Liste over danske byer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over Danmarks største byområder sortert etter innbyggertall.

Listen utarbeides årlig av Danmarks Statistik, som definerer et byområde som en sammenhengende bebyggelse med minst 200 innbyggere, og der avstanden mellom to hus ikke overstiger 200 meter, med mindre bruddet i bebyggelsen skyldes mellomliggende offentlige anlegg som kirkegårder eller parker.[1] Særlig i Københavnområdet har bebyggelser som tidligere ble regnet som selvstendige, med tiden vokst sammen til et samlet tettsted (da:byområde), Hovedstadsområdet.

Den danske benevnelsen byområde tilsvarer i hovedsak det norske begrepet tettsted slik det defineres av Statistisk sentralbyrå, men i det norske begrepet får avstanden mellom bygningene ikke overstige 50 meter. Listen under rangerer de danske byområdene med mer enn 20 000 innbyggere etter folketall pr. 1. januar 2007.[2]


Danske byområder med en befolkning på 5 000 eller mer pr. 1. januar [3]
# Forskjell fra 2007 Forskjell i fra 2007 Byområde 2009 2008 2007
1 Straight Line Steady.svg 0 Hovedstadsområdet
(Københavns-, Frederiksberg-, Albertslund-, Brøndby-, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev-,
Hvidovre-, Lyngby-Taarbæk-, Rødovre-, Tårnby- og Vallensbæk- kommuner, Ishøj by og
Greve Strand samt dele af Ballerup- og de tidligere Søllerød- og Værløse- kommuner)
3&506&1167569&1 167 569 3&506&1153615&1 153 615 3&506&1145804&1 145 804
2 Straight Line Steady.svg 0 Århus[4][3] 3&505&239865&239 865 3&505&237551&237 551 3&505&228123&228 123
3 Straight Line Steady.svg 0 Odense[5][2] 3&505&158678&158 678 3&505&158163&158 163 3&505&158453&158 453
4 Straight Line Steady.svg 0 Aalborg[6] 3&505&122461&122 461 3&505&121818&121 818 3&505&121610&121 610
5 Straight Line Steady.svg 0 Esbjerg 3&504&71025&71 025 3&504&70880&70 880 3&504&71129&71 129
6 Straight Line Steady.svg 0 Randers[7][2] 3&504&59842&59 842 3&504&59565&59 565 3&504&59391&59 391
7 Straight Line Steady.svg 0 Kolding 3&504&56249&56 249 3&504&55596&55 596 3&504&55407&55 407
8 Straight Line Steady.svg 0 Horsens 3&504&52518&52 518 3&504&51670&51 670 3&504&51112&51 112
9 Straight Line Steady.svg 0 Vejle 3&504&50654&50 654 3&504&50213&50 213 3&504&49943&49 943
10 Straight Line Steady.svg 0 Roskilde 3&504&46292&46 292 3&504&45824&45 824 3&504&46071&46 071
11 Green Arrow Up Darker.svg 6 Helsingør[8][3] 3&504&46028&46 028 3&504&34350&34 350 3&504&34339&34 339
12 Red Arrow Down.svg 1 Herning 3&504&45470&45 470 3&504&44763&44 763 3&504&44481&44 481
13 Straight Line Steady.svg 0 Silkeborg 3&504&41979&41 979 3&504&41674&41 674 3&504&41619&41 619
14 Red Arrow Down.svg 2 Næstved 3&504&41717&41 717 3&504&41810&41 810 3&504&41510&41 510
15 Red Arrow Down.svg 1 Fredericia[9][2] 3&504&39484&39 484 3&504&39391&39 391 3&504&39356&39 356
16 Red Arrow Down.svg 1 Viborg 3&504&35108&35 108 3&504&34831&34 831 3&504&34522&34 522
17 Red Arrow Down.svg 1 Køge 3&504&34733&34 733 3&504&34792&34 792 3&504&34735&34 735
18 Straight Line Steady.svg 0 Holstebro[10][2] 3&504&34062&34 062 3&504&33939&33 939 3&504&33548&33 548
19 Straight Line Steady.svg 0 Hørsholm[11][2][3] 3&504&33039&33 039 3&504&32886&32 886 3&504&33293&33 293
20 Straight Line Steady.svg 0 Taastrup 3&504&32102&32 102 3&504&31917&31 917 3&504&31461&31 461
