Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Våpen

Kart over Hå

Land Norge Norge
Fylke Rogaland
Status Kommune
Innbyggernavn Håbu
Adm. senter Varhaug
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

3&502&258.22&258,22 km²
3&502&248.44&248,44 km²
3&500&9.78&9,78 km²
Befolkning 3&504&18 528&18 528[a]
Kommunenr. 1119
Målform Nøytral
Nynorskandel 95.31% (2014)
Internettside www.ha.kommune.no
Politikk
Ordfører Mons Skrettingland (H) (2011)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Hå

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2015)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 

Koordinater: 58°36′N 5°43′Ø er en kommune i Rogaland og dekker den sørligste del av Jæren. Hå grenser i nord til Klepp og Time, i øst til Bjerkreim og i sør til Eigersund.

Navnet Hå[rediger | rediger kilde]

Navnet Hå er knyttet til prestegården Hå og elva Håelva. Prestegården er gjort om til kultursenteret Hå Gamle Prestegard.

Kommunevåpenet[rediger | rediger kilde]

Kommunevåpenet viser en steinbukk, denne ble mye brukt på Jæren for å rydde stein før gravemaskinene sin tid. De tre føttene til steinbukken kan symbolisere de tre tidligere kommunene.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Hå ble opprettet som Hå formannskapsdistrikt i 1837, og ble Hå kommune i 1853.

I 1894 forsvant Hå kommune ut av historien – midlertidig. Den hadde da 3 607 innbyggere og ble delt i to praktisk talt jevnstore kommuner: Nærbø og Varhaug.

Hå kommune gjenoppstod i 1964 ved at kommunene Nærbø, Varhaug og Ogna ble slått sammen til én. Dagens kommune dekker et areal på 254 km², og har 14 883 innbyggere (1. januar 2006). Jærbanen ble anlagt gjennom kommunen i 1870-årene og det vokste opp tettsteder rundt stasjonene som ble bygd.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Sandstrand mot Brusand.

Kommunen har en 40 km lang rett kystlinje med sand- og rullesteinstrender. Havet er langgrunt og det er lave morenerygger flere steder. Obrestad fyr ligger på en slik morenerygg. Ved Ogna slutter sandstrendene og naturen er her knausete og danner en naturlig havn ved Sirevåg. Hele strandsona er del av Jærstrendene landskapsvernområde. Det er et rikt fugle- og planteliv i dette området av sørvestlandet. I øst stiger landskapet i slake bølger opp til Høg-Jæren på 120 moh med lyng- og moseheier.

Det har blitt oppdaget noen unike grunnvannslag i Hå kommune som man ikke har sett maken til ellers her i landet. Ved en undersøkelse boret man seg 126 meter ned i jorden og «200 000 år tilbake i tiden» for å få mer kunnskaper om Jærens jordhistorie. På veien ned støtte boret på to vannførende lag. Det ene grunnvannsmagasinet lå 3-12 meter under overflaten mens det største laget lå hele 40 til 80 meter under bakken. De ligger oppå hverandre, men er helt atskilt fra hverandre. Det underste laget er fritt for landbruksforurensninger og salt fra havet. Slikt grunnvann kan være aktuelt å bruke som drikkevann når man skal forsyne mindre tettsteder i kommunene eller som reservevannkilder. Ref IVAR

Næring[rediger | rediger kilde]

Forhauster på Jæren

Den viktigste næringsveien i Hå er jordbruk (50%). Jorda på Jæren er svært næringsrik, og klimaet er mildt og vått. Landskapet er flatt jordbruksland og det drives intensivt jordbruk med vesentlig melkeproduksjon. Hå er Rogalands største jordbrukskommune. Kommunen har også industriproduksjon av jordbruksredskaper, samt servicenæringer.

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Den største turistattraksjonen i kommunen er strandsona med sitt rike fugle- og planteliv, strender og havbølger som bryter, høg himmel og et skiftende lys. Det er opparbeidet gangsti som følger den gamle Kongeveien langs sjøen. Ved Varhaug lå det på 1200-tallet en kirke, men den er borte. Kirkegården ligger der ennå. Ved utløpet av Håelva er det flere graver fra jernalderen og der ligger også Hå Gamle Prestegard som idag benyttes til utstillinger. Ved Nærbø ligger også Jærmuseet.

Kjente personer fra Hå[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]