Liste over geografiske navn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Det følgende er en liste over geografiske navn og skrivemåten for personnevninger til navn på ulike områder.[trenger referanse]

Område Adjektiv Personnevning/demonym
Afghanistan afghansk afghaner
Afrika afrikansk afrikaner
Alaska alaskisk alasker
Albania albansk albaner
Aleutene aleutisk aleut
Algerie algerisk algerier
Amerika amerikansk amerikaner
Andalucía andalusisk andalusier
Andorra andorransk andorraner
Angola angolansk angolaner
Antigua og Barbuda antiguansk antiguaner
Aragón aragonsk aragoner
Argentina argentinsk argentiner
Armenia armensk armen(i)er
Aserbajdsjan aserbajdsjansk aserbajdsjaner
Asia asiatisk asiat
Asturias asturisk asturier
Australia australsk australier
Azorene, Asorene azor(i)sk, asorisk azorer, asorer
Bahamas bahamansk bahamaner
Bahrain bahrainsk bahrainer
Bali balinesisk balineser
Baltikum baltisk balter
Bangladesh bangladeshisk bangladesher
Barbados barbadisk barbader
Bayern bayersk bayrer
Baskerland baskisk basker
Belgia belgisk belgier
Belize belizisk belizer
Benin beninsk beniner
Bhutan bhutansk bhutaner
Bohuslän båhuslensk båhuslening
Bolivia boliviansk bolivianer
Bosnia-Hercegovina bosnisk bosnier
Botswana botswansk botswaner
Brasil brasiliansk brasilianer
Brunei bruneisk bruneier
Bulgaria bulgarsk bulgarer
Burkina Faso burkinsk burkiner
Burma (1) burmesisk burmeser
Burundi burundisk burundier
Canada canadisk/kanadisk canadier/kanadier
Chile chilensk chilener
Colombia colombiansk/kolombiansk colombianer/kolombianer
Costa Rica costaricansk/kostarikansk costaricaner/kostarikaner
Cremona cremonesisk cremoneser
Cuba cubansk/kubansk cubaner/kubaner
Dalmatia dalmatisk dalmatier
Danmark dansk danske
De forente arabiske emirater emiratarabisk emirataraber
Den dominikanske republikk dominikansk dominikaner
Den sentralafrikanske republikk sentralafrikansk sentralafrikaner
Djibouti djiboutisk djiboutier
Dominica dominikisk dominiker
Ecuador ecuadoriansk ecuadorianer
Egypt egyptisk egypter
Ekvatorial-Guinea ekvatorialguineansk ekvatorialguineaner
Elfenbenskysten ivoriansk ivorianer
El Salvador salvadoransk salvadoraner
England engelsk engelskmann
Eritrea eritreisk eritreer
Estland estisk/estlandsk ester/estlender/estlending
Etiopia etiopisk etiopier
Europa europeisk europeer
Fiji fijiansk fijianer
Filippinene filippinsk filippiner
Finland finsk/finlandsk finlender/finlending/finne
Frankrike fransk franskmann
Færøyene færøysk færøying
Gabon gabonsk gaboner
Gambia gambisk gambier
Georgia georgisk georgier
Ghana ghanesisk ghaneser
Grenada grenadisk grenadier
Guatemala guatemalansk guatemalaner
Guinea guineansk guineaner
Guinea-Bissau bissauguineansk bissauguineaner
Guyana guyansk guyaner
Haiti haitisk haitier
Havanna havannesisk havanneser
Hawaii hawaiisk hawaier
Hellas gresk/hellensk greker/hellener
Honduras honduransk honduraner
Hviterussland hviterussisk hviterusser
India indisk inder
Indonesia indonesisk indonesier
Ingusjetia ingusjisk ingusjer
Irak irakisk iraker
Iran iransk iraner
Irland irsk ire/irlender/irlending
Island islandsk islending
Israel israelsk israeler
Italia italiensk italiener
Jamaica jamaicansk/jamaikansk jamaicaner/jamaikaner
Japan japansk japaner
Jemen jemenittisk jemenitt
Jordan jordansk jordaner
Kambodsja kambodsjansk kambodsjaner
Kamerun kamerunsk kameruner
Kapp Verde kappverdisk kappverder
Kasakhstan kasakhstansk kasakhstaner
Kenya kenyansk kenyaner
Kina kinesisk kineser
Kirgisistan kirgisisk kirgiser
Kiribati kiribatisk kiribatier
Komorene komorisk komorer
Kongo-Brazzaville brazzavillekongolesisk brazzavillekongoleser
Kongo kongolesisk kongoleser
Kroatia kroatisk kroat
Kuwait kuwaitisk/kuwaitsk kuwaiter
Kypros kypriotisk kypriot
Laos laotisk laot
Latvia latvisk latvier
Lesotho lesothisk lesothoer