21 Straight Line Steady.svg 0 Slagelse 3&504&31682&31 682 3&504&31879&31 879 3&504&31914&31 914
22 Straight Line Steady.svg 0 Hillerød 3&504&29683&29 683 3&504&29296&29 296 3&504&29382&29 382
23 Straight Line Steady.svg 0 Svendborg 3&504&27179&27 179 3&504&27318&27 318 3&504&27263&27 263
23 Green Arrow Up Darker.svg 1 Sønderborg 3&504&27179&27 179 3&504&27286&27 286 3&504&27371&27 371
25 Straight Line Steady.svg 0 Holbæk 3&504&26623&26 623 3&504&26267&26 267 3&504&25987&25 987
26 Straight Line Steady.svg 0 Hjørring 3&504&24963&24 963 3&504&24815&24 815 3&504&24729&24 729
27 Straight Line Steady.svg 0 Frederikshavn 3&504&23511&23 511 3&504&23551&23 551 3&504&23499&23 499
28 Straight Line Steady.svg 0 Haderslev 3&504&21435&21 435 3&504&21279&21 279 3&504&21182&21 182
29 Straight Line Steady.svg 0 Skive 3&504&20686&20 686 3&504&20643&20 643 3&504&20556&20 556
30 Straight Line Steady.svg 0 Ringsted 3&504&20575&20 575 3&504&20188&20 188 3&504&19492&19 492
31 Straight Line Steady.svg 0 Farum 3&504&18573&18 573 3&504&18376&18 376 3&504&18102&18 102
32 Straight Line Steady.svg 0 Smørumnedre 3&504&18555&18 555 3&504&18343&18 343 3&504&18149&18 149
33 Green Arrow Up Darker.svg 1 Nyborg 3&504&16514&16 514 3&504&16467&16 467 3&504&16334&16 334
34 Red Arrow Down.svg 1 Kalundborg 3&504&16489&16 489 3&504&16489&16 489 3&504&16360&16 360
35 Straight Line Steady.svg 0 Nykøbing Falster 3&504&16405&16 405 3&504&16260&16 260 3&504&16535&16 535
36 Straight Line Steady.svg 0 Aabenraa 3&504&16042&16 042 3&504&15966&15 966 3&504&16003&16 003
37 Straight Line Steady.svg 0 Lillerød 3&504&15616&15 616 3&504&15339&15 339 3&504&15372&15 372
38 Straight Line Steady.svg 0 Frederikssund 3&504&15283&15 283 3&504&15115&15 115 3&504&15082&15 082
39 Straight Line Steady.svg 0 Solrød Strand 3&504&14805&14 805 3&504&14845&14 845 3&504&14934&14 934
40 Straight Line Steady.svg 0 Ikast 3&504&14785&14 785 3&504&14714&14 714 3&504&14681&14 681
41 Green Arrow Up Darker.svg 1 Ølstykke 3&504&14681&14 681 3&504&14472&14 472 3&504&14188&14 188
42 Red Arrow Down.svg 1 Korsør 3&504&14589&14 589 3&504&14659&14 659 3&504&14773&14 773
43 Green Arrow Up Darker.svg 1 Middelfart 3&504&14494&14 494 3&504&14081&14 081 3&504&13824&13 824
44 Red Arrow Down.svg 1 Grenaa 3&504&14386&14 386 3&504&14439&14 439 3&504&14336&14 336
45 Green Arrow Up Darker.svg 2 Skanderborg 3&504&14072&14 072 3&504&13864&13 864 3&504&13520&13 520
46 Red Arrow Down.svg 1 Rønne 3&504&14031&14 031 3&504&14056&14 056 3&504&13990&13 990
47 Red Arrow Down.svg 1 Nakskov 3&504&13886&13 886 3&504&14013&14 013 3&504&14051&14 051
48 Straight Line Steady.svg 0 Varde 3&504&13054&13 054 3&504&12913&12 913 3&504&12690&12 690
49 Straight Line Steady.svg 0 Thisted 3&504&12995&12 995 3&504&12835&12 835 3&504&12739&12 739
50 Straight Line Steady.svg 0 Værløse 3&504&12519&12 519 3&504&12441&12 441 3&504&12494&12 494
51 Straight Line Steady.svg 0 Frederiksværk 3&504&12190&12 190 3&504&12052&12 052 3&504&12065&12 065
52 Straight Line Steady.svg 0 Brønderslev 3&504&11927&11 927 3&504&11882&11 882 3&504&11774&11 774
53 Green Arrow Up Darker.svg 3 Hobro 3&504&11490&11 490 3&504&11387&11 387 3&504&11160&11 160
54 Straight Line Steady.svg 0 Trørød 3&504&11439&11 439 3&504&11456&11 456 3&504&11263&11 263
