Liste over Norges største tettsteder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over de største tettstedene i Norge, slik SSB definerer dem. Definisjonen ligger nær opp til det internasjonale urban area. Tettsted kan karakteriseres som et dynamisk statistisk bybegrep.

Norges 100 største tettsteder[rediger | rediger kilde]

  • Tallene i tabellen offentliggjøres av Statistisk sentralbyrå pr. 1. januar hvert år.
  • Totalt er det 942 tettsteder, hvorav 371 har over 1 000 innbyggere og 227 har over 2 000 innbyggere.
  • Siden statistikken ble innført i år 2000 har Jessheims folketall vokst mest av de 100 største tettstedene med 82 %, fulgt av Bryne med 52 % og Kløfta med 49 %.
  • Folketallet har stått stille i Tananger og Mosjøen, mens Narvik (-1 %) og Tranby (-3 %) er eneste med tilbakegang på de 12 årene fra 2000 til 2012.
  • Til sammen har de 100 største tettstedene økt folketallet med 468 000 på 12 år, hvorav de fire største sto for over halvparten av veksten og Oslo for en tredjedel alene.
  • Av de 100 største tettstedene er Oslo (3 192 pr km²), Trondheim (2 622) og Hammerfest (2 561) mest tettbygd. I motsatt ende er Elverum (1 112), Raufoss (1 004) og Åmot/Geithus (864).
  • Tettsteder i stor vekst som kan vokse seg inn på Topp 100-listen i løpet av få år er Hommelvik, Sørumsand og Eidsvoll.
Nr Tettsted Folketall i 2012[1] Vekst fra 2000[2] Areal i km² Folketall pr km² Kommune Kart Foto
1 Oslo 3&505&925242&925 242 + 20 % 289,8 3&503&3192&3 192

Oslo (3&505&607690&607 690)
Bærum (3&505&112967&112 967)
Asker (3&504&54293&54 293)
Skedsmo (3&504&47142&47 142)
Lørenskog (3&504&33298&33 298)
Oppegård (3&504&25032&25 032)
Rælingen (3&504&13776&13 776)
Ski (3&504&10911&10 911)
Nittedal (3&504&10205&10 205)
Røyken (3&503&7741&7 741)
Sørum (3&503&2187&2 187)

Tettstedet Oslo 2005.png Oslo city in 10 images.jpg
2 Bergen 3&505&238098&238 098 + 16 % 96,7 3&503&2462&2 462

Bergen

TettstedetBergen.jpg BergenComposite.jpg
3 Stavanger/Sandnes 3&505&201353&201 353 + 24 % 81,2 3&503&2479&2 479

Stavanger (3&505&124960&124 960)
Sandnes (3&504&54587&54 587)
Sola (3&504&12924&12 924)
Randaberg (3&503&8882&8 882)

Stavanger-sandnes tettsted 2005.jpg Stavangercollage2.png
4 Trondheim 3&505&167598&167 598 + 19 % 63,9 3&503&2622&2 622

Trondheim

Trondheim tettsted 2005.jpg Overview of Trondheim 2008 03.jpg
5 Fredrikstad/Sarpsborg 3&505&105545&105 545 + 13 % 67,3 3&503&1568&1 568

Fredrikstad (3&504&61264&61 264)
Sarpsborg (3&504&44281&44 281)

Fredrikstad-Sarpsborg tettstedskart.jpg Fredrikstad bryggepromenade fra Kråkerøybroa.JPG
6 Drammen 3&505&101995&101 995 + 18 % 51,0 3&503&2001&2 001

Drammen (3&504&62316&62 316)
Nedre Eiker (3&504&22722&22 722)
Øvre Eiker (3&503&7856&7 856)
Lier (3&503&5578&5 578)
Røyken (3&503&3523&3 523)

Tettsted Drammen 2005.jpg Drammen from east.png
7 Porsgrunn/Skien 3&504&88860&88 860 + 7 % 60,5 3&503&1469&1 469

Skien (3&504&46318&46 318)
Porsgrunn (3&504&32662&32 662)
Bamble (3&503&9880&9 880)

Skien-Porsgrunn.jpg Skien - town centre (east-west).jpg
8 Kristiansand 3&504&70204&70 204 + 14 % 33,8 3&503&2077&2 077

