langlois kort før var blitt avsatt som direktør fra Cinémathèque française.

Gullpalmen tilkom festivalen først i 1955.

Gullpalmen[rediger | rediger kilde]

Se Gullpalmen for vinnere av prisen.

Andre priser[rediger | rediger kilde]

Spillefilmer

 • Prix du scénario
 • Prix d'interprétation féminine du Festival de Cannes
 • Prix d'interprétation masculine du Festival de Cannes

Kortfilmer

 • Palme d'Or du Festival de Cannes – court métrage
 • Prix du Jury – court métrage

Vinnere etter opprinnelsesland[rediger | rediger kilde]

USA
18
Italia
12
Frankrike
9
Storbritannia
8
Danmark
4
Japan
4
Sovjet
2
Sverige
2
Vest-Tyskland
2
Algerie
1
Belgia
1
Brasil
1
Kina
1
Tsjekkoslovakia
1
Jugoslavia
1
Hellas
1
India
1
Iran
1
Mexico
1
New Zealand
1
Polen
1
Spania
1
Sveits
1
Tyrkia
1
Jugoslavia
1

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Cannes: Fifty Years of Sun, Sex & Celluloid: Behind the Scenes at the World's Most Famous Film Festival by Peter Bart (Miramax, 1997)
 • Cannes: A Festival Virgin's Guide by Benjamin Craig (Cinemagine Media Publishing, 2004)
 • Hollywood on the Riviera: The Inside Story of the Cannes Film Festival by Cari Beauchamp and Henri Behar (William Morrow & Co, 1992)
 • Hollywood in Canne$: The History of a Love-Hate Relationship by Christian Jungen (Amsterdam University Press, 2014)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Awards 1946: Competition "Cannes filmfestival 1946"
 2. ^ lovefilm.se: Arkivert 3. juni 2008 hos Wayback Machine. "Filmfestivalen i Cannes 2007"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]