55 Green Arrow Up Darker.svg 2 Dragør 3&504&11419&11 419 3&504&11268&11 268 3&504&11176&11 176
56 Red Arrow Down.svg 1 Hedehusene 3&504&11402&11 402 3&504&11401&11 401 3&504&11346&11 346
57 Green Arrow Up Darker.svg 1 Odder 3&504&11083&11 083 3&504&11109&11 109 3&504&11078&11 078
58 Green Arrow Up Darker.svg 3 Hedensted 3&504&11022&11 022 3&504&10797&10 797 3&504&10486&10 486
59 Straight Line Steady.svg 0 Haslev 3&504&10941&10 941 3&504&10972&10 972 3&504&10890&10 890
60 Straight Line Steady.svg 0 Struer 3&504&10873&10 873 3&504&10846&10 846 3&504&10809&10 809
61 Green Arrow Up Darker.svg 1 Jyllinge 3&504&10056&10 056 3&504&10034&10 034 3&504&10002&10 002
62 Green Arrow Up Darker.svg 1 Ringkøbing 3&503&9775&9 775 3&503&9638&9 638 3&503&9541&9 541
63 Green Arrow Up Darker.svg 1 Lystrup 3&503&9660&9 660 3&503&9606&9 606 3&503&9542&9 542
64 Green Arrow Up Darker.svg 1 Grindsted 3&503&9567&9 567 3&503&9494&9 494 3&503&9472&9 472
65 Green Arrow Up Darker.svg 2 Vordingborg 3&503&9282&9 282 3&503&9131&9 131 3&503&8947&8 947
66 Straight Line Steady.svg 0 Nykøbing Mors 3&503&9198&9 198 3&503&9189&9 189 3&503&9136&9 136
67 Green Arrow Up Darker.svg 4 Vejen 3&503&9045&9 045 3&503&8910&8 910 3&503&8712&8 712
68 Straight Line Steady.svg 0 Humlebæk 3&503&8962&8 962 3&503&8942&8 942 3&503&8936&8 936
69 Green Arrow Up Darker.svg 3 Sæby 3&503&8911&8 911 3&503&8892&8 892 3&503&8770&8 770
70 Straight Line Steady.svg 0 Hundested 3&503&8867&8 867 3&503&8917&8 917 3&503&8874&8 874
71 Red Arrow Down.svg 2 Skagen 3&503&8750&8 750 3&503&8941&8 941 3&503&9187&9 187
72 Green Arrow Up Darker.svg 1 Fredensborg St.by 3&503&8441&8 441 3&503&8464&8 464 3&503&8542&8 542
73 Green Arrow Up Darker.svg 1 Ribe 3&503&8210&8 210 3&503&8229&8 229 3&503&8192&8 192
74 Green Arrow Up Darker.svg 3 Aars 3&503&7893&7 893 3&503&7771&7 771 3&503&7562&7 562
75 Straight Line Steady.svg 0 Nivå 3&503&7891&7 891 3&503&7907&7 907 3&503&7797&7 797
76 Straight Line Steady.svg 0 Tønder 3&503&7787&7 787 3&503&7831&7 831 3&503&7792&7 792
77 Green Arrow Up Darker.svg 2 Galten 3&503&7768&7 768 3&503&7729&7 729 3&503&7644&7 644
78 Green Arrow Up Darker.svg 4 Hadsten 3&503&7720&7 720 3&503&7552&7 552 3&503&7369&7 369
79 Red Arrow Down.svg 1 Vojens 3&503&7714&7 714 3&503&7749&7 749 3&503&7843&7 843
80 Straight Line Steady.svg 0 Bjerringbro 3&503&7709&7 709 3&503&7590&7 590 3&503&7263&7 263
81 Green Arrow Up Darker.svg 2 Sorø 3&503&7708&7 708 3&503&7535&7 535 3&503&7510&7 510
82 Red Arrow Down.svg 1 Skjern 3&503&7622&7 622 3&503&7563&7 563 3&503&7468&7 468
83 Green Arrow Up Darker.svg 1 Ebeltoft 3&503&7506&7 506 3&503&7501&7 501 3&503&7400&7 400
84 Green Arrow Up Darker.svg 1 Helsinge 3&503&7228&7 228 3&503&7241&7 241 3&503&7191&7 191
85 Green Arrow Up Darker.svg 1 Faaborg 3&503&7207&7 207 3&503&7222&7 222 3&503&7265&7 265
86 Green Arrow Up Darker.svg 1 Hinnerup 3&503&7180&7 180 3&503&7176&7 176 3&503&7240&7 240
87 Green Arrow Up Darker.svg 2 Lemvig 3&503&7151&7 151 3&503&7148&7 148 3&503&7134&7 134
88 Green Arrow Up Darker.svg 2 Bramming 3&503&7104&7 104 3&503&7020&7 020 3&503&6945&6 945
89 Red Arrow Down.svg 1 Nordborg 3&503&7089&7 089 3&503&7157&7 157 3&503&7175&7 175
90 Green Arrow Up Darker.svg 2 Brande 3&503&6795&6 795 3&503&6642&6 642 3&503&6536&6 536