Kristiansand

Tettsted Kristiansand 2005.jpg Kristiansand i den blå timen.jpg
9 Tromsø 3&504&57015&57 015 + 15 % 22,8 3&503&2501&2 501

Tromsø

Tromsø tettsted 2005.jpg Fjellheisen Aussicht Stadt.jpg
10 Tønsberg 3&504&49093&49 093 + 13 % 31,1 3&503&1580&1 580

Tønsberg (3&504&32626&32 626)
Nøtterøy (3&504&16467&16 467)

Tettsteder i Tønsberg.JPG Brygga i Tønsberg.JPG
11 Ålesund 3&504&48460&48 460 + 15 % 30,5 3&503&1588&1 588

Ålesund (3&504&40955&40 955)
Sula (3&503&7505&7 505)

Tettsted ålesund 2005.jpg ÅlesundPanorama 01.jpg
12 Haugesund 3&504&44524&44 524 + 14 % 24,1 3&503&1847&1 847

Haugesund (3&504&33920&33 920)
Karmøy (3&504&10604&10 604)

Haugesund tettsted 2005.jpg Haugesund.jpg
13 Moss 3&504&43553&43 553 + 18 % 23,0 3&503&1893&1 893

Moss (3&504&30201&30 201)
Rygge (3&503&7663&7 663)
Vestby (3&503&5689&5 689)

Tettsted Moss 2005.jpg Moss, Norway.jpg
14 Sandefjord 3&504&42212&42 212 + 13 % 28,0 3&503&1506&1 506

Sandefjord (3&504&41529&41 529)
Larvik (3&502&683&683)

Sandefjord from Mokollen.jpg
15 Bodø 3&504&38326&38 326 + 18 % 15,5 3&503&2473&2 473

Bodø

Tettstedskart Bodø.jpg Bodø 2006.jpg
16 Arendal 3&504&33778&33 778 + 12 % 27,1 3&503&1247&1 247

Arendal (3&504&33693&33 693)
Grimstad (3&501&85&85)

Tettsteder i Arendal.JPG Arendal Utsikt 02.JPG
17 Hamar 3&504&30921&30 921 + 12 % 18,2 3&503&1696&1 696

Hamar (3&504&24177&24 177)
Stange (3&503&5872&5 872)
Ringsaker (3&502&872&872)

Bykart 1902.jpg Hamar from air.jpg
18 Larvik 3&504&24422&24 422 + 10 % 14,9 3&503&1640&1 640

Larvik

19 Halden 3&504&23897&23 897 + 12 % 15,4 3&503&1553&1 553

Halden

Halden map 1884.jpg Halden Fra Festningen.jpg
20 Lillehammer 3&504&20857&20 857 + 10 % 12,7 3&503&1646&1 646

Lillehammer

LillehammerDSC01504.JPG
21 Molde 3&504&20132&20 132 + 11 % 11,1 3&503&1819&1 819

Molde

Tettsteder i Molde.jpg
22 Harstad 3&504&19983&19 983 + 8 % 11,6 3&503&1720&1 720

Harstad

Harstad map.jpg
23 Kongsberg 3&504&19861&19 861 + 19 % 13,2 3&503&1500&1 500

Kongsberg

24 Gjøvik 3&504&19261&19 261 + 14 % 13,2 3&503&1459&1 459

Gjøvik

Gjøvik tettsted 2005.jpg Gjøvik sett fra Nordlia.jpg
25 Askøy 3&504&19138&19 138 + 32 % 15,0 3&503&1274&1 274

Askøy

26 Horten 3&504&18713&18 713 + 12 % 8,7 3&503&2158&2 158

Horten

27 Mo i Rana 3&504&18317&18 317 +3 % 13,8 3&503&1324&1 324

Rana

28 Kristiansund 3&504&17456&17 456 + 5 % 7,8 3&503&2232&2 232

Kristiansund

Tettsteder i Kristiansund.jpg Rapp-P7130121.JPG
29 Jessheim 3&504&17319&17 319 + 82 % 9,1 3&503&1903&1 903