Libanon libanesisk libaneser
Liberia liberisk liberier
Libya libysk libyer
Liechtenstein liechtensteinsk liechtensteiner
Litauen litauisk litauer
Luxemburg/Luxembourg luxemburgsk/luxembourgsk luxemburger/luxembourger
Madagaskar (mada)gassisk (mada)gasser
Makedonia makedonsk makedoner
Malaysia malaysisk malaysier
Malawi malawisk malawier
Maldivene maldivisk maldiver
Mali malisk malier
Malta maltesisk malteser
Marokko marokkansk marokkaner
Marshalløyene marshallesisk marshalleser
Mauritania mauritansk mauritanier
Mauritius mauritisk mauritier
Mexico mexikansk/meksikansk mexikaner/meksikaner
Mikronesiaføderasjonen mikronesisk mikronesier
Moldova moldovsk moldover
Monaco monegaskisk monegasker
Mongolia mongolsk mongol
Montenegro montenegrinsk montenegriner
Mosambik mosambikisk mosambiker
Myanmar (1) myanmarsk / burmesisk myanmarer / burmeser
Namibia namibisk namibier
Nauru naurisk nauruer
Nederland nederlandsk nederlender/nederlending
Nepal nepalsk nepaler
New Zealand newzealandsk, nyzealandsk newzealender/newzealending
nyzealender/nyzealending
Nicaragua nicaraguansk nicaraguaner
Niger nigersk nigerer
Nigeria nigeriansk nigerianer
Niue niuisk niuer
Nord-Afrika nordafrikansk nordafrikaner
Nord-Korea (nord)koreansk (nord)koreaner
Norge norsk nordmann
Oman omansk omaner
Orknøyene orknøysk orknøying
Pakistan pakistansk pakistaner
Palau palauisk palauer
Panama panamansk panamaner
Papua Ny-Guinea papuansk papuaner
Paraguay paraguyansk paraguayaner
Peru peruansk peruaner
Polen polsk polakk
Portugal portugisisk portugiser
Puerto Rico puertoricansk/puertorikansk puertoricaner/puertorikaner
Qatar qatarsk qatarer
Romania rumensk rumener
Russland russisk russer
Rwanda rwandisk rwander
Saint Kitts og Nevis sanktkittisk sanktkitter
Saint Lucia sanktluciansk/sanktlusiansk sanktlucianer/sanktlusianer
Saint Vincent og Grenadinene sanktvincentisk/sanktvinsentisk sanktvincenter/sanktvinsenter
Salomonøyene salomonsk salomoner
Samoa samoansk samoaner
San Marino sanmarinsk sanmariner
São Tomé og Príncipe saotomesisk saotomeser
Saudi-Arabia saudisk/saudiarabisk saudier/saudiaraber
Senegal senegalesisk senegaleser
Serbia serbisk serber
Seychellene seychellisk seycheller
Sierra Leone sierraleonsk sierraleoner
Singapore singaporsk singaporer
Skottland skotsk skotte
Slovakia slovakisk slovak
Slovenia slovensk slovener
Somalia somalisk somalier
Spania spansk spanier/spanjol
Sri Lanka srilankisk / lankesisk srilanker / lankeser
men også: tamil / singaleser
Storbritannia britisk brite
Sudan sudansk sudaner
Surinam surinamsk surinamer
Sveits sveitsisk sveitser
Sverige svensk svenske
Swaziland swazilandsk swazilender/swazilending
Syria syrisk syrer
Sør-Afrika sørafrikansk sørafrikaner
Sør-Korea (sør)koreansk (sør)koreaner
Tadsjikistan tadsjikisk tadsjiker
Tanzania tanzaniansk tanzanianer
Thailand thailandsk thai/thailender/thailending
Togo togolesisk togoleser
Tonga tongansk tonganer
Trinidad og Tobago trinidadisk trinidader
Tsjad tsjadisk tsjader
Tsjekkia tsjekkisk tsjekker
Tunisia tunisisk tunisier
Turkmenistan turkmensk turkmener
Tuvalu tuvalsk tuvaler
Tyrkia tyrkisk tyrker
Tyskland tysk tysker
Uganda ugandisk ugander
Ukraina ukrainsk ukrainer
Ungarn ungarsk ungarer
Uruguay uruguayansk uruguayaner
USA (USA-)amerikansk (USA-)amerikaner
Usbekistan usbekisk usbeker
Valencia valensiansk valensianer
Vanuatu vanuatisk vanuatuer
Vatikanstaten vatikansk fra Vatikanstaten
Venezuela venezuelansk venezuelaner
Vietnam vietnamesisk vietnameser
Wales walisisk waliser
Wien wiensk wiener
Zambia zambisk zambier
Zimbabwe zimbabwisk zimbabwer
Østerrike østerriksk østerriker
Øst-Timor timoresisk timoreser
Åland ålandsk ålending

Merknader:

  • (1) Militærregimet har innført et alternativt navn på Burma: Myanmar.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]