Rabbiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En rabbiner er en skriftlærd person innen jødedommen, og ofte religiøst overhode i en jødisk menighet. Rabbinere tituleres oftest enten rabbi (gjennom gresk fra hebraisk רִבִּי 'min mester') rebbi, rav eller ḥakhám.

En rabbiners rolle ligner delvis presters rolle i kristendommen. Den viktigste forskjellen er at sentrale religiøse handlinger som vielser, navngivning og ledelse av gudstjenester ikke er forbeholdt rabbineren.

Den formelle prestestatusen ligger i jødedommen på kohenene, altså de som kan spore sin familie tilbake til Aron på ren farsside. Kohenene har ansvaret for visse religiøse handlinger, slik som nesiat kappajim (resitasjon av den aronittiske velsignelse over menigheten). Navnet deres finnes i mange ulike former som etternavn: Cohen (som hos Leonard Cohen), Kohn, Kahin, osv.[1]

Utenfor jødedommen brukes tittelen også om prester eller forstandere i noen unitariske kirkesamfunn, særlig de som er inspirert av sabbatarianismen og forholder seg til en judaisert kristendom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.bklyn-genealogy-info.com/Ethnic/Jewish/Jewish.Names.html
religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.