Ullensaker

30 Hønefoss 3&504&14860&14 860 + 9 % 10,5 3&503&1413&1 413

Hønefoss

Honefoss flyfoto3.jpg
31 Alta 3&504&14439&14 439 + 26 % 10,6 3&503&1369&1 369

Alta

32 Narvik 3&504&14035&14 035 - 1 % 7,0 3&503&2008&2 008

Narvik

Narvik from above.JPG
33 Elverum 3&504&13913&13 913 + 20 % 12,5 3&503&1112&1 112

Elverum

34 Ski 3&504&13891&13 891 + 15 % 7,0 3&503&1973&1 973

Ski (3&504&11941&11 941)
Ås (3&503&1950&1 950)

As og ski tettsted 2005.jpg
35 Askim 3&504&13407&13 407 + 12 % 8,2 3&503&1645&1 645

Askim

36 Drøbak 3&504&13006&13 006 + 18 % 7,0 3&503&1863&1 863

Frogn

37 Nesoddtangen 3&504&12020&12 020 + 17 % 7,0 3&503&1717&1 717

Nesodden

Nesoddtangen tettsted 2005.jpg 2010-10-25 Oslofjord, cropped - Nesodden.jpg
38 Steinkjer 3&504&11908&11 908 + 13 % 8,8 3&503&1352&1 352

Steinkjer

Steinkjer tettsted 2005.jpg
39 Vennesla 3&504&11894&11 894 + 13 % 8,8 3&503&1353&1 353

Vennesla (3&503&9880&9 880)
Kristiansand (3&503&2014&2 014)

40 Leirvik 3&504&11670&11 670 + 8 % 8,5 3&503&1379&1 379

Stord

41 Grimstad 3&504&11662&11 662 + 31 % 10,3 3&503&1128&1 128

Grimstad

42 Kongsvinger 3&504&11589&11 589 +5 % 8,6 3&503&1343&1 343

Kongsvinger

43 Stjørdalshalsen 3&504&11416&11 416 + 29 % 7,4 3&503&1551&1 551

Stjørdal

Stjørdal tettsteder 2005.jpg Stjoerdal crop.jpg
44 Råholt 3&504&11070&11 070 + 47 % 8,8 3&503&1252&1 252

Eidsvoll (3&504&10642&10 642)
Ullensaker (3&502&428&428)

45 Mandal 3&504&10884&10 884 + 13 % 7,0 3&503&1559&1 559

Mandal

Mandal sentrum og Mandalselva.jpg
46 Egersund 3&504&10874&10 874 + 18 % 6,6 3&503&1640&1 640

Eigersund

Egersund panorama small.jpg
47 Bryne 3&504&10514&10 514 + 52 % 5,4 3&503&1965&1 965

Time (3&503&9047&9 047)
Klepp (3&503&1467&1 467)

48 Åkrehamn/Vedavågen 3&504&10216&10 216 + 15 % 7,6 3&503&1351&1 351

Karmøy

49 Ålgård/Figgjo 3&503&9972&9 972 + 23 % 5,2 3&503&1921&1 921

Gjesdal (3&503&8247&8 247)
Sandnes (3&503&1725&1 725)

