Leirvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Leirvik
Leirvik
Land Norge Norge
Fylke Hordaland
Kommune Stord
Areal 9.52 km²
Befolkning 13 478[a] (2013)
Bef.tetthet 1 415,8 innb./km²
Postnummer 5417 Stord

Leirvik er et tettsted og administrasjonssenteret i Stord kommune i Hordaland, og fungerer som sentrum av byen Stord. Tettstedet har 13 478 innbyggere per 1. januar 2013.

Leirvik er regnet som regionsenter for Sunnhordland, og er et knutepunkt for hurtigbåtforbindelser. Her anløper både Flaggruten til Stavanger, Haugesund og Bergen og hurtigbåtrutene østover mot Kvinnherad, Skånevik og Ølen. Fylkesvei 544 går ut av sentrum, der den møter europavei 39 mellom Bergen og Stavanger.

I Leirvik ligger blant annet Stord sjukehus, Stord vidaregåande skule, Sunnhordland tingrett og Høgskolen Stord/Haugesund. Leirvik har omfattende verftsindustri (Aker Stord) og leverandørindustri innen olje og gass. Lokalavisen Sunnhordland utkommer i Leirvik.

Leirvik ligger på sørøstkysten av øyen Stord. Stord Lufthamn Sørstokken ligger 12 km. vest for Leirvik. Mellom Leirvik og flyplassen ligger tettstedet Sagvåg.

HordalandstubbDenne Hordalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.