Liste over Nordens største byer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over de største byområdene i Norden. Innbyggertallene er basert på offentlig statistikk over innbyggere i tettsteder. I Danmark og Norge offentliggjøres slik statistikk årlig. Tallene for Norge er fra 1. januar 2011 og for Danmark fra 1. januar 2011. I Sverige og Finland publiseres tallene bare hvert femte år, og tallene for Sverige er fra 31.12.2010 og Finland fra 2005. Island publiserer ikke slik statistikk, så for Reykjaviks del er det tatt utgangspunkt i det samlede innbyggertallet i kommunene i hovedstadsregionen.

Nr Byområde Folkemengde Areal km² Bilde (skyline)
1. Sverige Stockholm 1372565 377,30
2. Danmark København 1199224 455,61 Denmark-Copenhagen view.jpg
3. Finland Helsingfors 1071599 634,10 Suurkirkko Helsinki maaliskuu 2002 IMG 0629.JPG
4. Norge Oslo 925242 289,84 Oslo port.jpg
5. Sverige Göteborg 549839 198,16 EM2006.jpg
6. Sverige Malmö 280415 71,76 Turning torso by night1.jpg
7. Danmark Århus 249709 91,00 Århus city trafikhavn.jpg
8. Finland Åbo 236226 273,40 View from Turku Cathedral tower.jpg
9. Norge Bergen 238986 96,71 BergenVaagen.jpg
10. Finland Tammerfors 209749 269,80 Downtown Tampere1.jpg
11. Island Reykjavik 201847 Reykjavík séð úr Hallgrímskirkju.jpeg
12. Norge Stavanger-Sandnes 201353 81,23 Stavanger Sentrum-Airphoto-modf.jpg
13. Finland Uleåborg 171345 187,10 Oulu railway station area in winter.jpg
14. Danmark Odense 167615 Denmark-Odense-Kongensgade.jpg
15. Norge Trondheim 167598 63,93 TrondheimNidelva-improved.jpg
16. Sverige Uppsala 140454 47,86 Domkyrkan i Uppsalas stadsbild.jpg
17. Danmark Aalborg 124921[1] Aalborg NyTorv 2004 ubt.jpeg
18. Finland Lahtis 112187 101,10 Centre of Lahti.JPG
19. Sverige Västerås 110877 51,73 Västerås 01.jpg
21. Finland Jyväskylä 105760 86,60 Jyvaskyla main street August 2006.jpg
22. Norge Fredrikstad-Sarpsborg 105545 67,3 Jernbanegata Sarpsborg.jpg
24. Norge Drammen 101995 50,96 Drammenselva2.JPG
20. Sverige Örebro 107038 42,96 Örebro castle in Sweden.jpg
23. Sverige Linköping 104232 42,01 Stora torget, Linköping, juli 2005.jpg
26. Finland Björneborg 93220 163,70 Pori, the river Kokemäki and the central city..jpg
25. Sverige Helsingborg 97122 37,63 Helsingborg-300px.jpg
28. Norge Porsgrunn-Skien 88860 60,48 Porsgrunn Østsida.jpg
27. Sverige Jönköping 89396 44,33 Image-Jönköping from Stadsparken (cropped).JPG
29. Sverige Norrköping 87247 34,78 Drottninggatan-Hospitalsgatan, Norrköping april 2005.jpg
31. Finland Kuopio 79750 49,30 Kuopio from Puijo Tower.jpg
30. Sverige Lund 82800 24,99 Stortorget lund 080508.jpg
32. Sverige Umeå 79594 33,46 Umeå-Hamrinsberget-20080726.jpg
33. Danmark Esbjerg 71576 Esbjerg HarbourfromWatertower.jpg
35. Norge Kristiansand 70204 33,80 Otra-Kristiansand.jpg
34. Sverige Gävle 71033 41,79 Gavlean.JPG
36. Sverige Borås 66273 29,61 Borås Stad.jpeg
39. Finland Vasa 62106 79,10 Vaasa Townhall night DSC 0078.JPG
38. Sverige Södertälje 64619 25,29 Marenplan Södertälje.jpg
43. Danmark Randers 60656 Randers Old Town Hall.jpg
37. Sverige Eskilstuna 64679 29,75 Eskilstuna river.jpg
41. Sverige Täby 61272 25,82 Storstugan.jpg
40. Sverige Karlstad 61685 29,92 Residenset.JPG
45. Danmark Kolding 57197 Kolding-centre.jpg
46. Norge Tromsø 57015 22,80 Tromsø sjøboder.JPG
44. Sverige Halmstad 58577 33,01 Hstd ctr-1.JPG
42. Sverige Växjö 60887 29,29 LA2-vx06-jvgstation.jpg
47. Danmark Horsens 53807 Horsens - gågaden.jpg
48. Finland Kotka 53206 75,30 Kotkansaari1.jpg
49. Danmark Vejle 51341 Vejle-2004.jpg
50. Sverige Sundsvall 50712 27,39 Sundsvall in Sweden from above.jpg

Landsoversikter[rediger | rediger kilde]

Offisielle kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Inklusiv Nørresundby på den andre siden av Limfjorden. Iblant regnes disse som separate tettsteder. Ålborg hadde 102312 innbyggere i begynnelsen av 2010, og Nørresundby hadde 21120 innbyggere på samme tidspunkt.