50 Knarrevik/Straume 3&503&9743&9 743 + 17 % 6,5 3&503&1501&1 501

Fjell

51 Osøyro 3&503&9693&9 693 + 42 % 7,9 3&503&1224&1 224

Os

52 Mosjøen 3&503&9580&9 580 0 % 6,4 3&503&1497&1 497

Vefsn

53 Førde 3&503&9571&9 571 + 17 % 6,2 3&503&1556&1 556

Førde

54 Namsos 3&503&9554&9 554 + 9 % 7,3 3&503&1316&1 316

Namsos

55 Brumunddal 3&503&9282&9 282 + 14 % 7,4 3&503&1259&1 259

Ringsaker

56 Levanger 3&503&9239&9 239 + 38 % 6,0 3&503&1540&1 540

Levanger

57 Ås 3&503&9127&9 127 + 22 % 5,2 3&503&1745&1 745

Ås

58 Notodden 3&503&8762&8 762 + 7 % 7,8 3&503&1123&1 123

Notodden

59 Søgne 3&503&8754&8 754 + 30 % 7,0 3&503&1254&1 254

Søgne

60 Florø 3&503&8642&8 642 + 13 % 6,5 3&503&1445&1 445

Flora

61 Kleppe/Verdalen 3&503&8036&8 036 + 35 % 3,4 3&503&2350&2 350

Klepp

62 Verdalsøra 3&503&7840&7 840 + 14 % 5,9 3&503&1320&1 320

Verdal

63 Fetsund 3&503&7328&7 328 + 19 % 5,9 3&503&1236&1 236

Fet

64 Orkanger/Fannrem 3&503&7195&7 195 + 21 % 6,1 3&503&1183&1 183

Orkdal

65 Hammerfest 3&503&7119&7 119 + 7 % 2,8 3&503&2561&2 561

Hammerfest

66 Kløfta 3&503&7061&7 061 + 49 % 4,4 3&503&1623&1 623

Ullensaker

67 Kopervik 3&503&6958&6 958 + 8 % 4,5 3&503&1539&1 539

Karmøy

68 Ørsta 3&503&6752&6 752 + 11 % 5,7 3&503&1176&1 176

Ørsta

69 Holmestrand 3&503&6741&6 741 + 15 % 4,7 3&503&1437&1 437

Holmestrand

70 Kvernaland 3&503&6707&6 707 + 29 % 3,9 3&503&1702&1 702

Klepp (3 956)
Time (2 751)

71 Lillesand 3&503&6638&6 638 + 12 % 5,0 3&503&1328&1 328

Lillesand

72 Malvik 3&503&6568&6 568 + 10 % 3,0 3&503&2161&2 161

Malvik

73 Indre Arna 3&503&6536&6 536 + 7 % 4,0 3&503&1651&1 651

Bergen

74 Raufoss 3&503&6516&6 516 + 10 % 6,5 3&503&1004&1 004

Vestre Toten

75 Nærbø 3&503&6431&6 431 + 40 % 3,1 3&503&2068&2 068

76 Vestby 3&503&6425&6 425 + 29 % 4,0 3&503&1622&1 622

Vestby

77 Jørpeland 3&503&6282&6 282 + 23 % 4,3 3&503&1454&1 454

Strand

78 Mysen 3&503&6159&6 159 + 17 % 5,1 3&503&1208&1 208

Eidsberg

79 Fauske 3&503&6028&6 028 + 1 % 4,8 3&503&1258&1 258

Fauske

80 Vossevangen 3&503&5993&5 993 + 12 % 4,7 3&503&1278&1 278

Voss

81 Volda 3&503&5991&5 991 + 18 % 4,0 3&503&1490&1 490

Volda

82 Åmot/Geithus 3&503&5971&5 971 + 21 % 6,9 3&502&864&864

Modum

83 Flekkefjord 3&503&5947&5 947 + 12 % 4,3 3&503&1389&1 389

Flekkefjord

84 Tananger 3&503&5939&5 939 0 % 3,5 3&503&1697&1 697

Sola

85 Hommersåk 3&503&5840&5 840 + 13 % 2,5 3&503&2299&2 299

Sandnes

86 Sandnessjøen 3&503&5827&5 827 + 4 % 3,7 3&503&1562&1 562

Alstahaug

87 Stavern 3&503&5716&5 716 + 4 % 4,2 3&503&1348&1 348

Larvik

88 Ulsteinvik 3&503&5686&5 686 + 17 % 4,2 3&503&1357&1 357

Ulstein

89 Tranby 3&503&5567&5 567 - 3 % 2,4 3&503&2310&2 310

Lier

90 Melhus 3&503&5540&5 540 + 36 % 3,6 3&503&1526&1 526

Melhus

91 Fevik 3&503&5512&5 512 + 19 % 4,6 3&503&1211&1 211

Grimstad

92 Kragerø 3&503&5433&5 433 + 3 % 3,4 3&503&1603&1 603

Kragerø

93 Rotnes 3&503&5166&5 166 + 13 % 2,8 3&503&1852&1 852

Nittedal

94 Vadsø 3&503&5066&5 066 + 1 % 3,6 3&503&1411&1 411

Vadsø

95 Odda 3&503&5052&5 052 + 11 % 3,6 3&503&1419&1 419

Odda

96 Spydeberg 3&503&5034&5 034 + 34 % 3,7 3&503&1379&1 379

Spydeberg

97 Knarvik 3&503&5013&5 013 + 29 % 3,9 3&503&1282&1 282

Lindås

98 Sortland 3&503&4797&4 797 + 10 % 3,3 3&503&1471&1 471

Sortland

99 Lierbyen 3&503&4662&4 662 + 32 % 3,2 3&503&1475&1 475

Lier

100 Brønnøysund 3&503&4648&4 648 + 11 % 3,6 3&503&1309&1 309

Brønnøy

Største tettsteder etter landsdel[rediger | rediger kilde]