91 Green Arrow Up Darker.svg 2 Støvring 3&503&6782&6 782 3&503&6641&6 641 3&503&6482&6 482
92 Red Arrow Down.svg 1 Slangerup 3&503&6776&6 776 3&503&6774&6 774 3&503&6779&6 779
93 Green Arrow Up Darker.svg 2 Hammel 3&503&6665&6 665 3&503&6543&6 543 3&503&6479&6 479
94 Green Arrow Up Darker.svg 2 Hørning 3&503&6654&6 654 3&503&6507&6 507 3&503&6360&6 360
95 Green Arrow Up Darker.svg 2 Svenstrup 3&503&6600&6 600 3&503&6431&6 431 3&503&6321&6 321
96 Red Arrow Down.svg 3 Skælskør 3&503&6586&6 586 3&503&6564&6 564 3&503&6387&6 387
97 Green Arrow Up Darker.svg 1 Gilleleje 3&503&6452&6 452 3&503&6374&6 374 3&503&6350&6 350
98 Green Arrow Up Darker.svg 1 Hirtshals 3&503&6310&6 310 3&503&6346&6 346 3&503&6398&6 398
99 Green Arrow Up Darker.svg 2 Assens 3&503&6089&6 089 3&503&6053&6 053 3&503&6056&6 056
100 Straight Line Steady.svg 0 Maribo 3&503&6083&6 083 3&503&6104&6 104 3&503&5988&5 988
101 Green Arrow Up Darker.svg 1 Billund 3&503&6033&6 033 3&503&6049&6 049 3&503&6034&6 034
102 Green Arrow Up Darker.svg 1 Rødekro 3&503&6028&6 028 3&503&6002&6 002 3&503&5902&5 902
103 Green Arrow Up Darker.svg 1 Løgten 3&503&5993&5 993 3&503&5780&5 780 3&503&5697&5 697
104 Green Arrow Up Darker.svg 2 Stenløse 3&503&5770&5 770 3&503&5526&5 526 3&503&5335&5 335
105 Straight Line Steady.svg 0 Kerteminde 3&503&5680&5 680 3&503&5766&5 766 3&503&5824&5 824
106 Green Arrow Up Darker.svg 1 Munkebo 3&503&5512&5 512 3&503&5480&5 480 3&503&5371&5 371
107 Green Arrow Up Darker.svg 2 Ringe 3&503&5482&5 482 3&503&5380&5 380 3&503&5247&5 247
108 Green Arrow Up Darker.svg 2 Ry 3&503&5454&5 454 3&503&5345&5 345 3&503&5246&5 246
109 Red Arrow Down.svg 1 Hellebæk 3&503&5447&5 447 3&503&5454&5 454 3&503&5475&5 475
110 Green Arrow Up Darker.svg 1 Nykøbing Sjælland 3&503&5225&5 225 3&503&5212&5 212 3&503&5195&5 195
111 Green Arrow Up Darker.svg 1 Hornslet 3&503&5211&5 211 3&503&5192&5 192 3&503&5147&5 147
112 Green Arrow Up Darker.svg 1 Aabybro 3&503&5199&5 199 3&503&5096&5 096 3&503&5017&5 017
113 Green Arrow Up Darker.svg 2 Tune 3&503&5052&5 052 3&503&5042&5 042 3&503&5078&5 078
114 Straight Line Steady.svg 0 Hadsund 3&503&5016&5 016 3&503&5068&5 068 3&503&5040&5 040

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danmarks Statistik, "Varedeklaration: Byopgørelsen pr. 1. januar"
  2. ^ a b c d e f Danmarks Statistik. Nyt fra Danmarks Statitik Nr. 415. Seks ud af syv danskere bor i byer (udgivet 1. oktober 2007). 
  3. ^ a b c d Danmarks Statistik. Nyt fra Danmarks Statistik Nr. 160. Hver femte dansker bor i Hovedstadsområdet (udgivet 6. april 2009). 
  4. ^ Siden 1. januar 2008 medregnes Jegstrup og Tranbjerg til Århus.
  5. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes Bullerup og Seden til Odense.
  6. ^ Siden 1. januar 1970 medregnes Nørresundby til Aalborg.
  7. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes Haslund, Over Hornbæk og Paderup til Randers.
  8. ^ Siden 1. januar 2009 medregnes Espergærde til Helsingør.
  9. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes Snoghøj til Fredericia.
  10. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes Mejrup Kirkeby til Holstebro.
  11. ^ Siden 1. januar 2007 medregnes deler av Hørsholm (Vedbæk) til Trørød. Siden 1. januar 2008 medregnes Øster Sandbjerg til Trørød.