Grenada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 12°07′N 61°40′V

Grenada
Grenada

Flagg

Våpen

Flagg Riksvåpen
Nasjonalt motto:
The Land, The People, The Light
(Landet, folket, lyset

Kart over Grenada

Innbyggernavn Grenadier, grenadisk
Hovedstad St. George's
Tidssone UTC-4
Areal
 – Totalt:
 – Vann:
Rangert som nr. 208
344[a] km²
1,6 %
Befolkning
 – Totalt:
Rangert som nr. 190
107 818[b]
Bef.tetthet 313,42 innb./km²
HDI 0,748 (ikke rangert)
Styreform Konstitusjonelt monarki
Dronning Elisabeth II
Generalguvernør:
Statsminister
Cécile La Grenade
Keith Mitchell
Offisielt språk Engelsk
Uavhengighet fra Storbritannia
7. februar 1974
Valuta Østkaribisk dollar (XCD)
Nasjonaldag 1. juli
Nasjonalsang «Hail Grenada»
ISO 3166-kode GD
Toppnivådomene .gd

a^ CIA World Factbook (15. juli 2008)
b^ CIA World Factbook (est. juli 2010)
Saint George's i Grenada i året 2000

Grenada er en øystat i den sørlige delen av Grenadinene i det østlige Karibia. Den består av hovedøya Granada og seks mindre øyer. De har til sammen et areal på 344 km². Landets hovedstad er St. George's. Grenada befinner seg nordvest for Trinidad og Tobago, nordøst for Venezuela og sørvest for Saint Vincent og Grenadinene.

Grenada ble uavhengig fra Storbritannia i 1974. Landet ble i 1983 invadert av en USA-ledet styrke under Operasjon Urgent Fury. I september 2004 ble Grenada rammet av den kraftige orkanen Ivan, som drepte 39 personer og gjorde flere tusen hjemløse. I løpet av juli 2005 kom orkanen Emily og gjorde enda mer skade.

Grenada har av og til blitt kalt «Krydderøya» på grunn av den store mengden krydder som blir dyrket her. Dette kommer også fram i flagget hvor symbolet på venstre side skal forestille en muskatplante. Muskat er en av de viktigste jordbruksproduktene på øya. Grenada står for verdens nest største produksjon og eksport av muskat med 20 % av verdens markedsandel (Indonesia er størst med 75%).

Høyeste fjelltopp er Mount Saint Catherine (840 moh).

Kart over Grendada

Naturgeografi[rediger | rediger kilde]

Landet består av øya Grenada og flere mindre øyer.

De sørligste øyene i Grenadinene, med Carriacou, Petite Martinique, Ronde og omkring tretti småøyer,[1] tilhører Grenada og kalles Grenada Grenadinene (engelsk: Grenada Grenadines). De øvrige øyene i Grenadinene til hører nabostaten St. Vincent og Grenadinene i nord.

De grenadiske Grenadinene er tørre med 89–104 mm nedbør om året og ferskvannforsyning er et problem.[1] Øyene er delvis avskoget som følge av beite og hogst.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Før europeerne ankom, drev karib-indianerne bort arawak-indianerne og bosatte seg på Grenada. Colombus kom til Grenada i 1498 på sin tredje reise til den nye verden. Han gav øya navnet «Forestilling».

Opphavet til navnet «Grenada» er usikkert, men det er sannsynlig at det var spanske sjøfarere som endret navnet til Grenada. I begynnelsen av det 18. århundre ble det mer vanlig å si «Grenada» eller «la Grenade» på fransk.

Delvis på grunn av karibene forble Grenada u-kolonisert mer enn 100 år etter sin oppdagelse. Tidlig engelsk innsats for å innta øya mislyktes. I 1650 kjøpte et fransk kompani grunnlagt av kardinal Richelieu øya fra England og etablerte et lite nybyggersamfunn. Etter flere kamper med karibene hentet franskmennene forsterkninger fra Martinique og beseiret dem.

Grenada var en britisk koloni fram til 1974, da landet ble selvstendig. Makten i Grenada ble grepet av en marxistisk militærgruppe den 19. oktober 1983. Kuppmakerne henrettet statsminister Maurice Bishop. Seks dager senere ble øya invadert av USA og seks andre vestindiske land. De militære lederne ble hurtig tatt til fange. Det ble holdt frie valg året etter.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Grenada har en befolkning på ca. 109 011.[trenger referanse] Befolkningen på Grenada er i gjennomsnitt forholdsvis ung sammenlignet med andre land; 64 % av befolkningen er under 30 år.[trenger referanse]

  • 0–14 år: 25 % (14 035 menn / 13 230 kvinner)
  • 15–64 år: 65,9 % (36 591 menn / 35 274 kvinner)
  • 65 år og over: 9,1 % (4 479 menn / 5 402 kvinner) (estimater fra 2012)

Gjennomsnittlig levealder for kvinner er 73 år, og for menn 68 år. Innbyggertallet vokser langsomt, til tross for at det i perioder har gått litt tilbake etter utvandring til andre land. Cirka 85 % av befolkningen har afrikansk bakgrunn, 13 % er blandet svarte og europeiske, 5 % har europeisk og østindisk bakgrunn, eller spor av arawak/karibisk blod.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Martin, John Angus: «Grenada Grenadines», i A–Z of Grenada Heritage, Oxford: Macmillan Caribbean, 2007, s. 103–104.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


statstubbDenne statrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
AmerikastubbDenne Amerikarelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.