Nr Østlandet Sørlandet Vestlandet Trøndelag Nord-Norge
1 Oslo (3&505&925242&925 242) Kristiansand (3&504&70204&70 204) Bergen (3&505&238098&238 098) Trondheim (3&505&167598&167 598) Tromsø (3&504&57015&57 015)
2 Fredrikstad/Sarpsborg (3&505&105545&105 545) Arendal (3&504&33778&33 778) Stavanger/Sandnes (3&505&201353&201 353) Steinkjer (3&504&11908&11 908) Bodø (3&504&38326&38 326)
3 Drammen (3&505&101995&101 995) Vennesla (3&504&11894&11 894) Ålesund (3&504&48460&48 460) Stjørdalshalsen (3&504&11416&11 416) Harstad (3&504&19983&19 983)
4 Porsgrunn/Skien (3&504&88860&88 860) Grimstad (3&504&11662&11 662) Haugesund (3&504&44524&44 524) Namsos (3&503&9554&9 554) Mo i Rana (3&504&18317&18 317)
5 Tønsberg (3&504&49093&49 093) Mandal (3&504&10884&10 884) Molde (3&504&20132&20 132) Levanger (3&503&9239&9 239) Alta (3&504&14439&14 439)
6 Moss (3&504&43553&43 553) Søgne (3&503&8754&8 754) Askøy (3&504&19138&19 138) Verdalsøra (3&503&7840&7 840) Narvik (3&504&14035&14 035)
7 Sandefjord (3&504&42212&42 212) Lillesand (3&503&6638&6 638) Kristiansund (3&504&17456&17 456) Orkanger/Fannrem (3&503&7195&7 195) Mosjøen (3&503&9580&9 580)
8 Hamar (3&504&30921&30 921) Flekkefjord (3&503&5947&5 947) Leirvik (3&504&11670&11 670) Malvik (3&503&6568&6 568) Hammerfest (3&503&7119&7 119)
9 Larvik (3&504&24422&24 422) Fevik (3&503&5512&5 512) Egersund (3&504&10874&10 874) Melhus (3&503&5540&5 540) Fauske (3&503&6028&6 028)
10 Halden (3&504&23897&23 897) Risør (3&503&4532&4 532) Bryne (3&504&10514&10 514) Hommelvik (3&503&4473&4 473) Sandnessjøen (3&503&5827&5 827)


Definisjon av tettsted[rediger | rediger kilde]

Begrepet tettsted defineres av Statistisk Sentralbyrå på følgende måte:[3]

1. En hussamling skal registreres som et tettsted dersom det bor minst 200 personer der.

2. Avstanden mellom husene skal normalt ikke overstige 50 meter. Det er tillatt med et skjønnsmessig avvik utover 50 meter mellom husene i områder som ikke skal eller kan bebygges. Dette kan f.eks. være parker, idrettsanlegg, industriområder eller naturlige hindringer som elver eller dyrkbare områder. Husklynger som naturlig hører med til tettstedet tas med inntil en avstand på 400 meter fra tettstedskjernen. De inngår i tettstedet som en satellitt til selve tettstedskjernen.

3. Tettsteder er geografiske områder som har en dynamisk avgrensing, og antall tettsteder og deres yttergrenser vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet og befolkningsutvikling.

4. Tettstedene avgrenses uavhengig av de administrative grensene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ssb.no: folketall i tettsteder 1.1.2012
  2. ^ ssb.no: tettsteder med minst 8 000 innbyggere 1.1.2000
  3. ^ ssb.no: emner – begreper

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. SSB: liste over største tettsted, rangert
  2. SSB: tabell over tettsteder, ikke rangert
  3. SSB: om tettstedbegrepet
  4. SSB: statistikkbanken - areal og befolkning i tettsteder
  5. SSB: statistisk årbok 2007 – tettsteder med minst 10 000 innbyggere